Lo Plage en VROB: een weekend “Lochristi aan zee”

Bennie
2 reactie(s)
Lo Plage en VROB: een weekend “Lochristi aan zee”

© Bennie Vanderpiete

Lo Plage was het voorbije weekend toe aan zijn zesde uitgave. Het werd terug een erg mooie editie.  Voor de derde keer was er de samenwerking met evenementenradio VROB.

“Lochristi aan zee”

De zon was volop van de partij voor deze zesde editie van Lo Plage. Enkel zaterdag, net tijdens de “middagpauze”, was er even een (stevige) bui. Maar de regenwolken verdwenen snel om plaats te maken voor een stralende hemel. Er diende dus volop zonnecrème gesmeerd op het aangelegde strand. Twee dagen sport, spel en plezier in het zand met op de achtergrond de muziek en activiteiten van evenementenradio VROB. Het leek wel het strand van Oostende met zijn Q-Beach house!

Lo Plage ten voordele van Welzijnsschakels

Net als de voorbije jaren wordt de opbrengst van Lo Plage aan een goed doel geschonken. Dit jaar koos men terug voor Welzijnsschakels, de organisatie die zich inzet om de armoede onder de eigen kerktoren 'de vierde wereld' te bestrijden. Eric Welvaert en Maurice De Groote – die de fondsen beheren van de voormalige 2PK-cross in Beervelde – besloten het goede doel te steunen en eveneens 250 euro te schenken. Een ruggensteuntje, dat zeker welkom is bij Welzijnsschakels.

Lo Plage op zaterdag: Dreamteam helemaal bovenaan!

Er hadden zich 6 ploegen ingeschreven voor de eerste wedstrijddag van het petanque-, beachvolleybal- en strandvoetbaltornooi. Op het middaguur stond “Dreamteam” al aan de leiding. De ploeg van ” ’t Tonneken” bengelde helemaal onderaan het klassement. Ze hadden zelfs nog geen punt behaald.  Na de pauze begonnen ze echter aan een sterke remonte. Maar 12 punten bleken net niet voldoende om “Jo Catering” van de vijfde plaats te verdringen.

“Dreamteam” behaalde uiteindelijk vrij makkelijk de overwinning met 37 punten, 7 meer dan “ST-Solutions”. Een spannende strijd om plek drie, maar “Kaffee Ganda” haalde het met 21 punten voor de ploeg van “Chiro Lochristi”.
 ’s Avonds volgde dan het traditionele eetfestijn met 120 deelnemers.

Negen ploegen op zondag – Dwight toont zich het sterkst!

Dit jaar voor het eerst meer ploegen op zondag dan op zaterdag. Op het laatste moment gaven “de Ponies” forfait, waardoor negen teams – verdeeld over twee poules – het tegen elkaar opnamen.
“Dwight” won de ene poule en “Den B” deed hetzelfde in de tweede poule. Een volleybalwedstrijd tussen de beide groepswinnaars zou de dagkampioen bepalen. Daarin trok Dwight het laken naar zich toe. De zilveren trofee ging dus naar “Den B”. “Chiro2” kaapte de derde plek weg voor “Bateas” en vervolledigde het podium.
Zo eindigde een heel erg mooie editie, waar de gemoedelijke sfeer en het uiterst sportieve verloop opvielen. Het opstijgen van een luchtballon vanop Lo Plage vormde nadien een mooie afsluiter.

VROB op zaterdag met “Praatbarak”

Radio VROB zond voor de derde keer op rij uit vanop dit sportief-recreatieve evenement. Zij begonnen er vrijdag al aan. Voor het eetfestijn ’s avonds daagden 70 medewerkers, vrienden en sympathisanten op. Zij konden tijdens het tafelen genieten van “Goe verkeerd met Hugo en Walrus”. Jonas Bruggeman en Emiel de Clercq - twee van de nieuwe, jonge, dj’s die VROB wist aan te trekken - draaiden twee uur lang foute muziek.

Op zaterdag – traditiegetrouw – Peter Vervaet met zijn “Praatbarak”. Het werd een van de sterkste afleveringen van dit mooie programma.  Filip Audenaert - diabetespatiënt – liet zich vergezellen door zijn huisarts Dr. Aline De Pelsmaecker en kwam praten over zijn ziekte. Filip gaat op 7,8 en 9 september met “Climbing for Life” fietsen in de Vogezen. “Het is belangrijk dat je als diabetespatiënt uit je zetel komt en – onder begeleiding – sport en beweegt! Aan die bewustwording werken wij met “Climbing for Life”, lichtten sportarts Dr. Luc Buyse en projectverantwoordelijke Aurélie Lampaert toe.  Voor de muzikale intermezzo’s zorgde Turtle Wex. Zo vlogen twee uur voorbij en kreeg vaste praatgast Bert Vervaet deze keer heel wat minder spreektijd. Toch voldoende om zijn nieuwste project “de geschiedenis van Lochristi en zijn deelgemeenten in de spiegel van de straatnamen” toe te lichten.

VROB verrast Lo Plage met Dance-Revolution

Omstreeks 15.30 uur had VROB dan nog een aangename verrassing voor de aanwezigen op Lo Plage. Dansschool “Dance-Revolution” uit Sint-Amandsberg, Destelbergen en Laarne telt ondertussen zo’n 400 leden. Zij hebben ook een eigen competitieteam met zo’n 36 jongeren verdeeld over 3 categorieën. Dit wedstrijdteam – dat ondertussen tot de besten van Vlaanderen behoort – kwam twee erg gesmaakte demonstraties geven. 

“Zondags aperitief” met Thierry en Gilbert

Thierry en Gilbert hadden voor hun “Zondags Aperitief” twee praatgasten uitgenodigd. Met Willy Van Bouchaute werd teruggeblikt op het ontstaan en de successen van “The Garnets”. Willy vertelde honderduit hoe de band in 1964 bescheiden begon met optredens onder de kerktoren. Aanvankelijk brachten ze vooral covers. Drie jaar later wonnen ze “Swinging Tien” op de BRT-televisie en kregen hun prijs overhandigd door Louis Neefs. Het was tijd om eigen nummers te schrijven.

Maar moest hun eerste plaatje "The Cellar of Narcotics " nu uitgerekend over drugs gaan? Het zorgde voor wat ophef. Uiteraard kwam ook de toevallige ontmoeting met J Vincent Edwards ter sprake. Een ontmoeting die cruciaal zou blijken. Heel erg mooie radio en “The Garnets” zijn binnenkort te zien op de Zaffelaarse belevenissen.

Het tweede uur kwam Marie-Claire Van Nieuwenhuyse – schepen van cultuur, feestelijkheden en toerisme – voor een uitgebreide radiobabbel. Zij had het onder meer over het komende ambachtelijk weekend (19 en 20 augustus), het succes van het sierteeltmuseum en over “Het land van Reynaert”. 12 gemeenten sloten zich aan bij dit grensoverschrijdend, cultureel samenwerkingsproject ter promotie van de streek en van het verhaal “Van den vos Reynaerde”. Lochristi is in 2018 voorzitter van dit project en zal dan eind juni voor een feestelijk hoogtepunt zorgen, uiteraard in Hyfte. VROB is een volgende keer van de partij tijdens de “Zaffelaarse belevenissen” en zal dan 4 dagen lang uitzenden.

Voor wie het allemaal nog eens opnieuw wil beleven, of er dit jaar niet bij kon zijn, onze uitgebreide fotoreeks. Veel kijkplezier en hopelijk tot Lo Plage 2018!