LoS: Stem voor de “Sierlijkste Klas 2016”

Bennie
0 reactie(s)
Sierlijkste klas sierteeltmuseum Zaffelare LoS

Sinds 2014 organiseert men voor de leerlingen van het vijfde leerjaar “LoS for kids”. Dit jaar dienden de deelnemende klassen bovendien een filmpje te maken. Stemmen op deze filmpjes kan komend weekend in het sierteeltmuseum te Zaffelare. Wie wordt “De sierlijkste klas 2016”?

Sierlijkste klas sierteeltmuseum Zaffelare LoS

LoS for Kids

Sinds de opening op 12 augustus 2011 kreeg het sierteeltmuseum Lochristi (LoS) zo’n 15.000 bezoekers over de vloer. Veelal zijn het volwassenen die afzakken naar de site van de 13de-eeuwse gerestaureerde pastorie van Zaffelare.
Daarom startte men in 2014 met “LoS for Kids”: een programma op maat van de leerlingen van het 5de leerjaar. Met een aangepast lessenpakket worden de vijfdejaars voorbereid op een bezoek aan het sierteeltmuseum. Samen met de dienst Cultuur en Toerisme, vzw Vrienden van Willy en enkele vrijwilligers nemen de kinderen de sierteelt grondig onder de loep.
Bij aanvang van hun bezoek aan het LoS krijgen ze dan een filmpje te zien met daarin alle facetten van de tuinbouw. Onder meer de bloementeelt, de tuinaanleg, de bloemsierkunst en retail komen aan bod. Tijdens een rondgang keert men dan terug in de geschiedenis en wordt - aan de hand van een aantal markante figuren zoals Charles Vuylsteke - de geschiedenis van de sierteelt in de streek verteld. Hoe kwam de sierteelt op? Welk was de impact op sociaaleconomisch vlak?

Sierlijkste klas sierteeltmuseum Zaffelare LoS

Ook de nodige uitleg over de groeistadia, van zaadje tot de plant in de winkel. En uiteraard over de kweek van onze 4 succesplanten: azalea, begonia, camelia en orchidee.
Dit alles wordt op een ludieke speelse manier gepresenteerd aan de kinderen. Tijdens de rondgang ook een demonstratie en uiteraard de nodige ruimte voor spel en ontspanning.
Na het bezoek dienen alle klassen aan de slag te gaan om een opdracht te vervullen.

Derde editie in 2016

Dit jaar dus de derde editie van Los for Kids waaraan 5 scholen met 9 klassen deelnemen. Voor het eerst ook de medewerking van de tuinbouwscholen van Wetteren en Melle. Verder ook een samenwerking met de tuinbouwschool van Sint-Niklaas, al zagen die geen mogelijkheid om tot in Zaffelare te komen.

Sierlijkste klas sierteeltmuseum Zaffelare LoS

Zelf waren we aanwezig tijdens het bezoek van de vijfdejaars van de vrije basisschool De Weg-Wijzer uit Zaffelare. De klas van Juf Kathleen begon met het filmpje en de rondleiding. Ondertussen mocht de klas de klas van juf Sophie zich opsplitsen in twee groepen voor de spelletjesronde. Het werd uiteraard een strijd tussen de jongens en de meisje. De eerste proef - waarbij een zo hoog mogelijke toren moest gebouwd worden met grote bloempotten – werd glansrijk gewonnen door het vrouwelijk geslacht. Zij stapelden bun bloembakken tot een hoogte van 2,85m.

Sierlijkste klas sierteeltmuseum Zaffelare LoS

De jongens zagen hun toren enkele keren tegen de vlakte gaan en haalden uiteindelijk 1,65m. Zij toonden zich dan wel zeer behendig in het puzzelen. Ondertussen passeerden de negen deelnemende klassen in het sierteeltmuseum en gaat deze editie zijn slotweekend in.

Sierlijkste klas sierteeltmuseum Zaffelare LoS

Stemmen voor “De sierlijkste klas 2016”

Na het bezoek dienen de leerlingen dus, met alle verworven informatie, klassikaal een opdracht te vervullen. Bij de eerste editie diende een kunstwerk gemaakt, vorig jaar een gedicht. Deze keer een “multimediale opgave”: maak een filmpje!
De werkstukjes van de negen deelnemende klassen zullen vanaf deze namiddag te zien zijn op de facebook-pagina van het sierteeltmuseum “LoS: Lochristi Sierteeltmuseum”.

Nu dient er nog gestemd welk het beste filmpje is. Iedereen mag stemmen MAAR.. dit kan enkel op zaterdag 28 mei of zondag 29 mei in de stemhokjes in het sierteeltmuseum. De klas met het winnende filmpje krijgt dinsdag dan bezoek van de dienst Cultuur en Toerisme en mag zich één jaar lang “Sierlijkste klas 2016” noemen.
Volgend weekend dus massaal afzakken naar Zaffelare om uw stem uit te brengen!
 

In onderstaande fotoreeks een aantal beelden die we tijdens het bezoek van de vijfdejaars van VBS De Weg-Wijzer namen.