“Long May You Run” nu ook wandeltocht tijdens “De Warmste Week”

Bennie
1 reactie(s)
Long May You Run Aankondiging actie

Foto's © Bennie Vanderpiete - Evarist Ganzelever

Op 27 maart 2018 overleed Chris De Vuyst, marathonloopster en boegbeeld van de actie LoLa4Life. Roger Praet, haar echtgenoot, schreef “Long You May Run” over haar laatste levensmomenten.  En nu is er de wandeltocht naar Music for Life.

LoLa4Life in 2017

“Op de palliatieve eenheid van het UZ Gent, waar Chris 7 dagen voordien was opgenomen, slaakt ze driemaal een diepe zucht en laat de wereld los. Haar belofte me niet in de steek te laten op mijn verjaardag, de dag ervoor, was ruimschoots nagekomen”. (Uit "Long May You Run)

De loopvrienden Danny Clincke, Martin Blancquart, Chris De Vuyst, Tom De Jaeger, Bart Gunst en Ilse Martens organiseerden op 23 december 2017 het loopevenement LoLa4Life. Men liep van Laarne, over Lochristi naar “De Warmste Week” in Puyenbroeck. Studio Brussel organiseerde dat jaar zijn eerste “Music for Life” in Wachtebeke. Zo’n 330 lopers namen deel. Een prima organisatie, heel wat helpende handen en tonnen enthousiasme.

De hele actie bracht uiteindelijk 52.505 euro op. Die opbrengst ging naar 2 goede doelen: OIGO (Opgeven is geen optie) en het kinderkankerfonds Koester. Uiteraard mochten onze 6 vrienden hun verhaal doen op het grote podium van “Music for Life”. Een emotioneel moment met de toen al erg zieke Chris De Vuyst die uitgroeide tot het boegbeeld van de actie.

Chris, de marathonloopster

Chris De Vuyst begon pas op latere leeftijd te lopen. Zelf vertelde ze ooit “in de zomer van 2008 werd ik besmet met het loopvirus tijdens een BBQ waar een aantal oudere venten aan het bluffen waren over hun prestaties, o.a. hun loopprestaties! Onder invloed van de sfeer (en ook een beetje de wijn) ging ik de uitdaging met die mannen aan om ergens een eindmeet te halen. Afspraak in augustus van diezelfde zomer in Evergem, waar een wedstrijd van 13,5 kilometer op het programma stond. Zonder noemenswaardige training klokte ik, in het kielzog van de heren, af op een tijd van 1u13'.” 

Het loopvirus had Chris te pakken. En wat begon met 13,5 km, werd al vlug een halve marathon (in Evergem). Enige tijd later liep ze voor het eerst 42,195 km: de Alpro Leie-marathon. Het was de eerste van een lange rij.
Op 27 maart 2018 verloor Chris de ongelijke strijd tegen kanker. Op haar doodsprentje stond: “Ik ging vaak over de finish in mijn leven. Soms met een marathon in de benen, soms na een lange dagtaak. Maar deze keer is er een onomkeerbare eindmeet.”

Een terminale dagboekbladzijde

Haar echtgenoot Roger Praet – bekend als schrijver/dichter/kunstenaar Evarist Ganzelever – bracht een jaar later het boekje “Long May You Run” uit. Zelf omschreef hij het als “een terminale dagboekbladzijde”.
De opbrengst van deze pakkende getuigenis over de laatste levensmomenten van Chris - zo’n 1.240 euro - schonk Roger aan OIGO, een vereniging die tot doel heeft een daadwerkelijke bijdrage te leveren in de strijd tegen kanker.

“We waren het al eens Neil Young met “Long May You Run” als “lijflied” op de uitvaartplechtigheid los te laten. Een nummer dat Chris eerder al inzette als ondersteuning bij een geldinzamelingsactie voor een goed doel. Het kinderkankerfonds en de vzw OIGO konden op haar rekenen, dit terwijl het beest al in haar woekerde." (Uit "Long May You Run")
 

Long May You Run – de actie 

Twee van de loopvrienden uit Lochristi – Ilse Martens en Tom De Jaeger – organiseren nu samen met Pieter Dumon en Frank Van Wesemael de actie “Long May You Run”. Een wandeltocht van 50 km in het kader van “De Warmste Week” en voor het goede doel. Zij kunnen daarbij rekenen op de steun van Roger Praet.

Het traject – langs de Leie - is niet toevallig gekozen want de eerste marathon die Chris ooit liep, was dus die Alpro-Leiemarathon. “Long May You Run” wordt niet enkel een actie in het kader van “de warmste week”, maar is ook een eerbetoon aan Chris De Vuyst.

Zondag 22 december zal er gestapt worden van het gemeenteplein in Sint-Denijs-Westrem naar het Nelson Mandelaplein in Kortrijk.
Een speciaal ingelegde bus zal de deelnemers om 06.30 uur van Lochristi naar de startplaats brengen. En dan wordt er in groep gewandeld naar het podium van Music for Life. Onderweg zijn er 3 stopplaatsen: Deinze (nog 30 km stappen), Zulte (nog 19 km) en Harelbeke (nog 6 km tot eindmeet).

Op de stopplaatsen wordt telkens een half uurtje gepauzeerd en staan enkele gulle sponsors klaar met versnaperingen en bevoorrading. Wie verkiest om niet de volledige afstand te stappen, kan zich met eigen vervoer naar één van de stopplaatsen begeven en daar de groep vervoegen. Er is voldoende parking in de omgeving.

De aankomst in Kortrijk is voorzien omstreeks 18.40 uur, waarna de deelnemers een klein uurtje krijgen om iets te drinken en de sfeer op te snuiven.
Een bus brengt de wandelaars dan terug naar Lochristi. Op de terugweg zal deze bus, indien nodig, halt houden op de drie stopplaatsen voor wie terug wil overstappen in zijn wagen.

Deelnemen?

Deelnemen kost 18 euro per persoon (kinderen tot 14 jaar stappen gratis mee). Verzekering, busvervoer en bevoorrading zijn in de prijs inbegrepen. Stappers krijgen bovendien een gesigneerd exemplaar van het boekje “Long May You Run” (1 exemplaar/gezin).

De volledige opbrengst van de actie zal geschonken worden aan OIGO “Opgeven is geen optie”, Ondertussen is er al een Facebook-pagina (“LMYR”) aangemaakt en binnenkort volgt een eigen website. Vanaf dan zal men zich ook kunnen inschrijven. Long May You Run zal ook aanwezig zijn op de Kerstmarkt.

Helpers gezocht

Long May You Run belooft alvast een erg warme actie te worden. En de organisatie is op zoek naar helpende handen: mensen die willen helpen tijdens de voorbereidingen, of bereid zijn de dag zelf de handen uit de mouwen te steken. Wie zijn steentje wil bijdragen mag steeds contact opnemen per mail info@longmayyourun.be

Binnenkort ongetwijfeld meer nieuws, maar noteer nu alvast zondag 22 december in uw agenda.