Kunnen en mogen we nog hout sprokkelen?

Bennie
0 reactie(s)
Hout sprokkelen - © Photoholgic

Tekst Evarist Ganzelever © Foto Photoholgic

Wordt het icoon van het sprokkelvrouwtje, zoals afgebeeld op oude plaatjes, binnenkort weer actualiteit nu onze energiefactuur voor een groot deel met ons maandloon aan de haal gaat? 

Hout sprokkelen, vuur stoken en vervolgens uren turen naar de knisperende kachel. En neem er nog een glas wijn bij, zou ik zeggen. Volgens het Agentschap Natuur & Bos 'bestaat er een verbod op het sprokkelen van hout, maar een beheerder kan dat voor zijn bos toelaten door een toegankelijkheidsregeling. Het verbod wil vermijden dat het bos wordt ‘leeggehaald'.Dood hout is immers cruciaal voor een bos. Veel organismen leven daarop en verwerken het tot het helemaal verdwenen is. Het gaat om dikke staande of liggende bomen, maar ook om fijne afgebroken takken verspreid over een grotere oppervlakte. Zij bevatten bijvoorbeeld veel voedingsstoffen zoals koolstof of mineralen, die de bodem opnieuw kan opnemen en andere bomen kunnen opslaan.'

Waar zijn die bomen?

Al dan niet met toestemming, er valt binnen onze gemeente toch amper nog iets te sprokkelen in het wild. Je hebt meer kans gratis brandhout te vinden op bedrijventerreinen of op bouwwerven, maar dat lijkt op bedelen, kan ik best begrijpen. En dan hebben we het nog niet over de duurzaamheid, een term die hoort bij deze 21ste eeuw. Met een beleid dat het voortbestaan van de houtkachel binnen onze contreien in vraag stelt, lijkt het erop dat sprokkelen enkel nog zal weggelegd zijn voor de scouts. Houtjes verzamelen om hun jaarlijks Ardeens kampvuur mee aan te maken.

Hout sprokkelen - © Photoholgic

(Foto's © Photoholgic, Jeremy Kuehn)