Louis Paul Boon prijs voor Carmen De Vos

Honest Arts Movement (HAM) organiseerde ook dit jaar de Louis Paul Boon-prijs. Het is al voor de 42ste keer dat de prijs wordt uitgereikt aan een kunstenaar die zich laat opmerken door humaan gestuurd, laagdrempelig en zeer toegankelijk werk. Carmen De Vos viel dit jaar deze eer te beurt.

“ Dit jaar heeft de jury gekozen voor Carmen De Vos. Deze fotografe laat zich vooral opmerken door het doelgericht in beeld brengen van de mens in zijn maatschappelijke context en dit met veel aandacht voor het humane en het diep menselijke. De prijs zal met de nodige animo worden uitgereikt op 13 december 2020 om 15 uur in de zaal Ned Kahn van Kunstencentrum New Zebra, Gustaaf Callierlaan 232 te Gent.” aldus voorzitter Erik Matthys.

Carmen De Vos (52) werd geboren in Mortsel en begon als professioneel fotograaf in 2008. Ze woont al een hele tijd in Lochristi, is vooral bekend voor haar sensuele polaroids en heeft die ook verzameld in het fotoboek ‘ The Eyes of the Fox ‘. Zie https://www.lochristinaar.com/nieuws/eyes-carmen-de-vos  

Af en toe werd ze al geconfronteerd met de facebook censuur wanneer naakt wat explicieter in beeld kwam. Ze is een vaste waarde bij Knack, De Morgen, De Standaard, Humo en Elle en exposeerde al meermaals in binnen- en buitenland.

Ze is ook kandidate cultuurlaureaat en nam enkel jaren geleden deel aan Ambrosiana. Zie https://www.lochristinaar.com/nieuws/kunstparcours-vrijambrosiana

Carmen De Vos Ambrosiana the eyes of the fox

De Lootse fotografe was de 30 voorbij toen ze de vorm van fotografie ontdekte die ze zich op korte tijd zou eigen maken. Bij het zien van een muur vol snapshots op een interieurbeurs raakte ze helemaal in de ban van de impressionistische analoge fotografie. De beelden oogden onscherp, imperfect en vreemd, maar dat was net wat Carmen De Vos zo aantrok. Ze schafte zich een Lomo – een eenvoudige cult-camera van Russische makelij – aan en begon te fotograferen.

Eerst deed ze mee aan online fotowedstrijden die ze vaak ook won. Niet veel later zette ze zich op de kaart met haar erotische polaroids – ‘deugnieterijen’ zoals ze zelf met gepaste zin voor relativering haar fotografische droomwereld omschrijft. Haar erotische excursies ontroeren of amuseren en prikkelen de fantasie van de kijker en lijken tegen de preutse tijdsgeest in te roeien. Ze wil bewust taboes doorbreken en de beperkende heersende moraal doorprikken.

(Foto © Bennie Vanderpiete)

Scroll naar boven