Lochristi onder de loep

Jean Marie
0 reactie(s)
Lochristi onder de loep

Een diamanten huwelijk en ook enkele subsidies in de kijker plaatsen. Luiers, incontinentiemateriaal en duurzaam hout.

Gemeente viert diamanten huwelijk

Op dinsdag 26 november vierden Medard Stevens en Marcella Hemelsoet hun 60ste huwelijksverjaardag. Ze werden op zaterdag 23 november door het bestuur in de bloemetjes gezet.

Subsidies herbruikbare luiers

Voor de aankoop of huur van herbruikbare luiers kan je een gemeentelijke premie krijgen. Ook voor herbruikbaar incontinentiemateriaal geeft de gemeente je een premie.

Wasbare luiers zijn echt niet te vergelijken met de oude katoenen doeken van weleer. Moderne wasbare luiers hebben de vorm van een wegwerpluier en zijn er in verschillende vormen, maten en kleuren. De luier sluit met handige klittenband, knoopjes of lintjes en is bijzonder comfortabel. Wasbare luiers zorgen voor minder afval, minder energieverbruik en minder uitstoot van CO2.

Ze kosten veel minder dan wegwerpluiers. Die kosten per kind voor de hele luierperiode zo’n 1.300 euro. Door wasbare luiers te gebruiken, kan je al snel 500 à 700 euro besparen (inclusief waskosten). De besparing wordt uiteraard nog groter wanneer je de luiers ook voor een tweede of derde kindje gebruikt. Sinds april 2008 kan je in Lochristi een gemeentelijke premie krijgen van 50% van de aankoop- of huurprijs van herbruikbare luiers, met een maximum van 125 euro.

Premie voor herbruikbaar incontinentiemateriaal

Naar schatting tot 17% van de mannen en tot 48% van de vrouwen boven de 70 jaar wordt geconfronteerd met incontinentie. Bovendien is er ook tijdelijke incontinentie door zwangerschap. Het gebruik van incontinentiemateriaal zorgt voor extra kosten en afval. Daarom breidde het gemeentebestuur de gemeentelijke subsidieregeling voor herbruikbare luiers uit met herbruikbaar incontinentiemateriaal. Je kunt dus ook voor herbruikbaar incontinentiemateriaal rekenen op een subsidie tot 125 euro. Een aanvraagformulier vind je via www.lochristi.be – rubriek milieu of bij de milieudienst zelf.

Subsidie voor duurzaam hout

De gemeente promoot het gebruik van minder milieubelastende en ecologische bouwmaterialen. Zo kan je subsidies krijgen voor het gebruik van duurzaam hout. Hout is een heel milieuvriendelijk en duurzaam bouwmateriaal. Het is hernieuwbaar en vrijwel CO²- neutraal. Jaarlijks verdwijnen echter gigantische hoeveelheden hectaren bos door illegale kaalkap, slecht beheer, mijnbouw, palmolieplantages, veeteelt, houtnijverheid en papierindustrie.

Je gebruikt dus best hout dat afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos, waar rekening gehouden wordt met de sociale, ecologische en economische aspecten. De meeste gekende labels bij duurzaam hout zijn FSC en PEFC.

Duurzaam hout is zeker niet altijd duurder. Gelabeld hout uit noordelijke bossen, zoals vuren (fijnspar) en grenen (grove den) is meestal niet duurder dan niet gelabeld. Voor tropisch hout is er wel een prijsverschil. Dat is logisch, omdat niet gelabeld tropisch hout gewoonlijk onverantwoord goedkoop is. Het kan alleen aan zo’n lage prijzen op de markt komen door illegale houtkap en roofbouw.

Met deze subsidie wil de gemeente de aankoop van milieuvriendelijk en duurzaam hout goedkoper maken. De subsidie bedraagt 15% van de kostprijs (Max. 500 euro/aanvraag). Hou er dus zeker rekening mee dat het hout FSC of PEFC gelabeld is en niet preventief chemisch verduurzaamd (geïmpregneerd) werd. Bovendien moet dit, samen met het CoC-nummer (Chain of Custody) vermeld staan op je aankoopfactuur. Meer informatie: www.fsc.be