KOTK – 200.000 plantjes in de digitale winkelmandjes

Het Plantjesweekend van 2020 was een editie om niet snel te vergeten. En toch. Met het mooie resultaat van 193.363 verkochte plantjes en een opbrengst van 1.353.541 euro is nationaal directeur Mark Michils van Kom Op Tegen Kanker bijzonder dankbaar.

Door de coronacrisis konden vrijwilligers niet aan de deur komen,  noch aan supermarkten en op pleinen staan om azalea’s te verkopen ten voordele van de strijd tegen kanker.
 Kom op tegen Kanker gooide het roer om en ging van 1 tot 20 september – voor het eerst in 25 jaar – voluit voor een onlineverkoop van de plantjes.  En dankzij die snelle switch is er een fantastisch succes geboekt.

Enkele nationale cijfers :
* 193.363 azalea’s zijn online verkocht
* 75% van de bestelde plantjes werd afgehaald bij een Aveve-winkel of een plaatselijk comité
* iets minder dan één op vijf plantjes werd aan huis geleverd
* 10.597 azalea’s werden weggeschonken aan de zorg, als warm gebaar en blijk van waardering.

Voor de mensen van FlorAmor, de leverancier van de azalea’s, betekende deze reorganisatie een  hele opdracht.

Christoph Stevens (FlorAmor )

 “Lochristi weet dat we er fier  op zijn dat de plantjes voor deze landelijke actie allemaal verzorgd worden door  FlorAmor , gekend om zijn uitstekende producten en degelijke service.

Hier op het bedrijf is in dit chaotisch coronajaar 2020, het organiseren van die grote actie toch maar weer goed verlopen !.  We moesten vaak een beetje improviseren en redelijk  flexibel werken om de logistiek flow van een online platform/webshop verkoop te volgen. Bovendien  was het eigenlijk ook een heel leerrijke tijd.  We hebben massa’s ervaring opgedaan voor komende edities, waarbij het plantjesweekend waarschijnlijk een hybride actie wordt : een combinatie van de traditionele verkoop door de comités én een online webshop platform verkoop.  Ondertussen is de lat ook heel hoog gelegd door KOTK : volgend jaar hebben ze hun nek uitgestoken voor een record editie!

Van het resultaat van de verkoop bij de Lochristinaren weten wij niet zoveel.  Men kreeg de keuze het plantje te laten thuisbezorgen, het aan de zorg te schenken of het af te halen bij Aveve Bogaert of bij het plaatselijk comité.  Bij het plaatselijk comité, werden 394 plantjes afgehaald en bij Aveve  ongeveer hetzelfde aantal. Op thuislevering of schenking aan de zorgsector heb ik geen zicht. Vermoedelijk kochten de Lochristinaren samen iets meer dan 1000 plantjes .
We vergeten de vrijwilligers niet, zij waren dit jaar niet op straat te zien maar ze promootten de verkoop mee en bemanden de afhaalpunten. Zij zijn de motor van het succes van het  Plantjesweekend waar warmte en menselijke contacten typerend zijn.”

Scroll naar boven