“Lo-Art op dreef” – ontwapenende kunst

Bennie
1 reactie(s)
LoArtDreef-Opening © Bennie Vanderpiete

© Bennie Vanderpiete

Het kunstenaarscollectief Lo-Art toverde de Rozelaredreef om tot een openluchtgalerij van 1 kilometer. Gratis te bezoeken en meer dan de moeite waard. Vanaf vandaag t/m 31 mei.

Officieel gaat “Lo-Art op dreef” pas vandaag van start. Maar gisteren hingen de 10 deelnemende kunstenaars van het kunstenaarscollectief al hun artistieke nestkastjes aan de bomen. De Rozelaredreef werd zo met 40 meesterwerkjes omgetoverd in een openluchtgalerij van zowat 1 kilometer.

LoArtDreef-Opening © Bennie Vanderpiete

De vele wandelaars, lopers en fietsers die gisterenavond passeerden waren aangenaam verrast en unaniem lovend. “Leuk hé”, “schitterend”, “zo mooi…” klonk het. Smartphones werden bovengehaald en de eerste foto’s circuleren al op de sociale media. 

LoArtDreef-Opening © Bennie Vanderpiete

En terecht! Elk van de nestkastjes is zowat een expositie op zich. De inspiratie werd niet enkel gehaald bij enkele grote meesters zoals Margritte of Mondriaan. Ook belangrijke wereldse thema’s - zoals de  klimaatopwarming, homorechten en gelijkheid – werden als uitgangspunt gebruikt. En wie dacht dat de vogels hier zouden aan voorbijvliegen, die had het grondig mis. Want al na enkele ogenblikken kwam een Vlaamse gaai eens piepen.

De kunstwerkjes werden zowat op ooghoogte opgehangen. Het risico op diefstal op vandalisme is daardoor erg reëel. “Het is altijd al een stiekeme droom van me geweest dat men een kunstwerk van mijn hand zou vervreemden” grapte Lo-Art voorzitter Evarist Ganzelever. “Ik zou zo toetreden tot het selecte kransje van kunstenaars wiens creaties de moeite zijn om een diefstal te plegen. Maar alle gekheid op een stokje, nestkastjes die verdwijnen of beschadigd worden, zullen vervangen worden door een foto." Hopelijk is er voldoende burgerzin en kan dit vermeden worden.   

LoArtDreef-Opening © Bennie Vanderpiete

Eigenlijk hangen er zelfs meer dan 40 vogelkastjes. De leerlingen van Sofie Van Durme schilderden elk een klein vogelhuisje dat opgehangen werd rond het centrale nestkastje. “Atelier 179” werd zo een erg mooie “nestkastjes mobile”. In de dreef ook een “postbuskastje” met een boekje bij. Passanten kunnen zo hun impressies neerschrijven en deponeren in de brievenbus. En die heeft geen deurtje. Zo moeten de kunstenaars wachten tot het einde van de tentoonstelling om de briefjes te kunnen lezen.

LoArtDreef-Opening © Bennie Vanderpiete

“Lo-Art op dreef” is geen monumentale kunst, maar kunst die je moet beleven. Kunst die ontwapenend werkt. Een wandeling door de Rozelaredreef zal momenten van reflectie opleveren, maar zal ook gegarandeerd bij iedereen een glimlach op het gezicht toveren.

LoArtDreef-Opening © Bennie Vanderpiete
We fotografeerden gisteren alle nestkastjes. Maar, heel bewust, beperken we ons vandaag tot enkele foto’s bij dit artikel. Onze fotoreeks, met mooie beelden, krijgt u dan na het weekend en samen met een  leuk filmpje. Iedereen heeft zo de tijd om zich eerst te laten betoveren door deze schitterende tentoonstelling.
Bedankt Evarist Ganzelever, Rita Bracke, Machteld Moijson , Hans Van Hilst en Trees De Brabander, Sofie Van Durme, Patrick Vanrijckeghem, Jenka Barakina, Kris Reynebeau en Claudine Denert.  

LoArtDreef-Opening © Bennie Vanderpiete

Lo-art op dreef, van 1 tot 31 mei aan de bomen van de Rozelaredreef in Lochristi. De expositie begint aan de zijde van de Loboskapel, maar dat is geen must. U kan ook ter hoogte van kasteel Rozelaar starten. Postkaarten met afbeelding van de nestkastjes zijn te koop bij de leden van Lo-art. Info: roger.praet2@telenet.be of 0485/738494

LoArtDreef-Opening © Bennie Vanderpiete

(Afbeeldingen © Bennie Vanderpiete & Annick Gentier)