Laatste loodjes richting 14 oktober

Jean Marie
0 reactie(s)
Laatste loodjes richting 14 oktober

© JMDB

De laatste dagen blijft het gonzen van activiteiten. Hoeveel propaganda verdeelden de partijen? Wie was zuinig met papier? We legden alles donderdagvoormiddag mooi op de keukenweegschaal en keken ook even naar de verkiezingen voor de provincie met lokale kandidaten.

Folderbalans

Groen-sp.a liet 1 folder in de bus glijden en die woog 8 grammetjes. Het Vlaams Belang had een iets grotere en die woog er 16.

N-VA was al iets guller voor mijn brievenbus met 43 gram papier. Eva Paelinck had een voorstel tot milieuvriendelijke campagne ingediend maar het kwam - na besprekingen met de anderen – niet tot een akkoord. Slechts een mini-lightversie bleef overeind.

CD&V hield het ook nog vrij netjes beperkt met 97. Open VLD echter overweldigde. Bijna elke dag gleed een vriendelijk lachende blauwe jongen of meisje door de gleuf. Ze hadden al hun catalogus ‘verwezenlijkingen’ verspreid net voor de campagne en die woog 165 gram. Nu kwam er nog 238 bij of meer dan 400 gram propaganda om elk van ons te overtuigen.

Aangezien er in Lochristi 8.115 brievenbussen zijn volgens bpost, komt dit zo ongeveer op 3.254.115 gram of meer dan 3 ton papier voor de grootste partij alleen, uiteraard zonder de aanplakborden her en der en voor sommigen bijna overal.

Groen-sp.a hield het op 64.920 gram of bijna 65 kilogram voor gans de gemeente. Deze partij krijgt alvast de eerste prijs voor milieuvriendelijk campagne voeren. De kiescampagne lijkt zo een kamp tussen een supervlieggewicht en een zwaargewicht, met de andere partijen als tussencategorieën. Van David tot Goliath.

Herst Beervelde

Provincie

Voor de provincieraad staan er 3 kandidaten uit onze gemeente op de lijst.

Rik Van Leemputten (N-VA) staat ook op deze lijst op plaats 9. Hugo Polfliet (Groen) staat op plaats 12 en komt hier lokaal ook voor Groen-sp.a. Nancy Haes tenslotte komt op voor Vlaams Belang.

Zondagavond weten we wie het meest rode bolletjes achter zijn/haar naam kreeg en welke kleur of kleuren de volgende 6 jaar het beleid zullen maken.

Op 26 mei 2019 mag u weer aanschuiven aan het stemhokje. Dan zijn er Federale, Vlaamse en Europese verkiezingen.