Kunstenaars achter glas? Gerd De Clercq!

Bennie
4 reactie(s)
© Bennie Vanderpiete - Kunstenaars Achter Glas - Gerd De Clercq

© Bennie Vanderpiete

Kunst coronaproof genieten? Het kan met de expositie "Kunst achter glas" die verlengd werd t/m 3 januari 2021. 34 locaties met kunstwerken van 61 kunstenaars. Een mooie mix van bekende namen en “newcomers”. Lochristinaar stelt u 4 van die nieuwe namen voor. En vandaag is dat Gerd De Clercq.

Gerd De Clercq groeide op in Lochristi. 2 jaar geleden nam haar dochter - Iris Decabooter - deel aan Kunst omdat het Moet. Gerd beloofde toen aan Iris dat ze de volgende keer ook van de partij zou zijn en nu stellen ze beiden tentoon in de sporthal van Zaffelare. Iris met een cape geïnspireerd op de kledij van de goede fee uit Assepoester en Gerd met een wel heel bijzonder quilt met sterren en sterrenbeelden.

© Bennie Vanderpiete - Kunstenaars Achter Glas - Gerd De Clercq

Een quilt (spreek uit “kwilt”) is een doorgestikt deken, ofwel machinaal ofwel met de hand genaaid. Het wordt gemaakt van drie lagen textiel die op elkaar genaaid worden door middel van doorstiksteken. De drie lagen zijn een top, een vulling en een achterzijde. De top ontstaat door vele lapjes aan elkaar te naaien tot een motief, wat men patchwork noemt. Of door op stof vormen te appliqueren. Het woord quilt is afgeleid van het Latijnse culcita, dat gevulde zak betekent. Via het Franse “couette en cuile” werd dit later quilt.

© Bennie Vanderpiete - Kunstenaars Achter Glas - Gerd De Clercq

Gerd, vertel ons eens van naald tot draad je quiltverhaal.
 

“Toen ik kind was zei mijn moeder al “jij zou ook alles een strikje aandoen”.
Ik volgde gedurende 5 jaar - twee avonden in de week - volwassenonderwijs om kledij te leren maken. In het laatste jaar maakte ik mijn eigen trouwjurk, uiteraard met strikjes! Daarna maakte ik kledij voor mijn kinderen, nog enkele trouwjurken voor vrienden en hielp ik modestudenten met hun creaties in aanloop naar hun defilé.”

Hoe begon je dan met het quilten?

“Ik vond het altijd zo erg om restjes stof weg te gooien. Zo kwam ik bij het quilten terecht. Ik volgde cursussen, leerde uit boeken en tutorials op het internet. Als ik langs een stof-, wol- of handwerkwinkel wandel voel ik me net een kind dat niet kan weerstaan aan een snoepwinkel. De aantrekkingskracht is dan zo groot, ik waan me in het paradijs. Het volstaat om naar een lapje stof of wat garen te kijken en in mijn fantasie ontstaan er al zaken.
Het “spelen” met de kleuren en de prints van stoffen trekt me aan en levert soms verrassende resultaten op. Maar ook het uitpluizen en ontdekken hoe iets in mekaar gezet werd, is fascinerend. Sinds enkele jaren ontstaan er ook eigen ontwerpen in mijn hoofd.”

© Bennie Vanderpiete - Kunstenaars Achter Glas - Gerd De Clercq

Is je werk dat je nu tentoonstelt ook een eigen ontwerp?

“Die quilt is het eerste werk dat ik zelf ontworpen heb. Het kreeg beetje bij beetje vorm terwijl ik het maakte.
 

En wat is het verhaal achter dit werk?

“Het verhaal begint op de begrafenis van mijn vader. Mijn dochter zei toen tijdens de plechtigheid “Pepe, nu ben je veilig op je ster”. Door dat ene zinnetje vroeg mijn moeder of ik iets kon maken met sterren. En zo ontstond het idee om iets te doen met de sterrenbeelden van mijn ouders.
Eerst maakte ik de top.
In de applicatie verwerkte ik stofjes van kledij die door mijn familie gedragen werd op belangrijke momenten in mijn leven. Elke ster kreeg een andere tint geel, zo kon ik aangeven of een ster zwak of sterk straalt. Elk sterrenbeeld verbond ik met lijnen.

© Bennie Vanderpiete - Kunstenaars Achter Glas - Gerd De Clercq

Tussen de sterrenbeelden zie je een heleboel witte stippen, gemaakt met Franse knoopjes. Die stellen het melkwegstelsel voor.
Om er dan een echte quilt van te maken heb ik de top, samen met een tussenlaag of vulling, doorgepit met de onderlaag. En bij dit doorpitten heb ik in de quilt nog enkele motieven verwerkt. In de cirkel, die het begin van de spiraal vormt, ontdek je het symbool voor Yin en Yang. Daarin de eerste letters van de voornamen van mijn ouders. De rand staat vol met ton-sur-ton gequilte sterren. Daarvan zijn er 6 met gele draad gequilt met
de eerste letters van de voornamen van de kinderen. Mijn naam staat er volledig op maar in de verkleinvorm, omdat ik vind dat de fantasie van het kind in ons belangrijk is. De hele quilt is met  de hand genaaid. “

Als debuut kan dit tellen?

Ja, op deze manier maak ik mijn belofte aan Iris waar ! En nadat ik altijd klaar gestaan heb om anderen te helpen, is het nu tijd om met mijn werk naar buiten te komen. Al heb ik (nog) geen eigen website of FB-pagina. Maar mensen die geïnteresseerd zijn mogen me altijd een mailtje sturen (gerd.de.clercq@scarlet.be).”

© Bennie Vanderpiete - Kunstenaars Achter Glas - Gerd De Clercq

Wat staat er op artistiek vlak nog op je planning?

“Aan inspiratie geen gebrek: in mijn hoofd spoken er nog heel wat ontwerpen rond, ook mandala’s, landschappen, herinneringsquilts…
Maar het eerste wat ik nu ga maken is een eigen ontwerp met free motion (machinaal) en vouwtechnieken.”

“Kunst achter glas” is er tot en met 3 januari 2021. Alle informatie - met o.m. een brochure waarin de kunstenaars voorgesteld worden - is terug te vinden op de website van de gemeente via volgende link: https://www.lochristi.be/product/814/kunstexpo-achter-glas