The Latem Gallery

Een naam die misschien nog niet onmiddellijk een belletje laat rinkelen bij Lochristinaren of associatie met onze gemeente oproept.

Wanneer ik verwijs naar kunstschilder Hans Kitslaar en zijn jaarlijkse gesmaakte exposities in eigen huis, is de link vrij snel gemaakt.

Het is in de vroegere Latemse Galerij van Guy Pieters dat we een afspraak hebben met Anne-Marie Van Pachterbeke, echtgenote en drijvende kracht achter Hans en hun nieuwe project.

In afwachting dat Anne-Marie zich uit de drukte kan losmaken en naar ons toe kan, krijgen we alvast een glaasje bubbels aangeboden.

Intussen lees ik dat Hans een carrière van meer dan 50 jaar op zijn teller heeft staan waarin hij evolueerde van neonexpressionist over fervent adept van het clair-obscur naar een merkwaardige stijleenheid verstoken van alle ‘-ismen’.

Maar bovenal kennen we hem als schilder van het licht.

Een galerij in het hartje van Sint-Martens-Latem. Is deze beslissing er gekomen na rijp beraad of was het een opportuniteit die zich aanbood?

We waren al een tijdje aan het uitkijken naar een alternatieve locatie voor ons jaarlijks tentoonstellen.

Niet alleen wou ik nieuwe impulsen geven aan mijn leven met en voor de kunst, maar bovenal ons huidige concepteens heruitvinden.

Zoals je weet, stellen wij al 15 jaar tentoon in eigen huis en tuinwaarbij we jaarlijks gedurende een vrij lange periode een flink deel van onze privé dienden te delen met de buitenwereld.

Toegeven, het werd een beetje een opdracht, en bovendien is Hans er intussen ook al 70.

Dit voorjaar vernamen we dat dit schilderachtige pand aanvankelijk als bureelruimte te huur kwam te staan en meteen zag ik de kans om een jeugddroom te realiseren.

De locatie is door haar voorgeschiedenis en ligging zeker bevoorrecht.

Hans exposeerde hier trouwens reeds in de jaren ’60, het gebouw is dus in zekere zin een terugkeren voor hem.

Is de uitdaging om een galerij te runnen in het Mekka van de kunst niet groter, wanneer je omringd bent met topgalerijen?

Het is inderdaad een uitdaging voor ons, maar zeker geen avontuur.

In tegenstelling tot exposeren in onze woonst en atelier in Lochristi, moet de kracht hier volledig van de tentoongestelde werken komen.

De huiselijke omkadering zoals we die kenden valt deels weg.

In eerste instantie moeten wijzelf verliefd zijn op de werken, bewondering hebben voor de kunstenaar zijn talent.

Vanuit onze ervaringweten wij dat het dan goed zit.

Wat ook niet wil zeggen dat wij niet openstaan voor experimentele kunst of jonge kunstenaars, het hoeven niet altijd gevestigde waarden te zijn die hier een forum krijgen. Wij volgen geen trends, maar het dient ‘goede’ kunst zijn!

Blijft het werk van Hans een rode draad doorheen de exposities?

Hans zal steeds met een aantal werken permanent, maar daarom niet uitgesproken aanwezig zijn.

De bedoeling is om diverse kunstvormen een platform te bieden, maar uiteindelijk ook een soort huisstijl te ontwikkelen.

Wij plannen een 5-tal exposities per jaar, wat vrij veel is.

En dat kunstliefhebbers de weg naar The Latem Gallery weten te vinden konden we met eigen ogen vaststellen; op geen enkel ogenblik viel de bezoekerspassage stil, net alsofhet hier een stop op een pelgrimage betrof.

THE LATEM GALLERY

Dorp 6b – 9830 St. Martens-Latem

+32.486.97.59.00

info@thelatemgallery.be – http://www.thelatemgallery.be

Reeds verschenen in 2014: www.lochristinaar.com/nieuws/hans-kitslaar-kunst-een-perfect-kader

 

Scroll naar boven