Lochristi anders belezen?

Evarist Ganzelever
1 reactie(s)
Boekenkastje © Lochristinaar Evarist Ganzelever

© Evarist Ganzelever

In onze buurgemeenten kan je het fenomeen boekenruilkastjes tegenkomen. Kleine kastjes waar je gratis een boek kan uithalen en er in ruil een ander in plaatsen. In Lochristi heb ik er nog geen gespot.

Het initiatief is niet nieuw. In 2009 ging Littlefreelibary.org (LFL) in Amerika van start met deze gratis minibibliotheekjes voor particulieren. In tien jaar tijd kreeg het navolging in meer dan 90 landen, goed voor 80.000 minibibliotheekjes en miljoenen geruilde boeken. In Brugge verscheen in 2014 het eerste officiële Belgische boekenruilkastje in het straatbeeld. Kleinschalige particuliere initiatieven bleven niet uit. Kastjes in hout, metaal of plastiek met regenbestendige glazen deurtjes kwamen aan voorgevels te hangen of stonden op een paal in voortuintjes. Het idee op zich is eigenlijk simpel, mensen ontlenen er gratis boeken en schenken nieuwe exemplaren in de plaats. Leeservaringen delen in een schriftje of soms ook een livegesprek met de kasteigenaar zijn een meerwaarde. De ruilkastjes kunnen sociale contacten bevorderen voor wie dit wil en schenken gelezen boeken tegelijkertijd een tweede kans bij een nieuw lezerspubliek. Bovendien is boeken doorgeven veel duurzamer dan boeken kopen en bewaren. En niet iedereen vindt de weg naar de bibliotheek. Boekenruilkastjes kom je, net als broodautomaten, gewoon tegen op straat. Waarmee gezegd: geef ons heden ons dagelijks woord!

Boekenkastje © Lochristinaar Evarist Ganzelever

Update: Lezeres Karen Van Peteghem maakte ons opmerkzaam op de "kleine gratis bibliotheek" die aan de gevel van VBS De Sprankel (Kloosterstraat 33, Beervelde) hangt. Waarvoor dank en wij voegen dit graag toe aan dit artikel. 

Boekenkastje © Bennie Vanderpiete