Les Hauts-de-France bezorgt Tuindagen een recordeditie

Bennie
0 reactie(s)
Les Hauts-de-France Tuindagen recordeditie

Vrijdag, zaterdag en zondag vonden de 59ste Tuindagen van Beervelde plaats. Het werd een recordeditie.

Deze 59ste editie van de Tuindagen vond plaats in het verlengde Hemelvaartsweekend. Schitterend weer bovendien op vrijdag, de brugdag. Het maakte dat er een ware volkstoeloop was die eerste dag en er 11.500 bezoekers langs de kassa passeerden. Het was af en toe zelfs te druk, wat - vooral aan de eetstanden - voor lange rijen zorgde. Ook zaterdag opnieuw een erg mooie belangstelling. Toen bleef de teller staan bij 8.039. Deze editie zat toen dus al behoorlijk op recordkoers. Zondag miezerde het wat. Maar dat schrok 5.600 tuin- en plantenliefhebbers niet af om naar Beervelde te komen. En zo gaan deze Tuindagen in als een record-editie met een totaal van 25.139 bezoekers.

Les Hauts-de-France

Les Hauts-de-France was deze keer gastregio en het centrale thema voor de 230 standhouders. Een deel onder hen kwamen uit Noord-Frankrijk en ze hadden een plekje gekregen op het pleintje naast de villa. Daar was er als het ware een “Hauts-de-France” dorp. De Franse vlag wapperde er en ook de reuzen (typisch voor de Noord-Franse streek) die de Tuindagen opfleurden hielden er geregeld halt. Zaterdag was het de beurt aan “Hilaire Patate et ses Jardiniers”.

Gisteren zorgde “Marie de la Motte” voor wat extra animatie en ook “Léon le Cheminot de Busigny” tekende present. Aan de grote viptent manifesteerde – de bijna 70-jarige - graaf Renaud zich ook als een volleerd “reuzendrager”, door “Marie de La Motte” even op de schouders te nemen. Een mooie gelegenheid voor een groepsfoto met het hele gezelschap.

De Tuinpersoonlijkheid 2018 en de laureaten

Op zaterdag was er de officiële bekendmaking van de tuinpersoonlijkheid van het jaar 2018 en de huldiging van de laureaten van een gouden oorkonde.
De tuinpersoonlijkheidstrofee – een mooie koperen gieter - ging dit jaar naar het kwekersechtpaar Alexandra en Olivier Debaisieux van de kwekerij van Edingen. In 1996 waagden zij het, de toen meer dan 80 jaar oude kwekerij van de haast legendarische gebroeders Chotard, over te nemen. Ze brachten ze opnieuw tot bloei. De kwekerij Chotard was gespecialiseerd in verrier-palmetten en andere traditionele vormen van fruitbomen. De traditionele techniek en de kennis van de gebroeders Chotard bleef ook na de overname bewaard in de Pépinières d’Enghien. Het opbinden gebeurt nog steeds met natuurlijke materialen als bies, raffia en wilgentenen.

De botanische jury kende de speciale prijs “Harry von Trier” dit jaar toe aan de jonge kweker Tom Braeckman. Hij had een rhododendron “Mister Harry White” mee.  De damesjury beloonde 16 standhouders, die blijk gaven van een grote creativiteit en inzet, en beloonden hen met een gouden getuigschrift van waardering. Uitblinker was deze keer de stand van Verbauwhede die volgens de damesjury “eigenlijk goud plus” verdiende. Het was de damesjury bovendien opgevallen hoeveel mooie en verzorgde standen er deze editie waren.

De Beloftevolle Hovenier

Zoals steeds op de lente-edities, was er ook nu terug de wedstrijd “Beloftevolle hovenier”. 18 van de 22 Vlaamse tuinbouwscholen hadden, elk met een team, deelgenomen aan de preselecties in Kortrijk. De 3 beste teams kwalificeerden zich voor de wedstrijd op de Tuindagen: het College O.L.V.-ten-Doorn uit Eeklo, de Provinciale Tuinbouwschool van Kortrijk en het Bernardus Technicum uit Oudenaarde. Deze 3 teams dienden in 2 dagen tijd een opgelegde tuin aan te leggen.

Het centrale thema is dan telkens een inspiratiebron voor het ontwerp. In Les Hauts-de-France werkt men graag in de moestuin. De beek is een typisch landschapselement uit de gastregio.
In het ontwerp dus een moestuin die - om ergonomische redenen - een halve meter boven het terras ligt en een waterpartij met een bocht. De hele tijd werden de drie teams gevolgd door een jury. Niet enkel het eindresultaat werd beoordeeld maar ook de werkwijze, de gebruikte technieken en de plantenkennis.

Het college O.L.V.-ten-doorn uit Eeklo kroonde zich tot overwinnaar van deze 9de editie van “De beloftevolle Hovenier”. Sake Panneels, Robin Mussche en Guillaume Mathieu mochten - samen met hun coach Marc Cauwels – de trofee in ontvangst nemen. Federaal volksvertegenwoordiger Egbert Lachaert was de bijzondere genodigde voor de prijsuitreiking. Hij had het in zijn speech onder meer over de oneerlijke btw-ongelijkheid tussen particulieren die planten kopen (met 6% BTW) of deze laten aanplanten door een tuinaannemer (waarop 21% BTW betaald wordt). Een initiatief hiervoor is al genomen door de regering maar is nog niet in voege.

Tuindagen

Workshops, demo’s en kinderanimatie

Opvallend ook het succes van de workshops en demo’s. Onder meer Anne Huttener, die demonstraties bloemschikken gaf en Gudrun Cottenier van “De Groene verbeelding” die workshops organiseerde. Het leverde allemaal prachtige bloemstukken op.
Maar bijvoorbeeld ook mandenmaker Bruno Vloeberghs, de demonstratie letterkappen bij “letterbeeld.be” en het bakken met een authentieke houtgestookte oven konden op heel wat interesse rekenen.

Tuindagen Beervelde 2018 Les Hauts de France

Ook steeds meer standen voor de kinderen. Het Scheppersinstituut Wetteren organiseerde de wedstrijd “Wie wordt tuinkampioen 2018?”.
Kinderen tussen 8 en 12 jaar konden zich hier uitleven in allerlei educatieve (tuin)opdrachtjes. Balloon Nation had dan weer een heel kinderdorp met allerlei activiteiten, van grime tot ballonplooien.

Tuindagen Beervelde mei 2018

Kortom, een prachtige editie! In de herfst van 2018 zullen de Tuindagen van Beervelde doorgaan op 12, 13 en 14 oktober van 10 tot 17uur. Maar nu kan u eerst nog eens nagenieten van “Les Hauts-de-France” met onze uitgebreide fotoreeks. Veel kijkplezier.