Lochristi op de Patersholfeesten

Machteld Moijson
1 reactie(s)

Tekst Machteld Moijson - Foto Bennie Vanderpiete

Van vrijdag 9 augustus tot en met zondag 11 augustus feest de Patersholwijk in Gent. Dit jaar helpen Bluesy Muloosy en de Haikuvrienden om de aangeboden evenementen nog meer verscheidenheid te geven.

Om 18 uurop vrijdag worden de Patersholfeesten 2019 aangekondigd door de ‘Patershol-herauten’ in de binnenstraten van de wijk en op de Kraanlei. In de gewezen brouwerij van het Caermersklooster opent een tentoonstelling met werk van Rudolf Hellebout. Kunsthal Gent, de vroegere tentoonstellingsruimte van de provincie in het Caermersklooster, viert mee met speciale performances, een tentoonstelling en rondleidingen. In het Huis van Alijn is er niet alleen de tentoonstelling ‘Rook’, maar zijn er ook optredens op de binnenplaats. De ‘Skyblasters’ scheppen sfeer op de eerste avond om 20.30 uur.

Er is het hele weekend wat te beleven: cabaretvoorstellingen, concerten, themawandelingen, een eucharistieviering,  een feestelijke optocht van een fanfare, een volksbal, een rommelmarkt en activiteiten voor de kinderen van de wijk. Kunstgalerijen en winkels houden opendeurdagen.

Zaterdag 10 augustus van 17  tot 19  warmt Bluesy Muloosy het publiek van het Kaatsspelplein op met hun swingende arrangementen van bluesy, funky en poppy nummers. De 12-koppige band met front lady Aline en lead singer Simon, zal ongetwijfeld zorgen dat dit een vooravond wordt die de bezoekers niet vlug zullen vergeten.

Het programma van zondag begint al om 8 uur met een rommelmarkt die afsluit om 16 uur. Te midden van het feestgedruis fungeert de Norbertijnenkapel als oase van rust. Om 12 uur wordt ze ingenomen door Studio Rinkelsteeltje en gasten, de Haikuvrienden van Lochristi.

Tot 13.30 zullen de dichters, vertellers en muzikanten een alternatief programma brengen. Het wisselend gezelschap Studio Rinkelsteeltje, met Nicole Ledegen, Johan de Vos, Wim De Winter, Geert Neckebroeck, Angela Pisani en Jean Vermeulen, brengt een Gentse vertelling, poëzie, gezongen en voorgelezen in het Nederlands en Turks, gekruid met een vleugje humor. De Haikudichters zijn in het gezelschap van het gelegenheidsensemble Inspirata. Lena Van Beneden brengt voor dit blokfluitensemble deze keer Jo Alloo, Mieke Christiaens en Christine Vandenmeersch samen, die elkaar kennen van de Muziekacademie Gentbrugge. Ze vertolken polyfone muziek uit de vroege renaissance, barok partita’s, een paar korte jazzy stukjes en een Ierse traditional. De nestor van de Haikuvrienden, Leopold Van Beneden, maakt het publiek wegwijs in de haikuwereld en de andere vrienden, Markus Bundervoet, Chantal Staelens, Machteld Moijson, Lena Van Beneden en Jean Wattenberge, dragen hun favoriete haiku’s voor.

Aansluitend kan u op de 4-sprong in de wijk om 14 uur Mikhail Bezverkhni, winnaar van de Elisabethwedstrijd voor viool in 1976 en muzikale leider van het protest tegen de geplande herbestemming van de Sint-Annakerk, aan het werk horen.

Vergeet zeker niet te proeven van de ‘kraakamandelen’ en de ‘gestreken mastellen’, typisch Gentse specialiteiten, exclusief te koop op het Kaatsspelplein.

Om 24 uur worden de Patersholfeesten afgesloten met de ‘Kaarskensstoet’ en het zingen van ‘Klokke Roeland’. Daarmee eindigen de Gentse hoogzomerfeesten . Ga en geniet!

Voor het hele programma kan u terecht op

https://patershol.org/patersholfeesten2019/volledig-programma/