Kunst uit Lochristi in de Plantentuin Meise

FedOS opende enkele dagen geleden een tentoonstelling in het kasteel van Bouchout – Plantentuin Meise. Brigitte Slabbynck uit Lochristi neemt er een prominent plekje in.

‘ Natuur als leermeesteres van kunst ‘ of Natura Artis Magirstra is een organisatie van FedOS . Het idee stamt al uit de Oudheid waarbij de natuur een hogere ordening zou verbergen.

Brigitte Slabbynck keramiek kunst

Het woord ‘ecologie’ verwijst naar de bijzondere relatie tussen levende organismen en hun omgeving. Natuurstudie zou volgens wetenschappers en filosofen zoals Aristoteles tot hogere kennis leiden. De natuur maakt de mens rijker want we zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze is bovendien een onuitputtelijke bron van schoonheid. Door alle eeuwen heen hebben kunstenaars op hun wijze geprobeerd deze schoonheid te verbeelden. De natuur staat als het ware model voor de kunst en prikkelt de artistieke verbeelding waardoor nieuwe creaties ontstaan.

De organisatie daagde kunstenaars +50 uit om hun kijk te geven – in woord en/of beeld – op de natuur. De werken worden nog tot eind mei tentoongesteld in het kasteel van Bouchout – Meise. Meer informatie? www.plantentuinmeise.be

Brigitte Slabbynck keramiek kunst

Brigitte Slabbynck is een van de 67 deelnemers die alle kamers en ruimten van het kasteel innemen. Ze werd geboren te Brugge en woont hier al een hele tijd. Van opleiding is ze regentes plastische opvoeding maar studeerde ook in Leuven of bij lokale kunstenaars en academies.

brigitte slabbynck

Brigitte: “ Mijn beelden zijn experimenten met vorm, kleur en materiaal. Ik vertrek graag van organische vormen zoals beenderen, planten en microscopische studies vanuit de biologie. Het resultaat is een balanceren tussen het figuratieve waarbij je iets ‘herkent’ en het abstracte waarbij je iets ‘voelt’.

Keramiek is het uitgangspunt en deze laat ik vrij evolueren door opmerkelijke tinten te gebruiken en het toevoegen van andere materialen die er harmonisch mee versmelten. Het samenbrengen van textiel, metaal en keramiek leidt steeds tot iets verrassend, dat me dan weer inspireert en motiveert voor een volgend ontwerp.

Brigitte Slabbynck keramiek

Waarom enkel en alleen bij klei blijven? Waarom steeds klassieke glazuren met aardse tinten gebruiken? Het is juist heel boeiend om materiaalsoorten te combineren en met intense kleuren expressie te brengen. Materialen boeien mij: metaal, kunststof, textiel, hout, leder, enz. Een metalen draad geeft een sidderende spanning alsof er elektriciteit doorheen het werk loopt. Of een harige katoenen verstrengeling die zachtheid geeft aan de steenharde compositie of een synthetisch schuimweefsel dat versmelt met de oeroude rode klei.”

Groepstentoonstellingen

Momenteel neemt ze ook deel aan de tentoonstelling KOM – Kunst Omdat Het Moet – in Orphanimo, verder Lokeren “De Wasserij” van 12 tot 27 mei en in de Begijnhofkerk van Sint-Amandsberg begin juli 2018.

Voorsmaakje? Geniet van dit filmpje: http://player.cdn01.rambla.be/?account_id=Wjb4LJ&item_id=WjNmDL&autostart=1

Scroll naar boven