Maai Mei Niet – Wat moeten de buren wel denken?

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Maai Mei niet

Tekst Evarist Ganzelever © Titelfoto Markus Spiske (Unsplash)

Wie tegenwoordig een sigaret opsteekt wordt schuin bekeken. Het is een kwestie van tijd vooraleer een reutelende grasmachine tijdens de maand mei eenzelfde lot is beschoren!

Hoe moeten eigenaars van kunstgras zich voelen met de campagne een maand lang niet het gras af te rijden, vraag ik me af? Door het gras maar om de vier weken te maaien, worden tot tien keer meer bijen aangetrokken, maar ook kevers en vlinders profiteren daar enorm van. Allerlei wilde planten krijgen de kans hun kop boven het maaiveld uit te steken en daar komen insecten op af die dan weer zorgen voor bestuiving. Bovendien is langer gras beter bestand tegen droogte en hitte.

De campagne, een initiatief van het weekblad Knack, ging deze maand voor het tweede jaar op rij van start en zou de zowat 2,5 miljoen tuinen in Vlaanderen ecologischer moeten maken. Geen gemakkelijke opdracht, als je weet dat een afgelikt gazon zowat synoniem staat voor mooi en verzorgd. Om het dan nog niet hebben over onze inheemse plantjes die de verzamelnaam onkruid meedragen, waardoor ze vogelvrij verklaard zijn.  Bovendien linkt de goegemeente de bezitters van een 'verwaarloosd' gazon nog dikwijls aan de familie Flodder. Hier moeten beslist luie mensen, kunstenaars of  geitenwollensokkers huizen. Zie je toch graag een gemillimeterd gazon of ben je niet bestand tegen de burendruk? Dan kan je misschien een stukje van je grasveld wat langer laten groeien. Een ommezwaai kan je ook opbouwen met strookjes.