Lochristi huldigt Olympiërs – Jonas van de Steene wordt ereburger

Bennie
1 reactie(s)
Evi Van Acker Jonas Van de Steene Ruben Scheire Olympische spelen  2016

 © Bennie Vanderpiete

Ze zijn al eventjes terug in het land maar het was zoeken naar een geschikte datum. Maandagavond kon Lochristi dan eindelijk zijn drie Olympiërs – Evi Van Acker, Ruben Scheire en Jonas Van de Steene - huldigen in de sporthal van Zaffelare.

Die was behoorlijk gevuld. Zo’n 200 supporters, vrienden en familieleden kwamen opdagen voor het rondetafelgesprek van onze drie atleten met Tom Boudeweel.
Sportjournalist bij de VRT en een bekende radiostem bij Sporza is zelf woonachtig in Lochristi en altijd goed voor een interessant interview met de nodige humor. Het was deze keer niet anders.

Kwinkslagen

Als eerste gast mocht Tom zeilster Evi Van Acker verwelkomen. Hij opende met een verwijzing naar een bikini-foto die onze kampioene op Twitter geplaatst had. Waarop Evi toelichtte dat ze net terug was van een vakantie in Ibiza, waar ze zelfs een bootje gehuurd hadden.

“Maar eentje met een motor deze keer” voegde ze er lachend aan toe.

Ook Ruben Scheire en Jonas Van de Steene, die de ronde tafel vervoegden, kregen geregeld een kwinkslag te verwerken. Vooral Jonas reageerde het hele gesprek door zeer gevat en toen Tom bij de 3 Olympiërs peilde naar hun sportieve focus voor de komende tijd, nam Jonas eventjes het initiatief over en vroeg al schertsend: “En Tom, waar ligt jouw sportieve focus de komende tijd?”. Groot jolijt bij toeschouwers en onze presentator was héél eventjes uit zijn lood geslagen. Maar hij lichtte dan toe onder meer tweemaal per week te gaan joggen en ook geregeld padel te spelen (Nvdr. een racketsport - kruising tussen tennis en squash).

Jonas Van de Steene

Uiteraard kwamen ook de wedstrijden in Rio aan bod. Handbiker Jonas had een heel goed gevoel tijdens zijn eerste wedstrijd, de individuele tijdrit. Toch leverde dit “slechts” een tiende plaats op. Veel minder goed dan verhoopt.

“Maar dan moet je de knop kunnen omdraaien en vooruit kijken. Het is ten slotte maar sport” aldus onze paralympiër.

Een attitude, die zijn vruchten afwierp want in de individuele wegrit eindigde Jonas heel knap vijfde, al had een podiumplaats ook gekund. En op de derde dag volgde dan het orgelpunt met een bronzen medaille in de ploegaflossing.

“Niet gemakkelijk om daar succesvol te zijn”, lichtte Jonas toe. “Je moet alle drie op elkaar afgestemd zijn en er mag die dag niemand een foutje maken of tegenslag kennen.”

Evi Van Acker

Evi Van Acker kende ook haar moeilijke momenten in Rio. Ze startte goed en stond na twee races op een vierde plaats. Maar een complete offday op de derde zeildag, het gevolg van ziekte, fnuikte haar medaillekansen. Toch vocht ze bewonderenswaardig terug en maakte bij aanvang van de “medal race” nog kans op het podium. Vlak na de start kreeg ze een (onbegrijpelijke) bestraffing en strandde op een vierde plaats, net naast het podium. Het zorgde voor de nodige emoties.
“Ik kan duidelijk minder goed de knop omdraaien” aldus Evi. “Daarin kan ik nog wat leren van Jonas”.

Ruben Scheire

“Gedurende de hele periode voor de wedstrijd was ik heel relax. Trainen, op mijn bed liggen, rusten en met mijn vingers draaien. Eens in de wedstrijd was er de nodige focus” aldus Ruben. “Ik startte iets langzamer en schoof, naarmate de race vorderde, steeds verder op om uiteindelijk elfde te eindigen.”
“Was dit je beste wedstrijd” vroeg Tom.
“Dat zijn dikwijls de beste wedstrijden, die waarin ik iets behoudender van start om daarna voortdurend plaatsen goed te maken. Ik wist dat ik fysiek zeer goed was, dat merkte ik de dagen voordien ook aan mijn hartslag. Naar mijn gevoel reed ik er inderdaad mijn beste wedstrijd.”

Sportieve focus

Jonas begon al aan de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Hij vertrekt zaterdag a.s. naar Lanzarote om er te gaan trainen en komt pas een eerste keer terug naar huis voor de kerstperiode. 2017 telt voor onze handbiker twee grote hoogtepunten. In mei zijn er de wereldbekerwedstrijden in Oostende en Maniago (Italië) en in september volgen dan de wereldbekerwedstrijd in Elzach (Oostenrijk) en het WK in Zuid-Afrika. Een wereldkampioenschap op een parcours dat hem ligt en waar hij in het verleden al goed presteerde.

Evi Van Acker verwerkte eerst even de teleurstelling van Rio, maar besloot om zeker nog door te doen tot het WK in 2017. Zij vat binnenkort te trainingen aan.

Ruben moest zelfs niet ver vooruit kijken. Hij werkt bij Defensie, heeft een topsportstatuut en is gekazerneerd in Gavere.

“Morgen rijd ik het militair kampioenschap Mountainbike en dat zou ik graag winnen. Niet zo eenvoudig, want ook onze tweede Olympische mountainbiker is militair.”
Dat militair kampioenschap was dus gisteren en we kunnen meegeven dat Ruben inderdaad de overwinning binnenrijfde.

Wilskracht

Dan was het tijd voor een aantal geschenken en de gelukwensen van de burgemeester en gedeputeerde van sport van de provincie Oost-Vlaanderen, Hilde Bruggeman.
Onze burgervader vatte het mooi samen toen hij zei dat hij hier drie voorbeelden had van “wilskracht”, een eigenschap die Lochristi ook groot gemaakt had.

Jonas derde ereburger van Lochristi

Helemaal op het einde kwam de vraag van Tom of Jonas, net als Evi vier jaar geleden, ook ereburger van Lochristi zou worden?

“Het dient nog goedgekeurd door de gemeenteraad” aldus burgemeester Yves Deswaene “maar het is alvast de bedoeling “. Jonas zal daarmee, na Evi Van Acker en Mieke Van Hecke (gewezen directeur-generaal van het Katholiek onderwijs) de derde ereburger van de gemeente worden.
Zo had de familie Van de Steene nog een reden om te verzamelen voor een grote familiefoto.

Handtekeningen

Na dit officiële gedeelte was het tijd voor handtekeningen en ook radio VROB was aanwezig om interviews af te nemen van onze drie Olympiërs. Lochristnaar.com verzamelde ook de handtekeningen van onze drie kampioenen. We kunnen twee lezers gelukkig maken met een kaart onze drie atleten ondertekenden. Geïnteresseerden mogen mailen naar info@lochristinaar.com.

Proficiat Jonas, Evi en kersvers militair kampioen Ruben!