Kunstenaars achter glas? Griet Vangampelaere!

Bennie
0 reactie(s)
Kunstenaars achter glas - Griet Vangampelaere - Bennie Vanderpiete ©

© Bennie Vanderpiete

Kunst coronaproof genieten? Het kan met de expositie "Kunst achter glas", tot en met 29 november. 34 locaties met kunstwerken van 61 kunstenaars. Een mooie mix van bekende namen en 'newcomers'. Lochristinaar stelt u 4 van die nieuwe namen voor. En vandaag is dat Griet Vangampelaere.

Griet werd geboren in Ieper en woonde eerst 10 jaar in Pollinkhove, een gehucht met 600 inwoners dat deel uitmaakt van de gemeente Lo-Reninge. Ook de rest van haar kindheid bracht ze door in de Westhoek, “Bachten de Kupe”. Als student trok ze naar Gent waar ze “op kot zat”. Net als veel andere Westvlamingen bleef ze daarna wonen in de Arteveldestad. Tot ze met haar partner de stadsdrukte ontvluchtte en een rustigere stek vond in Lochristi. Geen toevallige keuze want haar tante woont in Lochristi en zelf werkt Griet in Oostakker. Haar partner Rubin is werkzaam bij de gemeentediensten van Lochristi.

Griet, kunst is niet je beroep?

“Neen, Ik volgde in het middelbaar de richting menswetenschappen en studeerde nadien “sociaal-cultureel werk”. Momenteel werk ik als opvoedster bij dienstencentrum Mozaïek in Oostakker. Op fietsafstand van onze woonplaats dus. ”

Hoe ben je dan kunstenaar geworden?

“Ik heb van kleins af getekend, weliswaar sporadisch. Ooit werkte ik mee aan een kunstwerk, met allemaal kevertjes, van Jan Fabre. Dat beviel me zeer en 5 jaar geleden besloot ik dan om zelf kunst te maken. Ik organiseerde 2 exposities waar ik positieve feedback op kreeg.
Toen besloot ik om cursussen - en uiteindelijk een opleiding - te volgen om zo mijn eigen kunst verder te kunnen ontplooien.
Het betekende een omwenteling in mijn leven. Ik kan nu niet meer zonder kunst. Het heeft mijn leven zoveel verrijkt en doet dit nu nog, elke dag opnieuw.
Recent mocht ik de award maken voor de jeugdlaureaat 2020 van Lochristi. Dat was zo fijn en het werk zal nu in het JH Lodejo tentoongesteld worden. Ook in het WZC van Lochrist hangt een werk van mij over dementie. De voorbije jaren nam ik deel aan de exposities van “Kunst omdat het moet” en aan een kunstevenement van Lo-art. Dit was allemaal zo leuk en verrijkend dat ik uitkijk naar nieuwe samenwerkingen en ervaringen.”

Welke opleiding volg je nu?
 

“Vroeger, als kind ging ik al naar de tekenacademie. Sinds 4 jaar volg ik een opleiding “vrije grafiek” aan het DKO Gent (deeltijds Kunstonderwijs) en ik volgde ook een cursus modeltekenen. “

Hoe omschrijf je zelf je werk?

“Moeilijke vraag…ik vind het niet evident om zelf mijn werk te omschrijven. Meestal maakt ik tekeningen, etsen, houtsneden, lino's, zeefdrukken, schilderijen, graffiti, textieldrukken, stickers...
Mijn werken zijn meestal heel direct. Maar ontdek het vooral eens zelf. “

Je maakte een mural voor “Kunst achter glas”. Welk verhaal zit er achter dit werk?

“Mijn werk voor “Kunst achter glas” bestaat uit 2 portretten. Het zijn de kindjes van mijn oudste zus. Ik ben meter van één van de meisjes. In september deden we een fotoshoot waarbij we allemaal als clown geschminkt waren. Ik speelde toen met het idee om die beelden te gebruiken voor mijn eindwerk, wat ik nu toch niet zal doen. Maar het zorgde wel voor unieke foto's. In het bijzonder de 2 foto’s van de kindjes vond ik heel sterk en die vormen de basis voor dit werk.
De graffiti-portretten zijn met stencils - of “sjablonen”- gemaakt. Het zijn 3 lagen boven elkaar. Ik liet de stencil van elke laag drukken en moest nadien de nodige stukjes (waar er verf mocht komen) wegsnijden. Een proces dat zeer pijnlijk was voor mijn vingers. Het bolletjespatroon werd nadien - met nog een afzonderlijke stencil - toegevoegd.”

Wat mogen we de komende tijd - artistiek - nog van je verwachten?

“Eerst en vooral volgt nu mijn eindwerk in het kader van mijn opleiding. Die eindwerken zullen, eind volgend jaar, te bewonderen zijn tijdens een tentoonstelling in de Krook (de nieuwe bibliotheek van Gent, vlakbij het Zuid).  Ik ben ook bezig met textieldruk om een collectie kleren te bedrukken met unieke ontwerpen. De collectie zal “Luna” heten. Verder ben ik altijd op zoek naar mensen die een muur ter beschikking hebben waar ik een muurtekening - op basis van een foto of basis van een ontwerp in overleg - op mag zetten. En begin volgend jaar zal er door de organisatie van de 4 Uren Run & Bike, een triptiek van etsen geveild worden voor het goede doel.

Heb je een eigen website? 

"Nog niet, maar dat staat op mijn planning. Mensen kunnen mijn werk volgen op mijn instagramaccount (Griet Vangampelaere) en op mijn facebookpagina (www.facebook.com/grietjenart)."

“Kunst achter glas” is er nog tot en met 29 november. Alle informatie - met o.m. een brochure waarin de kunstenaars voorgesteld worden - is terug te vinden op de website van de gemeente via volgende link: https://www.lochristi.be/product/814/kunstexpo-achter-glas