LODEPOT zamelt kledij en voedsel in voor vluchtelingen

Bennie
1 reactie(s)
Lodepot

© Bennie Vanderpiete

Woensdag openden Els Eggermont en Lotte De Mulder, samen met enkele vrijwilligers en medewerkers van JH Lodejo, LODEPOT. Zij verzamelen in een ruimte boven het jeugdhuis kledij en voedsel. Die spullen zullen ze geregeld naar de vluchtelingenkampen in Noord-Frankrijk brengen. Een warm initiatief in deze koude periode!

Lodepot

vzw Humain

“De vzw Humain is een organisatie die strijdt voor mensenrechten, en humanitaire bijstand levert aan mensen in nood, daar waar de overheid faalt”.

Sinds enige tijd zetten zij zich – uiteraard - ook in voor de mensen op de vlucht. Nadat Sofie D’Hulster, voorzitter van vzw Humain, te gast was bij Van Gils & Gasten en er getuigde over de erbarmelijke omstandigheden in de vluchtelingenkampen, ontstond een golf van solidariteit. Heel wat mensen schonken dekens, warme kledij, verzorgingsproducten en voedingswaren.
VZW Humain maakt sinds eind 2016 ook maandelijks gebruik van de keuken van Edugo – Campus Lochristi. Daar koken ze dan ze dan maaltijden die in de vluchtelingenkampen verdeeld worden.

humain lodepot

LODEPOT

Maar de organisatie was nog op zoek naar medewerkers en een opslagruimte voor een depot in de omgeving van Gent. In Edugo Lochristi ontstond het contact met de leerkrachten Els Eggermont en Lotte De Mulder. Uiteraard waren zij bereid hieraan mee te helpen. Ook hun respectievelijke dochters Lies (17) en Frie (14) wilden zich engageren en zo raakte ook de jeugd betrokken bij het project. Het was dan nog maar een kleine stap naar de Lodejo. Daar stond sinds geruime tijd een ruimte op de verdieping leeg en waren ook een aantal medewerkers bereid de handen uit de mouwen te steken. LODEPOT was geboren!

humain lodepot

Kledij of voedsel?

Els Eggermont en Lotte de Mulder zullen dus, samen met een aantal vrijwilligers en medewerkers van JH Lodejo, de werking van LODEPOT verzekeren.

“We zoeken vooral warme kledij voor volwassenen. Liefst geen wollen spullen, maar bij voorkeur fleece of velours. De mensen in de vluchtelingenkampen leven in zeer vochtige omstandigheden en wol is een materiaal dat moeilijk droogt. Dekens en stevig (winter)schoeisel zijn ook zeer welkom. Net als sweaters, jassen en anoraks. Knuffels of speelgoed kunnen we dan weer niet gebruiken”, aldus Els en Lotte.

Wie iets wil afgeven of schenken, kan iedere woensdagavond tussen 19u en 21u terecht in LODEPOT, Dorp-Oost 1, in Lochristi.

humain lodepot

Op zoek naar een vrachtwagen, een ruimte en financiële steun

“Vorige week kregen we een eerste - gigantische - lading aan materiaal binnen van een inzamelactie in Willebroek” vervolgt Els. “In een mum van tijd stond ons lokaal vol. Woensdagavond werd dit aangevuld met het gerief dat de eerste sympathisanten binnen brachten. We sorteren nu alles en willen volgende week een eerste lading naar Noord-Frankrijk brengen.
Hiervoor zijn we op zoek naar iemand die een vrachtwagen ter beschikking wil stellen. Wie bereid is ons hiermee te helpen mag steeds contact opnemen per mail.
Tot midden dit jaar kunnen we met LODEPOT in het jeugdhuis blijven. We zijn nu al op zoek naar een ruimte waar we vanaf de zomervakantie, wanneer het jeugdhuis tijdelijk verhuist, terecht kunnen. De directie van Edugo is ons project wel genegen en misschien is daar wel een oplossing te vinden.
Ook financiële steun en giften zijn welkom. Maaltijden bereiden en (eventueel) een vrachtwagen huren kosten geld.”

Wie LODEPOT wil steunen en zo iets voor de vluchtelingen wil doen, kan steeds per mail contact opnemen met Els en Lotte via lodepot@vzwhumain.org . Of je springt op woensdagavond eens binnen.
Financiële steun is welkom op de rekening van vzw Humain: BE19736023012912
Meer informatie vind je eveneens op de Facebookpagina van Vzw Humain.

humain lodepot