LoKort

Haven niet zo gezond

Het Steunpunt Milieu en Gezondheid startte in maart 2013 in opdracht van de Vlaamse overheid een humaan ‘biomonitoringsonderzoek’ in de Gentse kanaalzone. Op 27 januari 2015 werden de resultaten bekendgemaakt. Voor de meeste vervuilende stoffen worden nu lagere gehaltes in het lichaam van jongeren uit de Gentse kanaalzone gemeten dan 10 jaar geleden. In vergelijking met Vlaamse leeftijdsgenoten zijn de gezondheidseffecten van fijn stof verhoogd bij jongeren uit de Gentse kanaalzone. Gehaltes van poligechloreerde biphenyls (PCB’s) blijven een aandachtspunt. De andere meetwaarden zijn lager of vergelijkbaar.

Senior in actie

Op woensdag 4 februari vindt de zangactiviteit 'Senior in actie' plaats in het woonzorgcentrum Sint-Pieter, Bosdreef 5. Dit zangmoment met pianobegeleiding door dirigent Paul Ascoop vindt plaats van 13.30 tot 15.30 uur. Inkom: 4 euro, koffie en gebak inbegrepen.

IDM – tentoonstelling – zonder is gezonder en dikke truiendag

De tentoonstelling op de 5de verdieping van de vroegere verbrandingsoven IDM wordt in een nieuw kleedje gestopt. Aan de hand van meer dan 50 foto- en spelpanelen worden de uiteenlopende afvalfracties belicht. Binnenkort wordt de tentoonstelling officieel ingehuldigd.

De pesticiden die gebruikt worden tegen onkruid of om bladluizen te bestrijden, vervuilen onze leefomgeving. Ze dringen in de bodem en tasten het grondwater aan of vloeien mee met regenwater naar de riolen en in waterlopen. In waterwingebieden voor drinkwater zijn specifieke zuiveringstechnieken nodig om de pesticiden te verwijderen uit het water dat bestemd is als drinkwater. Dit brengt mogelijke risico’s mee voor onze gezondheid. Ook voor de fauna en flora is dit schadelijk.

Wil je ongewenste dieren of planten in jouw tuin bestrijden? Doe dit niet met pesticiden, maar gebruik een andere bestrijdingsmethode, zonder chemische producten. Vermijd ook het gebruik van pesticiden op je terras of oprit. Vele steden, gemeenten en provincies gebruiken nu al geen pesticiden meer. Volg hun voorbeeld en help mee aan een beter milieu en een gezonder leefmilieu voor de mens!

Meer tips over tuinieren zonder pesticiden vind je op www.zonderisgezonder.be . Je vindt er praktische tips over het bestrijden van ongewenste dieren en planten, ziektes en plagen zonder pesticiden.

Op vrijdag 13 februari is het Dikke Truiendag. Kleed je deze dag een beetje warmer en draai de temperatuur een graadje lager. 19 of 20°C volstaat als kamertemperatuur, als je iets dikker gekleed bent. 1 graadje minder bespaart ons zeker 7 % op het verwarmingsgebruik. Haal die dikke trui of dat fleecedekentje dus maar boven. Meer info op www.dikketruinedag.be   

Rode Kruis zoekt

Het Rode Kruis zoekt ‘spring eens binnen’ vrijwilligers. Ga je graag met ouderen om? Heb je wat tijd om eenzame ouderen te bezoeken? Op 8 februari om 10 uur is er een infomoment in de bib van Lochristi.

Deze maand zijn er ook verschillende bloedinzamelingen in de gemeente. Meer informatie springeensbinnen@lochristi.be – www.lochristi.be/nieuwsdetail/156/kom-bloed-geven

Scroll naar boven