LEGO® is er vandaag 90, maar allesbehalve hoogbejaard!

Een hippe bungalow, massief kippenhok of imposant kasteel, wie bouwde zich geen fantasiewereld bijeen met de wereldbekende blokjes? Iedereen architect, dankzij LEGO®.

De fundering van het in 1932 door de Deen Ole Kirk Kristiansen opgerichte bedrijf houdt tot op vandaag stand. Deze timmerman was vooral bezig met het produceren van stoelen, strijkplanken en houten speelgoed. De zaak kreeg een naam, LEGO®, wat samengevoegd staat voor leg en godt in het Deens, speel leuk. In eerste instantie werden er houten speelgoedeendjes en bordspelletjes geproduceerd. De blokjes van hout kwamen er in 1946, maar deze zoals we ze nu kennen, van plastic en met een felle kleur en vier of acht knopjes, waren er drie jaar later. Het bedrijf groeide mede doordat Deense kinderdagverblijven meer en meer bouwblokjes aankochten. Vijf jaar na de ontwikkeling van de blokjes waren er de eerste accessoires. Platen waarop men kon bouwen en bevolken met Lego-poppetjes of Lego-auto's erop laten rondrijden. Stilaan veroverde dit populaire speeltje zowat heel Europa. Vandaag hoef je geen kind meer te zijn om 'met de blokjes te spelen'. Het aanbod aan producten is heel breed: van DUPLO tot LEGO® Technic. Daartussen zitten boeken, films, muziek, kunst, maar ook bouwwedstrijden en attractieparken met het etiket LEGO®.

Lego 90 jaar - Lochristinaar - ©  Evarist Ganzelever

Sociale woning

Zelf bezit ik nog de blokjes uit mijn kindertijd. Goed om een klassieke sociale woning mee te bouwen, inclusief externe garage. Wanneer ik deze basic bouwsteentjes aan mijn kleindochter voorschotel, lijkt het wel alsof ze me niet ernstig neemt. Ik denk zelfs dat ze me misschien een beetje meelijwekkend aankijkt. Net zoals hoe ik naar mijn grootvader keek, toen hij me op een regenachtige vakantiedag suggereerde om de afgebeelde bloemen op het behangpapier te tellen.

Scroll naar boven