Long May You Run – Een terugblik

Bennie
0 reactie(s)
Long May You Run terugblik

© Titelfoto Annick Gentier - tekst Bennie Vanderpiete

Kerstavond vandaag. Na de traditionele slotshow, valt straks ook het doek over “de warmste week 2019”. Een ideaal moment om nog een laatste keer terug te blikken op de actie Long May You Run.

LMYR was zeker niet de grootste “warme actie” uit de regio. Dat was ook het opzet niet. Maar de hele onderneming – die ook een eerbetoon aan Chris De Vuyst was - groeide uit tot een aaneenschakeling van warme momenten en straffe prestaties.

Dergelijk initiatief uitwerken en in mekaar boksen in minder dan 3 maanden tijd, is een echt huzarenstukje. De organisatie van LMYR – en initiatiefneemster Ilse Martens in het bijzonder – waren zowat elke dag bezig met de voorbereidingen. Er dienden heel wat toelatingen verkregen en massa’s praktische zaken geregeld op zeer korte tijd. Daar er geen toiletten waren langs een deel van het parcours, werd zelfs een mobiele WC geknutseld. Het is maar een van de vele voorbeelden die aantonen hoe groot het engagement was om zondag alles vlot te laten verlopen.

De loopactie

Anne Van Coppenolle en Pascal De Kock liepen ’s morgens – het was eigenlijk nog nacht – van de woning van Chris De Vuyst in Zaffelare naar de startplaats van de wandeltocht in Sint-Denijs-Westrem. Beiden hadden Chris – een notoir marathonloopster – gekend. Het was een persoonlijk initiatief dat oorspronkelijk niet voorzien was bij Long May You Run.

Chris heeft me altijd erg geïnspireerd, als vrouw en als loopster. En ik wou daarom de link heel graag leggen” vertelde Anne voor de micro op het podium van Music for Life. De 51-jarige Pascal De Kock woonde zelfs in de buurt van Chris. Hij sloot zich aan bij het initiatief van Anne en met meer dan 50 marathons op zijn teller werd hij zelf de ervaren gids voor deze looptocht.

De wandelaars zagen af

In Sint-Denijs-Westrem werden Anne en Pascal opgewacht door een 30-tal wandelaars die het licht dan naar het podium van “De Warmste week” in Kortrijk zouden brengen. Schepen Sandro Di Nunzio was- ondanks het vroege uur - aanwezig om de wandelaars een hart onder de riem te steken. Dat bleek niet overbodig, want toen de groep ter hoogte van Deinze was gingen de hemelsluizen open en het zou urenlang regenen. Maar – net als het goede doel waarvoor gewandeld werd – was de leuze “Opgeven Is Geen Optie”.

Onderweg een 3-tal instapplaatsen waar de wandelaars die niet het volledige traject wilden stappen, konden aansluiten. Daar werd ook telkens gepauzeerd voor een sanitaire stop, een warme beker soep of chocolademelk en een hartige snack.

Eerbetoon en mini-concert in Harelbeke

Harelbeke was de laatste instapplaats op weg naar de Guldensporenstad. Burgemeester Yves Deswaene vervoegde hier de groep om mee te stappen naar Kortrijk. Chris Corn, muzikant met een gouden hart, zorgde onder de Leiebrug in Harelbeke voor een muzikaal eerbetoon. Zijn mini-concert groeide uit tot het hoogtepunt van de tocht. “Hier maak ik graag tijd voor en ik ben erg blij dat ik hier deel van mocht zijn” aldus Christophe die later op de avond nog een optreden had in Eeklo.

Roger Praet - echtgenoot van Chris - bedankte de organisatoren, de vele vrijwilligers en de deelnemers en sloot dit eerbetoon in zijn hart. Ook Benjamin, zoon van Roger en Chris, was samen met zijn echtgenote Jasmijn en hun dochtertje naar Harelbeke gekomen.

Na een laatste keer “Long May You Run” zetten de 90 wandelaars hun tocht langs de Leie verder. Een heel diverse groep met deelnemers van 7 tot 77 jaar. En dat mocht deze keer erg letterlijk genomen worden. Herwig Carton was met zijn 77 jaar de oudste deelnemer, Cilou De Wilde en Oona Praet tellen elk 6 lentes.

Toch nog op het podium

De organisatie van Long May You Run was vrijdag ll. al op verkenning geweest naar het Nelson Mandelaplein en had de actie toegelicht bij Studio Brussel. Die beloofden om – als een passage op het podium mogelijk zou zijn – vooraf op te bellen.

De grote ontnuchtering was groot bij aankomst van de LMYR-wandelaars in Kortrijk. Niet alleen was er het uitblijven van het telefoontje van Studio Brussel, het plein van “De Warmste week” was bovendien volzet. Niemand die nog zin had om 45 minuten aan te schuiven.

Geheel onverwacht – de beide bussen hadden de terugweg al aangevat – kwam er op de valreep toch nog een telefoontje van StuBru voor een micromoment. Een kleine delegatie keerde op zijn stappen terug naar Kortrijk om de cheque van 8.000 euro te tonen aan tv-kijkend Vlaanderen. En toen Ilse en Anne op de knop drukten om “Conquest of Paradise” in te zetten, lichtte de “flame op”. Het licht, meegebracht uit Zaffelare, was op zijn bestemming geraakt. Het was de kers op de taart.  
In januari volgt er een officieel moment waarbij de cheque met het definitieve bedrag zal overhandigd worden aan de vzw OIGO.

Een hele warme actie

Het regent ondertussen reacties op de sociale media, en die zijn unaniem positief.

Zalige ervaring. Veel dank aan alle organisatoren. We werden verwend en zagen graag een beetje af voor al diegenen die dit dagelijks moeten doen.” “Het was supertof!! Fier op zo een warme gemeente!“Ik heb vandaag veel warme mensen gezien”.
Ik kan dit enkel allemaal beamen” aldus initiatiefneemster Ilse Martens. “Maar deze actie is er alleen kunnen komen dankzij de inzet van een heel team, een dozijn vrijwilligers die geholpen hebben en tientallen sponsors die hun goed hart toonden. En last but not least de vele deelnemers. Het weer zat niet mee, maar de regen werd verdreven door de warmte van deze groep. Het zijn slopende weken geweest, maar ik kijk er al naar uit om de cheque te mogen overhandigen aan OIGO en iedereen die ons steunde te kunnen bedanken. In januari 2020 volgt er een officieel moment.”

Long May You Run: een prima organisatie, een hele warme actie en een schitterend resultaat. 

Lochristinaar volgde de hele actie op de voet. Onderstaande fotoreeks is het resultaat (klikken op de foto om de reeks te openen). Veel kijkplezier.