Lokaal Milieuvriendelijk rijden

Jean Marie
0 reactie(s)
Lokaal Milieuvriendelijk rijden

De volgende maanden rijdt milieuvriendelijk Lochristi elektrisch. Eandis stelde voor de eerstvolgende maanden een elektrische wagen ter beschikking van het bestuur.

“In Vlaanderen rijden ongeveer 3,7 miljoen voertuigen, waarvan 3,1 miljoen personenwagens. Jaarlijks samen goed voor 56,4 miljard kilometer en 16 miljoen ton CO2-uitstoot. Eén van de opties om over te schakelen naar een efficiënter en duurzamer energiegebruik, is de vervanging van voertuigen op fossiele brandstof door elektrische voertuigen.

In het kader van het EVA-project (Elektrische Voertuigen in Actie) heeft Eandis afgelopen jaar op 71 locaties oplaadpunten voor elektrische auto’s en voor elektrische fietsen of scooters ingevoerd om zo te komen tot een netwerk van oplaadeilanden verspreid over Vlaanderen.

Op die manier kan er invulling worden gegeven aan de doelstellingen van het EVA-project om binnen een straal van 20 km of binnen de 20 minuten een oplaadpunt binnen bereik te hebben.”

Op 1/8/2013 waren er 6.993.767 gemotoriseerde voertuigen ingeschreven in België. 919 reden elektrisch. Dieselwagens waren er iets minder (- 1.10%). (Bron: FOD Economie)

De Peugeot iOn heeft een autonomie van 150 km en kost 25.900 euro zonder opties. Aan een snellaadpaal is hij in een kwartier voor 50% weer opgeladen en na een halfuur is dat al 80%. Normaal opladen 100% duurt zo’n 6 uur. Fijn stof wordt niet alleen door autoverkeer uitgestoten. Het komt op de tweede plaats na openhaarden, houtkachels, glasteelt,  …

Het is morse op toon van wat gangbaar is. Signaal. Begin van? Druppel?

Achter het gemeentehuis staat er nu ook een oplaadpaal waar twee elektrische auto’s kunnen ‘tanken’.