Kroont Alicia Franck zich zaterdag tot Belgisch kampioen veldrijden?

Bennie
0 reactie(s)
Alicia Franck - Lochristinaar - © Bennie Vanderpiete

© Bennie Vanderpiete

Zaterdag en zondag vindt het BK veldrijden plaats. Onze Lootse veldrijdster Alicia Franck is één van de kanshebbers op de titel bij de dames elite. Al schuift ze zelf Sanne Cant als favoriet naar voren. 

“Wordt 2021 het jaar van Alicia Franck?” was de titel van onze bijdrage op 27 januari 2021. Alicia was kort voordien knap derde geworden op het BK veldrijden in Meulebeke. Haar podiumplaats smaakte naar meer en ze schoof toen al het Belgisch kampioenschap – op 8 januari 2022 – naar voren als een van de hoofddoelen voor dit seizoen. Vorig weekend presteerde ze erg goed in de WB-cross in Hulst. Lochristinaar ging langs bij onze veldrijdster om al eens vooruit te blikken op de titelstrijd van zaterdag a.s.

Alicia Franck - Lochristinaar - © Bennie Vanderpiete

Alicia, hoe verliep het seizoen tot nu toe?
 
“Prima. Ik heb dit seizoen duidelijk terug een stap vooruitgezet en dat in een discipline – het veldrijden bij de vrouwen – waar het niveau elk jaar hoger ligt. In het begin van het seizoen presteerde ik vrij goed. De resultaten waren in november en december dan iets minder, mede door de gevolgen van een val op mijn knie tijdens het EK in Nederland op 7 november. Maar in alle WB-wedstrijden eindigde ik tussen de 10de en 17de plaats, enkel de resultaten in Iowa (20ste) en Koksijde (26ste) vielen tegen.”

Je verscheen eind december niet aan de start in Dendermonde, zowat een “thuiscross”?

“Ik had keelpijn en mijn knie speelde me terug wat parten. Daarom besloot ik om niet te starten in de WB-cross in Dendermonde en ook verstek te geven voor de SP-wedstrijd daags nadien in Zolder.”

Zondag ll. presteerde je dan weer erg sterk met een 10de plaats in de vestingcross van Hulst (Nederland).

“Inderdaad. Dat was zelfs een beetje onverwacht, net omdat ik verstek had moeten geven voor Dendermonde en Zolder. En Hulst is dan zo’n cross waar je onderweg veel tijd kan verliezen. Er zijn heel wat stroken waar je niet kan passeren. Als er dan een rijdster voor je een foutje maakt of even hapert, ken je zelf ook heel wat oponthoud en troept alles terug samen.
Maar één van mijn doelen was om eens in de top-10 te eindigen in een WB-wedstrijd en dat lukte in Hulst dus. Ik kan nu vol vertrouwen vooruitblikken naar mijn volgende doelen; het BK en daarna het WK in Fayetville (VS) op 30 januari. Ik start deze week niet in Gullegem en Herentals en leg de focus nu volledig op het kampioenschap.”

Alicia Franck - Lochristinaar - © Bennie Vanderpiete

Opvallend is dat je dit seizoen ook telkens erg sterkt eindigt in de wedstrijden?

“Doordat ik dit seizoen hoger sta in het UCI-klassement, mag ik bij de start meer vooraan staan. Bovendien ben ik vrij explosief wat nodig is in de eerste hectometers. Het begin van mijn wedstrijden is dus meestal vrij goed. De 2de en 3de ronde gaat het soms iets moeilijker maar de voorlaatste en de laatste ronde weet ik dan nog altijd een aantal plaatsen goed te maken. Ik had een grotere conditionele basis toen ik aan het seizoen begon en het “sterk eindigen” is daar vermoedelijk het resultaat van. Maar ik heb dus nog een werkpuntje met het middelste deel.”

Zaterdag is er dan het BK op het militair domein van Lombardsijde (Middelkerke). Ken je het parcours al?

Neen, nog niet echt. Ik zag wel al een filmpje over het parcours met Paul Herygers. Vermoedelijk wordt het een rondje dat me niet echt op het lijf geschreven is met voornamelijk zand als ondergrond. Niet zoals in Koksijde, maar toch met een paar zandheuvels die moeten beklommen worden en een lus op het strand. Woensdag mogen we het parcours een eerste keer verkennen en zal ik wijzer zijn.”

Hoe is jouw pronostiek voor zaterdag?

“Sanne Cant is mijns inziens de uitgesproken favoriet om zichzelf op te volgen. Het parcours en de ondergrond liggen haar en ze heeft ook het voordeel van haar ervaring. Zondag presteerde ze in Hulst iets minder goed, vermoedelijk een beetje het gevolg van het zware programma dat ze de voorbije weken afwerkte.
Voor de beide overige podiumplaatsen zal het m.i. gaan tussen Lotte Kopecky, Marion Norbert Riberolle en mezelf.  Marion is tot Belgische genaturaliseerd en mag het eerste jaar niet in de Belgische selectie opgenomen worden (voor het EK en het WK) maar kan wel deelnemen aan het nationale kampioenschap. En dan zijn er nog 2 outsiders…”

2 Outsiders?

“Suzanne Verhoeven en Laura Verdonschot. Dat zijn beiden goede loopsters en die zandstroken en hellingen zijn hun op het lijf geschreven. Het is geen toeval dat Laura midden december 2de eindigde - na toptalent Zoe Backstedt - in de cross van Essen waar er veel moest gelopen worden. En in Ardooie, waar ik won, stond Suzanne Verhoeven naast me op het podium.”

Alicia Franck - Lochristinaar - © Bennie Vanderpiete

Wat voor wedstrijd mogen we verwachten?

“Alle rensters die ik vernoemd heb zullen zaterdag op de eerste startrij staan. Daardoor moet niemand van hen plaatsen goedmaken. De wedstrijd zal ook anders verlopen dan de voorbije crossen. Ik vermoed dat er naar mekaar zal gekeken worden. Enkel Sanne Cant, met haar jarenlange ervaring, weet wat het is om de koers te maken en naar zich toe te trekken. Net daarom denk ik dat zij aan het slot aan het langste eind zal trekken.”

Alicia, we duimen in elk geval voor jou!

De vrouwen elite rijden – samen met de dames U23 - zaterdag om 15.15 uur hun kampioenschap. Publiek is niet toegelaten (t.g.v. corona) maar de wedstrijd is live te volgen op televisie (Sporza).