Lochristi blaast kerstkaarttraditie nieuw leven in

Evarist Ganzelever
1 reactie(s)
Kerstkaartenactie Lochristi

© Evarist Ganzelever

Tradities kunnen verwateren, maar ook heropleven. Het coronavirus isoleert mensen, vooral ouderen, alleenstaanden en ja, zelfs jongeren. En dan is een fysiek kerstkaartje ontvangen een lichtpuntje.

Elkaar attenties geven rond december was al gebruikelijk in de Oudheid. Zo gaven de Germanen en Romeinen elkaar maretakjes of groene takken rond oud- en Nieuwjaar. In de middeleeuwen was het de Europese adel die vooral houtsnijwerken met religieuze kersttaferelen met elkaar uitwisselde. Vanaf de vijftiende eeuw bestond in bepaalde kringen al de gewoonte om een geliefde een kaart met wensen toe te sturen, maar wijdverbreid was dit niet. De echte kerstkaart kwam er pas in de negentiende eeuw, toen een Engelse kunstenaar er eentje tekende met de woorden 'Merry Christmas'. Duitse drukkerijen namen dit over en de kerstkaart was geboren.

Kerstkaarten Lochristinaar © Evarist Ganzelever

De laatste jaren geraakte deze traditie wat ondergesneeuwd. Andere kanalen namen het wensverkeer over en toegeven, zo'n papieren kerstkaartje versturen is een dure aangelegenheid als je een uitgebreid netwerk bezit. Maar laten we eerlijk blijven, niks kan tippen aan een echt wenskaartje. Dat iemand het waard vond je enkele woorden neer te pennen, de enveloppe dicht te likken en dit in een brievenbus te deponeren, overstijgt toch het hele digitale vluchtige gedoe? Bovendien kan je de kaartjesoogst uitstallen, waardoor je je voortdurend omringd weet met warmte en de vrienden heel nabij zijn.


En daarom is het een hartverwarmend initiatief van het lokale bestuur om alle inwoners van Lochristi op te roepen deel te nemen aan de kerstkaartactie. 'Omdat heel veel mensen momenteel hun sociale contacten zien verdwijnen, steken eenzaamheid en depressieve gevoelens de kop op. Daarom is het belangrijk dat we tonen dat we er zijn voor elkaar. Het is een kleine moeite, maar een groot gebaar.' Concreet is de oproep een kerstkaart, eventueel van eigen makelij, met een bemoedigende boodschap in, te richten aan een voor jou al dan niet anonieme persoon.

Steek jouw kerstkaart of creatie ten laatste op donderdag 24 december – in een open enveloppe zonder adres – in de brievenbus van één van de volgende verzamelpunten: Gemeentehuis (Dorp-West 52), Sociaal Huis (Bosdreef 5A), ’t Fazantenhof (Bosdreef 5C), Bibliotheek Lochristi (Koning Boudewijnlaan 6), Bibliotheek Beervelde (Beervelde-Dorp 66), Bibliotheek Zaffelare (Zaffelare-Dorp 83), Bibliotheek Zeveneken (Zeveneken-Dorp 11), Uyttenhove (Zavel 5).

Het lokaal bestuur zorgt ervoor dat jouw kerstkaart terecht komt bij een anonieme persoon die jouw bemoedigende woorden écht nodig heeft. Kan jouw buur, kennis of vriend(in) zo’n hartverwarmende kerstkaart op prijs stellen? Stuur dan een e-mail met zijn/haar contactgegevens naar communicatie@lochristi.be  De gemeente zal de gegevens met de nodige discretie behandelen.