LOCAST: Graaf Renaud de Kerchove

Bennie
0 reactie(s)

Lochristi leren kennen via een reeks interviews. Dat is wat “nieuwe inwoner” Bram Leunis doet via zijn maandelijkse podcasts die Lochristinaar sinds kort mag delen. Bram ging deze keer langs bij graaf Renaud de Kerchove de Denterghem.

Bram Leunis

Bram Leunis, 35 lentes jong, is een geboren en getogen Gentenaar die achtereenvolgens in Oostakker en Gentbrugge woonde. Samen met zijn partner Eva kocht Bram een woning in de Vogelwijk te Lochristi, waar ze sinds februari 2018 wonen.
Om “zijn nieuwe gemeente” te leren kennen, bedacht Bram een unieke manier. Elke maand gaat hij – met zijn Gentse tongval - langs bij “een bekende Lochristinaar” voor een fijn gesprek en maakt er een podcast van. Die interviews - voor en over Lochristi - zijn te beluisteren op zijn website “Locast” (https://locast.be/). En sinds kort ook op Lochristinaar.com.

Graaf Renaud de Kerchove

Recent ging Bram – voor zijn 5de podcast - langs bij Graaf Renaud de Kerchove.
Het werd een gesprek van bijna 3 kwartier. Ze hadden het onder meer over de geschiedenis van het Park. Hoe de bedovergrootvader van de graaf - Charles de Kerchove, oud-burgemeester van Gent - het Park van Beervelde liet aanleggen. De vader van de graaf – die als diplomaat meestal in Brussel of het buitenland verbleef – gebruikte het Park als buitenverblijf. Toen vader overleed kwam de graaf met zijn broers overeen dat hij er als “conciërge” zou gaan wonen. Een jaar later organiseerde hij zijn eerste tuindagen op het domein van 25 ha.

30 jaar later zijn die Tuindagen uitgegroeid tot de belangrijkste tuinbeurs in België, het Mekka voor de Belgische tuinliefhebbers. Bram en graaf Renaud spraken ook over de Floraliën, over hoe Lochristi de bloemengemeente werd, over het intensieve onderhoud van het Park van Beervelde met zijn gebouwen en over de Pokémon-jagers die op bezoek komen.

Tijdens het gesprek komen we ook te weten hoe het komt dat kunstenaar Roger Raveel de gang van de kelder van de villa beschilderde.
Een mooi stukje Lootse geschiedenis met graaf Renaud als gids.

Veel luisterplezier!
 

(Afbeeldingen © Bennie Vanderpiete, Bram Leunis en De Tuindagen van Beervelde)