Kunst achter glas – Lus 1

Bennie
0 reactie(s)
Kunst achter Glas - Lochristinaar - © Annick Gentier

Tekst Bennie Vanderpiete © Titelfoto Annick Gentier

Sinds zaterdag 18 september is er de 2de editie van Kunst achter Glas. Zoals beloofd in ons eerste artikel over deze expositie, lieten we eerst alle kijklustigen de kans om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Vandaag onze fotoreeks van Lus 1.

Bij deze 2de uitgave van Kunst achter Glas tonen 60 deelnemende kunstenaars, verspreid over 56 locaties, graag het beste van zichzelf. Het volledige parcours kan je gratis downloaden via www.lochristi.be/product/814/kunstexpo-achter-glas of je kan de brochure afhalen in het gemeentehuis (Dorp-West 52), Uyttenhove (Zavel 5), bibliotheek Lochristi (Kon. Boudewijnlaan 6), LDC 't Fazantenhof (Bosdreef 5C) of in de sporthal 't Veerleveld (Kan P.J. Triestlaan 1).
De expo is dagelijks te bezoeken van 18 september t.e.m. zondag 14 november, telkens van 9 tot 17 uur. En dit volledig gratis.

Kunst achter Glas - Lochristinaar - © Gemeente Lochristi

Kunst achter glas bestaat dit jaar uit 3 lussen van respectievelijk 5, 8 en 6 km.
Lus 1 start in het gemeentehuis waarde werken van Luc Strobbe in de gang uithangen. Om toegang te krijgen tot het gemeentehuis (Van maandag t/m vrijdag van 8 tot 16 uur en op zaterdag van 9 tot 12 uur) belt u best even aan.

In de tuin van het oude gemeentehuis staat het werk “Gentse Feesten” van Dannie Driedijk. Van daaruit gaat het naar de bibliotheek waar u achter het raam het werk “Van genieën, bomen en vissen” van Hilde Boone ontdekt.

Kunst achter Glas - Lochristinaar - © Annick Gentier

Opmerkelijk op deze eerste lus zijn ongetwijfeld de mooie zonsondergangen van Sofie De Coninck. Haar project “Hijftagram” ontstond in 2016 maar kreeg in volle lockdown in 2020 een extra betekenis: geen pandemie neemt ons de schoonheid van een wolkenhemel weg.

In de Koning Albertlaan moet u zeker even halthouden in Zelfpluktuin Rawijs. Niet enkel omwille van de kunst, maar Alex en Linda creëerden er een klein paradijs, een groene oase van rust.

Ook de ramen van het Lootse filiaal van de Kunstacademie ter Beuken zijn niet te versmaden (Schoolstraat 16). Enkele leerlingen gingen creatief aan de slag en tonen “uit + zicht”. Een combinatie van beeld en poëzie.

Lus 1 eindigt dan aan de woning Hijftestraat 8, waar Freddy Geenens deelneemt met de fotoreeks "Use the earth - clean up your mess too". Mooie foto's op doek tegen de gevel. Kunst met een boodschap. 

Annick Gentier, fotografe bij Lochristinaar.com, ging een tijdje terug op pad om de kunstwerken van Lus 1 te ontdekken. En dat levert altijd een mooie fotoreeks op. Veel kijkplezier.

Fotoreeks (klikken op de foto om de reeks te openen).