LoLa4Life 2.0 – loopevenement krijgt vervolg op 21 december

Bennie
0 reactie(s)
LoLa4Life 2.0 aankondiging

© Tekst & Foto's Bennie Vanderpiete

Zes loopvrienden uit Laarne en Lochristi organiseerden op 23 december 2017 LoLa4Life. De looptocht voor het goede doel bracht toen meer dan 50.000 euro op. Er komt een 2de editie op 21 december.

LoLa4Life – eerste editie in 2017

De loopvrienden Danny Clincke, Martin Blancquart, Chris De Vuyst, Tom De Jaeger, Bart Gunst en Ilse Martens organiseerden op 23 december 2017 het loopevenement LoLa4Life. Men liep van Laarne, over Lochristi naar “de warmste week” in Puyenbroeck. Studio Brussel organiseerde toen zijn eerste “Music for Life” in Wachtebeke.
Op het hele traject van LoLa4 Life waren er 6 stopplaatsen waar lopers, die niet de hele marathon liepen, konden aansluiten of afhaken. Zo’n 330 lopers namen deel. Een prima organisatie, heel wat helpende handen en tonnen enthousiasme.

De hele actie bracht uiteindelijk 52.505 euro op. Die opbrengst ging naar 2 goede doelen: OIGO (Opgeven is geen optie) en Koester. Het kinderkankerfonds kreeg 18.000 euro. Een fantastisch resultaat en uiteraard mochten onze 6 vrienden hun verhaal doen op het grote podium van “Music for Life”. Een emotioneel moment met de toen reeds erg zieke Chris De Vuyst die uitgroeide tot het boegbeeld van de actie. Eind maart 2018 verloor ze dan de ongelijke strijd tegen kanker.

LoLa4Life 2.0 op 21 december 2019

Op een persconferentie in het wijkhuis van Lobos kondigden initiatiefnemers Danny Clincke en Bart Gunst gisteren LoLa4Life 2.0 aan. Dit verlengstuk van LoLa4Life wordt terug een loopevenement langs de beide gemeenten Laarne en Lochristi, ten voordele van de goede doelen OIGO en het kinderkankerfonds Koester. LoLa4Life 2.0 zal plaats vinden op 21 december 2019.
Naast de beide initiatiefnemers en vertegenwoordigers van de beide goede doelen, was de aanwezigheid van de beide burgemeesters, geflankeerd door een schepen, opvallend.

“Toen Music for Life een 2-tal weken geleden bekend maakte dat ze naar Kortrijk verhuizen, was dit voor ons een opportuniteit om een vervolg te breien aan ons loopevenement uit 2017. Toen moesten we opboksen tegen de vele tientallen initiatieven en geldinzamelacties die in de streek georganiseerd werden. Dat zal nu niet meer het geval zijn. Heel belangrijk is ook dat we deze keer kunnen rekenen op de steun van de beide burgemeesters en hun gemeentebestuur, waarvoor dank” aldus Danny Clincke.

Twee eindpunten voor lopers en wandelaars

Heel wat gelijkenissen met 2017 maar toch ook een aantal wezenlijke verschillen.
Ook deze keer zal Laarne de startplaats zijn. Daarna doet het evenement de stopplaatsen in Beervelde, Zaffelare en Zeveneken aan. Dit jaar geen gemeenschappelijke aankomst in Puyenbroeck, integendeel. De deelnemers uit Laarne en Kalken lopen (of wanderlen) vanuit Zeveneken naar hun eindpunt in Kalken. De sportievelingen uit Lochristi vervolgen hun weg naar hun eindpunt in Hyfte, de thuisbasis van Janine Stadeus, voorzitster van Koester Lochristi. De aankomst is daar voorzien in de (warme) tent van de Kersthappening.

Music for Life is deze keer geen eindpunt, al zou het kunnen dat de organisatie vooraf hun initiatief eens gaan voorstellen in Kortrijk. Ook de nagedachtenis aan Chris De Vuyst wordt niet specifiek opgenomen bij deze 2de editie.
“Deze 2de editie komt er vooral omdat we onze steun aan Koester en OIGO willen voortzetten” klinkt het bij de beide organisatoren .

Zelf afstand bepalen

Net als in 2017 wordt er in groep gelopen en – dit jaar ook – gewandeld. Het is de bedoeling dat lopers en wandelaars om 18 uur toekomen op hun eindpunt. De groep wandelaars zal dus een paar uren vroeger starten dan de lopers. Wie het hele traject loopt, of wandelt, zal die dag een marathon achter de kiezen hebben. Maar dit is geen noodzaak, want deelnemers kunnen op elke stopplaats inpikken of stoppen en zo bepalen welke afstand ze afleggen. De vrijwilligers van OIGO en Koester zullen terug instaan voor de bevoorrading op die stopplaatsen.

Activiteiten en opbrengst voor goede doelen

Er wordt dus op gemeentelijk niveau samengewerkt, maar niet alles wordt samen georganiseerd. Het lopen is uiteraard de rode draad, maar elke gemeente zal zelf randactiviteiten kunnen organiseren en zorgen voor een feestelijke aankomst. Hoe dit zal ingevuld worden, en wat er allemaal georganiseerd zal worden, dient nog verder uitgewerkt.

De opbrengst van de activiteiten die in Lochristi georganiseerd worden, zullen Koester ten goede komen. Laarne en Kalken schenken hun winst dan weer aan OIGO. Zo ook met de opgehaalde sponsorgelden en lokale initiatieven. Het inschrijvingsgeld van de deelnemers zal gelijk verdeeld worden over de beide goede doelen. Het schenken van de opbrengst gebeurt via de Koning Boudewijnstichting, die zelf ook een duit in het zakje zal doen.

400 à 500 deelnemers

“Het is zeker niet onze ambitie om absoluut meer geld op te halen dan vorige keer of met elkaar te wedijveren. Maar door nu ook wandelaars toe te laten, hopen we dit jaar toch op 400 à 500 deelnemers.“
Of er dan het jaar nadien een LoLa4Life 3.0 komt?
“Daarvoor is het nog veel te vroeg” aldus Danny en Bart. “Laten we afwachten hoe deze editie verloopt, en dan kijken we verder”.
Noteer nu dus alvast 21 december in uw agenda. Burgemeester Yves Deswaene beloofde alvast stellig dat hij zeker mee zal wandelen, of misschien toch een stukje lopen?