Lo-art zet Beervelde op de artistieke kaart

Met het project ‘Vertel ons geen sprookjes’ brengt het kunstenaarscollectief Lo-art een kleurrijk en tot de verbeelding sprekend artistiek pallet onder en rond de Beerveldse kerktoren.

Ruim twintig kunstenaars voelden zich aangesproken om sprookjes te doorprikken, stellen scherp dat deze enkel bestaan bij gratie van wie erin gelooft. De optelsom van al dit talent werd een kunstzinnige Efteling met dubbele bodem en is te bewonderen in zowel zaaltje ‘Sfeervelde’, de kerk als een deeltje van de voormalige pastorijtuin achter de bibliotheek. Een mooi aaneensluitend geheel. De hele doordeweekse dagen krijgen we sprookjes te horen én te lezen, waarbij een brede laag van de samenleving dit ook nog accepteert.

Marketing, media en tijdsgeest blijven zolang tegen ons aanschurken tot onze beeldvorming naar hun vorm en inhoud is gezet. De werkelijkheid verdraagt niet altijd het daglicht, is misschien ook wel een beetje saai! Kunst geeft de werkelijkheid op een andere manier weer.

De kunstenaar draagt ertoe bij de wereld opnieuw vorm te geven, door de intentie en focus van wat waargenomen wordt te veranderen of juist bloot te leggen.

Wijsvinger

Lo-art zag en ziet zichzelf nog steeds als een kunstenaarscollectief met een missie, een wijsvinger op artistieke wijze mag. Via een animatiefilm, foto’s, installaties, geluidskunst, beeldend werk, schilderijen en keramiek geven de geselecteerde kunstenaars ons een kijk in hun maatschappelijke of door persoonlijke ervaringen ingegeven stukje levensbeleving.

Volgens kunstenares Jenka Barakina, die deelneemt met schilderijen in acryl, houdt de mens ervan zichzelf te misleiden. We kiezen zelf de waarheid die ons past en zijn steeds bereid onszelf te bedriegen.  Het is gemakkelijk om in sprookjes te geloven.’

Of zoals Erik Mathys, die zijn liefde en voeling voor doorleefde materialen tot een nieuw verhaal weet te realiseren. Sprookjesachtige assemblagekunst zeg maar!

Rudy Vereecken vertelt in twee schilderijen en aan de hand van details het verhaal van de eeuwenoude in machtsstrijd vastgeroeste elite. Het streven naar gelijkheid, vrijheid en rechtschapenheid die door de gevestigde orde als naïef wordt gebrandmerkt.

Rubin D’Hondt communiceert met klanken waarbij hij de intentie heeft de luisteraar mee te nemen richting nieuwe indrukken en ervaringen. Je hoort een mix van (soms vreemde) samples, ontstaan uit verschillende geluidsbronnen. Deze eigenaardige en ongewone klanken smelten samen tot een chaotisch geheel. Het is wat verdwalen, maar dat gebeurt toch wel meer in sprookjes?  Om te illustreren dat alle Pinokkioneuzen op de tentoonstelling dezelfde richting uitwijzen, citeren we nog even Sofie Verdurme die ons met ‘Voodoo KK  nieuw levensdoel’, een werk in gemengde techniek, confronteert met het feit dat ‘de verteller steeds zijn eigen draai zal geven aan het verhaal. Fictie en realiteit zijn voor velen dan ook moeilijk uit elkaar te halen. De keuze is steeds aan de toeschouwer. Wil je de waarheid horen of liever een sprookje? In de praktijk valt het verschil vaak niet eens zo op.’

Nog meer redenen nodig om deze tentoonstelling te bezoeken?

Durf het aan de spiegels die de kunstenaars je voorhouden te trotseren. Niks is wat het lijkt!

Vertel ons geen sprookjes

Gratis te bezoeken in en rond de kerk van Beervelde met opening op zondag 16 september 2018 om 11 uur.

zat & zon 22 – 23 september 2018 van 14 uur tot 18 uur

zat & zon 29 – 30 september 2018 van 10 uur tot 18 uur

www.loartonline.be

 

Scroll naar boven