LoKort

Jean Marie
0 reactie(s)
ophokplicht 2021

Nieuws in een notendop over werken in Zeveneken die vertragen, vaccinaties die wijzigen door opgelegde leeftijdsgrenzen, voorlopig? uitgestelde subsidies en meer nieuws samengebald in deze LoKort.

Werken N70 Zeveneken

werken N70 Zeveneken dorp

De wegen- en rioleringswerken in Zeveneken verlopen niet zoals gepland. Het grondwater dat weggepompt moet worden om de riolering te kunnen aanleggen blijkt verontreinigd en mag niet langer via de beek worden afgevoerd.

De oorzaak is niet bekend. Het is volgens AWV en de gemeente duidelijk dat dit niet door de werkzaamheden zelf veroorzaakt is.

“ Om de verontreiniging niet verder te verspreiden besliste bouwheer Agentschap Wegen en Verkeer het afpompen tijdelijk te stoppen. Er wordt nu onderzocht of een extra filter op de bemalingsmachine het water kan zuiveren zodat het wel terug mag afgevoerd worden.”

Om gezondheidsreden wordt het consumeren van grondwater sterk afgeraden. Een analyse van het putwater kan nuttig zijn.

Met het kraantjeswater is er helemaal geen probleem en wordt er geen enkele beperking opgelegd.

Ophokplicht opgeschort

De zwanen in Brugge kregen na maanden opsluiting hun vrijheid op de Reien terug. Sinds dinsdag 6 april is het immers niet meer verplicht voor particulieren om hun pluimvee en vogels op te hokken. Het blijft wel verplicht om de dieren ofwel binnen ofwel onder netten te voederen zodat er geen wilde vogels aan hun eten kunnen.

Schepen Janine Stadeus gevaccineerd

Janine Stadeus schepen Lochristi

Ze werd onlangs 75 en in principe neemt ze binnenkort ook afscheid van de lokale politiek. Vandaag mocht ze als eerste en oudste van het schepencollege haar prik halen.

Zo'n 3.018 inwoners kregen al minstens 1 prik en de groep 81-76 jaar krijgen deze week het vaccin en de groep 76-71 jaar ontvangen deze week hun uitnodiging.

Astra Zeneca vaccin

Wordt een maand lang enkel voor mensen vanaf 56 gebruikt. België heeft beslist dat het gedurende een maand het AstraZeneca-vaccin enkel zal toedienen aan mensen van 56 jaar of ouder en deze richtlijn geldt van heden voor vier weken.

De vaccinatiecentra in Wetteren en Wachtebeke vaccineren momenteel vooral zeventigers. Zij mogen nog steeds het AstraZeneca-vaccin toegediend krijgen. De hubs blijven dus draaien en vallen zeker niet stil.

“De nevenwerkingen waar men nu uit voorzichtigheid tegen optreedt, zijn sowieso bijzonder zeldzaam. Er zijn ook geen aanwijzingen dat deze meer voorkomen bij bepaalde risicopatiënten. Stoppen met vaccineren betekent het virus terug meer ruimte geven, met alle risico’s die daarmee gepaard gaan. Ben je geschrokken van de berichten rond AstraZeneca? Weiger het vaccin niet in paniek. Bedenk dat de vastgestelde bijwerking bijzonder zeldzaam is en de kans om het virus op te lopen nog steeds veel groter is.”, zegt Sanne Vandromme, programmamanager van de vaccinatiecentra van ELZ Scheldekracht. 

Voor wie jonger is dan 56 worden maatregelen getroffen. Het gaat hier vooral om zorgprofessionals.

Meer info? www.elzscheldekracht.be - sanne.vandromme@elzscheldekracht.be

Zaffelare 800 jaar

kerk Zaffelare

Het voorstel van subsidie voor de feestelijkheden van 800 jaar parochie in Zaffelare is niet goedgekeurd in de gemeenteraad. Het punt werd uitgesteld omdat de vraag niet conform het reglement verliep. Het was NV-A raadslid Lybaert die de kat de bel aanbond. Zie https://www.zaffelare2021.info/