Kunst met grote K aan de gang

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Kunst met grote K aan de gang

Tekst Evarist Ganzelever- Foto JMDB

Sommige dingen kan je niet negeren, zoals het werk van Patrick Laheyne in de gangen van het gemeentehuis van Lochristi.

Het werk van deze in Gent geboren kunstenaar met Zeeuwse en Franse roots stijgt duidelijk boven het 'gangbare' uit! Na zijn lager schooljaren en 2 jaar middelbaar onderwijs volgde Patrick een opleiding tot huis- en decoratieschilder. Na enige jaren van het bedrijfsleven te hebben geproefd, startte hij als praktijkleraar schilderen op het toenmalige Technisch Instituut Glorieux in Oostakker, waar hij onder andere instond voor het 7de  specialisatiejaar.

werk Patrick Laheyne

Via autodidactische weg maakte hij zich het beheersen van marmer- en houtimitatie, verguldwerk en vele speciale technieken binnen het vakgebied eigen. Lesgeven werd zijn passie en die passie bracht hem dan ook tot ver buiten de Belgische grenzen. Zo gaf hij cursussen in de USA, het UK en Zweden. En nu, na 36 jaar in het onderwijs te hebben afgeklokt blijft hij nog steeds bezig met het organiseren van opleidingen voor vakspecialisten en geïnteresseerden.

Kunst Patrick Laheyne

Deze kennis leidde ertoe dat hij meer artistiek begon te werken. Olie- en acrylschilderijen met uiteenlopende onderwerpen kregen vorm, ook het spel van licht en schaduw sprak hem erg aan. Illusies creëren  en de uitdaging aangaan om driedimensionaal te werken zijn hem niet vreemd. Een van zijn werken vond trouwens onderdak in het Escher-museum in Den Haag (NL). Naast dit artistiek bezig zijn blijft Patrick evenwel het uitvoeren van restauratiewerken als zijn voornaamste missie beschouwen. Rust in de letterlijke zin van het woord is nog niet aan hem besteed, dacht ik zo bij het doorkruisen van het gemeentehuis.

Kunst Patrick Laheyne