Maai Mei Niet hier

Jean Marie
0 reactie(s)
Maai Mei Niet Lochristi doet mee

Tekst - Foto JMDB ©

Ook dit jaar zal de gemeente Lochristi deelnemen aan de actie ‘Maai Mei Niet’. Bij de vorige editie was er wat commotie en vond men het te wild, verwaarloosd bijna. Dit jaar is het beperkter en ook heel veel voorzichtiger.

‘Maai Mei Niet’ is niet alleen een oproep naar tuinliefhebbers maar ook naar bedrijven. Hier deed VOKA de oproep. Sommige tuinders hebben het niet zo begrepen op madeliefjes, paardenbloemen, klavertjes, mossen en andere flora.

Gras moet onbevlekt groen zijn en ook blijven, is hun optie.

Maai Mei Niet crematorium Westlede Lochristi boomgaard

Het crematorium Westlede laat het gras groeien in de boomgaard aan de duiventoren. Er is een gangpad doorgetrokken. Daar is het al duidelijk merkbaar, terwijl dat hier eind april nog niet overal zo is. Benieuwd wat het eind mei wordt.

buurtplein Kerkwegelakker Lochristi

We vroegen wat meer uitleg aan schepen F. Droesbeke:

“Hoewel dit een actie is die voornamelijk gericht is op private tuinen, vinden we het belangrijk dat we (door deelname) sensibiliseren en ons steentje bijdragen aan de biodiversiteit. We hebben een aantal pleinen geselecteerd - er zijn een aantal nieuwe buurtpleintjes bij, een aantal anderen verdwenen dan weer - en we zullen ook ‘als proef’ een ‘rond punt’ niet maaien. Het is alleszins de bedoeling de terreinen van Joepla en het terreintje aan de ingang langs de bib (dit laatste is nieuw), het buurtplein Posthoornlaan en het rond punt. Het zal dienen als proef, indien gunstige evaluatie, kan dit toekomstgericht uitgebreid worden met andere in diverse wijken om op deze manier ‘stapstenen’ te creëren voor de insecten). Verder buurtpleintje Dennenhof – Kerkwegelakker - Koning Astridlaan, de groenzone aan de Zavel (achter de kapel) en Ranonkelweg.

bloemenweide bibliotheek Lochristi

Bij de buurtpleintjes en groenzones zullen we telkens de contouren van de terreinen blijven maaien over de breedte van één toestel en waar nodig zullen we ook een pad erdoor maaien. We zullen op alle pleintjes ook een infobord plaatsen zodat de inwoners geïnformeerd zijn.”

Laat het Gras maar groeien was ooit een hit. 

https://maaimeiniet.be/

‘Maai Mei Niet’ voegde nog 5 geboden toe voor een gezond gazonbeheer:

1.Gij zult in uw hangmat liggen

Haal je hangmat maar al boven! Wetenschappelijk onderzoek en ook de No Mow May-campagne in Groot-Brittannië tonen aan dat om de 3 tot 4 weken maaien ideaal is. Die termijn geeft bloeiers in jouw gras de kans om voldoende nectar te maken voor bijen en vlinders.

2.Gij zult uw gras gaarne zien

Spaar je gras wanneer het heet en droog is. Langer gras houdt water beter vast en vergeelt minder snel. Maai niet op het heetste moment van de dag. Afgemaaide toppen (wonden) zorgen voor nog meer uitdroging.

kapel Zavel oorlogsmonument Zeveneken

3.Gij zult spelen met uw gras

Wissel kort en lang gras af, dat is een feest voor de biodiversiteit. Waar je om de 3 à 4 weken maait (die frequentie is ideaal voor maximale groei), bloeien boterbloem en madelief wellustig. In het lange gras komen margriet en knoopkruid tot hun recht.

Maai in cirkels, bogen en golven of geef je gazon een hanenkam… Samen met de wisselende lengtes zorgt dat voor temperatuurverschillen. Ideaal voor vlinders, die zoeken constant de juiste temperatuur. Maai altijd op de hoogste stand. Langer gras is beter bestand tegen droogte.

4.Gij zult planten en zaaien

Gazon is mooi, bloemrijk gazon is mooier. Steek je gazon dit najaar vol vroege bloembollen, zoals krokussen, sneeuwklokjes en narcissen. Zij geven al vroeg in het voorjaar kleur in je gazon en nectar voor de hommels, de vroegste vliegers. Een flinke boost voor je nectarscore.

Je kunt snel meer bloemen krijgen door hier en daar één vierkante meter graszoden te verwijderen en daar bloemen in te zaaien of te planten (of nog beter: doe het allebei!). Zo hoeven de bloemen de concurrentie met het gras niet aan te gaan, en van daaruit kunnen ze zich verder verspreiden doorheen de tuin.

5.Gij zult uw bodem eren

Hoe meer meststoffen, hoe minder bloemen. Schimmels, bacteriën, regenwormen zorgen voor een gezonde, levende bodem en zij lijden erg onder pesticiden en meststoffen. Alleen een zeer schraal gazon kan wat bemesting gebruiken. Kies in dat geval voor organische meststoffen of een dun laagje goed verteerde compost. Gezonde, levende bodems houden veel meer water op.