LoKort

Jean Marie
0 reactie(s)
WZC Sint Pieter Lochristi

Tekst - Foto JMDB 

Lang geleden de vorige editie van LoKort maar dit nieuws kon u ook al lezen bij officiële instanties, die ze eerder de wereld instuurden. Politie, gemeente en de site over het vaccinatieprogramma in WZC's komen vandaag aan bod, net als inbraken en nieuwe voertuigen. 

Elektrische personenwagens en fietsen voor Politiezone Regio Puyenbroeck

https://www.politie.be/5416/ - https://www.facebook.com/polzonepuy

Auto’s

Onlangs werden nog twee Euro 4-voertuigen van 2008 vervangen door full electric vehicles (FEV). In het meerjarenplan is de noodzakelijke vernieuwing van het voertuigenpark opgenomen. De politiezone maakt er geen geheim van een gefaseerde vergroening na te streven. Wanneer een voertuig aan vervanging toe is, wordt eerst een grondige gebruiksanalyse gemaakt. Voor bepaalde voertuigen, zoals interventie- en interceptievoertuigen, ligt een emissievrije en budgetvriendelijke oplossing nog niet voor de hand. Omwille van de praktische inzetbaarheid van deze voertuigen kiest men daarom voor de meest milieuvriendelijke brandstofmotoren. De inzetbaarheid voor de wijkteams en voor gewone dienstverplaatsingen leent zich echter uitstekend tot voertuigen met alternatieve aandrijvingen zoals CNG of hybride en elektrische voertuigen.

De twee nieuwe voorwiel aangedreven Hyundai Kona’s zijn SUV’s uit het lagere SUV-segment en zijn uitgerust met een accu van 39,2 kWh die een rijbereik van gemiddeld 250 km biedt. De elektromotor levert een vermogen van 100 kW of 136 pk en is goed voor een maximale koppel van 395 Nm. Het energieverbruik bedraagt ongeveer 15,4 kWh per 100 km, al spelen weersomstandigheden, het gebruik van klimaatcontrole en het rijgedrag mee.

Eén van de voertuigen werd omgebouwd tot politievoertuig en is uitgerust met politiestriping en logo, een blauw zwaailicht, een sirene en luidsprekers om omstaanders aan te spreken. De tweede Kona werd omgebouwd tot anoniem politievoertuig met blauwe knipperende LED’s, een sirene en luidsprekers zodat de bestuurder zich te allen tijde kenbaar kan maken als ordehandhaver.

Elektrische  fietsen

Al lang fietsen de wijkinspecteurs op 100% spieraandrijving en zo groen als maar kon rond in hun wijk voor het uitvoeren van kantschriften, preventieve controles, woonstvaststellingen, ...  De elektrische fietsen kregen onlangs versterking van nog eens twee fietsen.

Oudejaarsnacht en start 2021 in Politiezone Regio Puyenbroeck

De politiezone Regio Puyenbroeck zette tijdens de overgang van oud naar nieuw extra patrouilles in. De focus lag daarbij op het uitvoeren van toezicht op de naleving van de coronamaatregelen. In Lochristi waren er geen interventies in verband met vuurwerk. In Zelzate daarentegen waren er 13 meldingen en moest de brandweer zelfs uitrukken om pyrotechnische middelen te blussen.

In het kader van de BOB-wintercampagne werd er ook gecontroleerd op sturen onder invloed van alcohol en drugs. Alle gecontroleerde bestuurders legden een negatieve ademtest af.

Inbraken

Op dinsdag 29/12 werd een inbraak en een poging inbraak vastgesteld op twee adressen in Dorp-West. Er werden juwelen gestolen. Op donderdag 31/12 werd twee keer ingebroken, één keer in een appartement in Dorp-Oost en één in een appartement in Dorp-West. Er werden juwelen en geld gestolen. De inbraken gebeurden telkens tussen 18 en 22 uur. In de meeste gevallen waren de bewoners thuis. De verdachten braken steeds een kip raam open op de eerste of tweede verdieping. Op donderdag 31/12 werd het BIN-netwerk opgestart maar voorlopig is dit zonder resultaat. Ook in Ruilare en in de Oude Veldstraat waren er in de nacht van 31/12 naar 1/1 inbraken. 

OCMW gebouwen Lochristi

WZC Sint Pieter http://www.ocmwlochristi.be/website/9-www/48-www

In het woonzorgcentrum aan de Bosdreef kunnen 80 bewoners resideren. Op 10 januari starten ook hier de vaccinaties van uit de hub van het AZ Jan Palfijn in Gent. Het WZC krijgt 100 vaccinaties. Zie https://www.laatjevaccineren.be/verdeling-van-de-coronavaccins-in-vlaamse-woonzorgcentra

In Lochristi gelden een aantal – soms ook heel plaatselijke regels – en die vind je op https://www.lochristi.be/nieuwsdetail/2673/welke-coronaregels-gelden-in-lochristi

Gemeentehuis

achterzijde gemeentehuis Lochristi

Rolstoelvriendelijke toegang

Dankzij een kleine verbouwing is het gemeentehuis nu ook langs de achterzijde rolstoeltoegankelijk. Door de ruime parking achteraan is dit goed nieuws voor wie in een rolstoel zit. Er werden nu schuifdeuren geplaatst.

Zie https://www.lochristi.be/nieuwsoverzicht