LOCAST: Peter en Sofie over “Het Feestpaleis”

Bennie
0 reactie(s)
Locast "Het Feetpaleis"

© Bram Leunis

Lochristi leren kennen via een reeks interviews. Dat is wat “nieuwe inwoner” Bram Leunis doet via zijn maandelijkse podcasts die Lochristinaar mag delen. Bram ging deze keer langs bij Peter Vermeulen en Sofie Moeykens om te grasduinen in de geschiedenis van “Het Feestpaleis”

Bram Leunis

Bram Leunis, 35 lentes jong, is een geboren en getogen Gentenaar die achtereenvolgens in Oostakker en Gentbrugge woonde. Samen met zijn partner Eva kocht Bram een woning in de Vogelwijk te Lochristi, waar ze sinds februari 2018 wonen.
Om “zijn nieuwe gemeente” te leren kennen, bedacht Bram een unieke manier. Elke maand gaat langs bij “een bekende Lochristinaar” voor een fijn gesprek en maakt er een podcast van. Die interviews zijn te beluisteren op zijn website “Locast” (https://locast.be/). En sinds enkele maanden ook op Lochristinaar.com.

Peter Vermeulen en Sofie Moeykens

Voor zijn 6de podcast ging Bram langs bij Peter Vermeulen en Sofie Moeykens.
Peter is een geboren en getogen Lochristinaar, destijds ook zeer actief in het gemeentelijk leven en JH Lodejo. Een tijdlang zetelde Peter ook in de gemeenteraad. Negen jaar geleden richtte hij - samen met zijn echtgenote Veerle Van Conkelberghe – Con-struct op. Een bedrijf gespecialiseerd in renovatie en verbouwingen. Een van hun nieuwe investeringsprojecten is de site Feestpaleis in Beervelde. Dit is ook het eerste project van Con-struct in eigen gemeente.

Sofie Moeykens is coördinator van de IOED, de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst regio Oosterzele Lochristi. Deze dienst werkt rond bouwkundig landschappelijk en archeologisch erfgoed. Samen met een collega richtte ze 8 jaar geleden, in Roeselare, de eerste IOED van Vlaanderen op. In tegenstelling tot Peter was Sofie een regelmatige bezoeker van het Feestpaleis.

Het Feestpaleis

Bram had het met Sofie en Peter een half uur lang over de geschiedenis van het Feestpaleis, de grote brand in 2001 en ook over de muurschilderingen. Op de wanden van het Feestpaleis staan heel wat “landen” afgebeeld en op de muurschildering van België is het originele binnenzicht van het Feestpaleis te zien. Men was al een hele tijd op zoek naar de schilder van die wandschilderingen en die is nu gevonden.

Maar Peter vertelde ook over het woonproject dat Con-struct nu wil realiseren op deze site en Sofie lichtte het afscheidsweekend (op 26, 27 en 28 april) toe
Veel luisterplezier!

(Afbeeldingen © Bennie Vanderpiete)