Lochristinaren zijn verslingerd aan Spaanse muziek

Claudine
0 reactie(s)
Las Aceitunas koor Film Fest Gent

Tekst - Foto Claudine De Wilde

Filmfest Gent, van 8 tot 18 oktober, zet dit jaar Spanje prominent in de etalage. De bioscopen programmeren een pak uitzonderlijk knappe Spaanse en Spaanstalige films. Het Tunakoor met 11 uitvoerders uit Lochristi treedt ook op.

Het personeel van stad Gent gaat volledig mee in diezelfde Spaanse sfeer.  Sodigent - een personeelsafdeling van de stad - organiseert een after-work-event in het Monasterium PoortAckere, Oude Houtlei Gent, op woensdag 9 en donderdag 10 oktober.

Het Tuna-koor 'Las Aceitunas' presenteert er die avonden een concert met Spaanse muziek en zang in de traditie van de eeuwenoude Tuna Universitaria. Een dertigtal zangers en muzikanten scheppen een zwoele, passionele en uitbundige sfeer:  ¡ Una fiesta espectacular !

De kerk van het Monasterium, een eiland in de draaikolk van de rumoerige stad, waarvan de historiek teruggaat tot 1278, wordt voor dit event getransformeerd in een nachtelijk Andalousisch plein.

Las Aceitunas koor Film Fest Gent

Met cante flamenco, een cante jondo, een gracieuze sevillana, de passionele danseres en de huilende guitarra negra belandt het publiek in een zuiders fiesta nocturna.

Het Tuna-koor brengt 14 Spaanse liederen, begeleid door gitaren, dwarsfluit, bandurria, piano en percussie. “Guantanamera”, “Clavelitos”, “Bésame mucho” en natuurlijk “Valencia” zijn voor de Gentse feestvierders meezingers. In“El Adiós”, een befaamde sevillana, bezingen de koorleden hun diepe verdriet bij het recente overlijden van hun gitarist André, partner van Annie.

Las Aceitunas koor Film Fest Gent

Dat 11 van de 30 uitvoerders in Lochristi wonen is wel opmerkelijk. Zo heeft elk van hen een band met,  liefde of een voorkeur voor de Spaanse cultuur.

¡Nos vemos en Lochristi! Stefaan, Lut, Annie, Claudine,  Arnie, Hans, Irène, Gerd, Toon, Marcel en Kristel.