Kortfilmfestival: bekijk hier de filmpjes van de jongeren.

Gisteren was er de 2de editie van het Loots kortfilmfestival. Wat in 2019 begon als een “noodoplossing omdat er een vrije dag was in het programma van Lodejardin”, kende gisteren een tweede uitgave. Deze keer werden de zaken heel wat professioneler aangepakt, ook al omdat dankzij het vernieuwde complex Uyttenhove nu de nodige faciliteiten aanwezig zijn.   

Er kwamen bijna 150 toeschouwers opdagen voor een “bioscoopavond” vol kortfilms en gezellige interviews met huispresentator Luc Segers als gastheer. En toch was er meer dan 1 link met de eerste editie. Charlotte De Bruyne kon in 2019 niet aanwezig zijn wegens opnames in het VK. Luc Segers interviewde haar toen telefonisch. Charlotte werd in 2020 verkozen tot cultuurlaureate van Lochristi. Zij werd nu gevraagd 4 producties te kiezen en die kortfilms vormden nu het tweede deel van dit kortfilmfestival.  

Regisseurs Charlotte Zweers en Pieter Goethals stelden twee jaar geleden beiden een van hun kortfilms voor. Deze keer organiseerden ze een tweedaagse workshop voor 10 jongeren waarbij ook 2 kortfilms gedraaid werden (dat kon u eerder deze week hier lezen). Met de première van deze 2 kortfilms opende gisteren het programma.

Kortfilmfestival Lochristi - © Bennie Vanderpiete

“De kast”

Charlotte Zweers had met 5 jongeren “De kast” (werktitel “Een andere dimensie”) gedraaid in de tuin van Lodejardin en op de zolder van de Dekenijwoning. Ze kon gisteren niet zelf aanwezig zijn maar sprak “haar crew” en de bezoekers van het festival toe via een vooraf opgenomen filmpje.

Kortfilmfestival Lochristi - © Bennie Vanderpiete

“Een kortfilm maken op 1 dag is een hele uitdaging. Zeker met een groepje jongeren die geen tot weinig ervaring hebben en die dan nog eens verschillende taken moeten vervullen. In feite een Mission impossible maar toch is het ons gelukt!” aldus Charlotte. Waarna ze woorden van lof had voor cameraman Louis Imschoot en iedereen die meegewerkt had aan de film.
En het eindresultaat is verrassend goed: puik opgenomen en geacteerd door de jongeren, daarna vakkundig gemonteerd en van sfeermuziek en geluiden voorzien door Charlotte. U kan hier (tijdelijk) “De kast” bekijken

 

 

“Een tweede kans”

Pieter Goethals, die ook de eerste en meest theoretische dag van de workshop leidde, draaide met de andere jongeren “Een tweede kans”. Een filmpje over de minder leuke kant van de sociale media.

Kortfilmfestival Lochristi - © Bennie Vanderpiete

Na het filmpje mochten niet enkel de acteurs, maar ook de figuranten mee op het podium voor een gesprekje met Luc Segers.

Kortfilmfestival Lochristi - © Bennie Vanderpiete

“Als mensen zich kunnen inleven, en ze willen ervoor gaan, dan lukt het meestal ook” aldus Pieter bij Luc Segers aan de micro. “Senne heeft iets heel fout gedaan en in het filmpje wordt zelfs niet onthuld wat het was. En de figuranten op de speelplaats van GBS Lochristi kenden het script helemaal niet. Toch is het allemaal goed gelukt”. In het filmpje herkent u ook nog Freddy Milo als schooldirecteur.U kan hier (tijdelijk) “Een tweede kans” bekijken.

 

 

De keuze van Charlotte

Tijdens de pauze demonstreerde de Lootse Filmclub in de foyer van het complex Uyttenhove de “green screen” techniek waarmee shoots voor speciale effecten gerealiseerd worden.

Kortfilmfestival Lochristi - © Bennie Vanderpiete

Charlotte De Bruyne – die als actrice schitterde in series als “De Twaalf” en “Black-out” – was dan de centrale gaste van het 2de deel van de avond. Momenteel is ze bezig met de verfilmping van “Het smelt”, de debuutroman van Lize Spit. Deze film is ook het regiedebuut van Veerle Baetens.

Kortfilmfestival Lochristi - © Bennie Vanderpiete

Voor ze haar keuze van kortfilms toelichtte, blikte Charlotte even terug op de filmpjes van de jongeren. “Ik ben altijd echt bang bij horrorfilms en blijf dat dan ook een tijdje. Na het zien van het eerste (griezelige) filmpje heb ik nu dus terug een probleem gedurende 6 maanden. En het 2de filmpje over de 2de kans heeft me echt geraakt” aldus de cultuurlaureate van 2020.
Waarna het tijd was voor “Do not delete your embarrassing pictures” – een kortfilm waarin Charlotte De Bruyne zelf meespeelde – en “Sonnet 81” een kortfilm geregisseerd door actrice Maaike Neuville. “Na de dood van haar moeder had Maaike even geen zin meer in acteren, volgde een opleiding tot regisseur en draaide deze kortfilm als eerbetoon aan haar mama” lichtte Charlotte toe.
“C’était un rendez-vous” – de dollemansrit van Claude Lelouch door Parijs – was een welgekomen humoristische afwisseling en “Bamboe” een poëtische en zintuiglijke kortfilm en mooie afsluiter.

De organisatie van het Kortfilmfestival mag tevreden terugblikken op een succesvolle 2de editie. Een hele resem jongeren die een mooie kans kregen en trots mogen zijn op het eindresultaat en een zaal vol toeschouwers die de nieuwe aanpak konden waarderen en tevreden huiswaarts keerden.
Het is uitkijken naar een 3de uitgave.

Fotoreeks 2de Loots Kortfilmfestival
(Klikken op onderstaande foto om de reeks te openen) 

 

 

Scroll naar boven