Manten en Kalle net uit quarantaine en meteen gehuwd!

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)
Manten Kalle - Inhuldiging - © Annick Gentier

Tekst Evarist Ganzelever © Foto's Annick Gentier

 

Zaffelare had tussen de beide Wereldoorlogen twee reuzen, Manten en Kalle. Het werd tussentijds even stil rond hen, maar vandaag staat het onafscheidelijke koppel terug rechtop, als had de tijd geen vat op hen.

800 jaar parochie Zaffelare, je moet al onder een steen leven wil je hier geen weet van hebben. Zo was er afgelopen vrijdagavond, in de tuin van het LoS (Sierteeltmuseum Lochristi), de plechtige inhuldiging van deze twee volkse figuren. Waar het koppel in de jaren dertig van vorige eeuw stoetgewijs verscheen, werden zij voorafgegaan door hun twaalf kinderen, gekleed in de stijl van hun reuzenouders en paradeerden ze trots op de tonen van de reuzenliederen. De academische feestzitting rond deze wedergeboorte van Manten en Kalle verschafte ons niet alleen historische duiding, maar liet ons ook eens proeven van de sfeer van weleer.

Manten Kalle - Inhuldiging - © Annick Gentier

'Eindelijk, we kunnen eraan beginnen', hoorden we Sabien Van Hove van de parochiale werkgroep opgelucht zeggen. 800 jaar goesting die nu losgelaten wordt op de buitenwereld. De ontlading was pertinent aanwezig.

Luc Vincent, die de gasten welkom heette, was fier Manten en Kalle te mogen voorstellen aan de andere zes reuzen die Lochristi rijk is. Het dankwoord aan allen die zich hiervoor onbaatzuchtig hebben ingezet was dan ook op zijn plaats.

Manten Kalle - Inhuldiging - © Annick Gentier

Manten en Kalle mascotte van SV Zaffelare?

Bruno Vandekerkhove opende de academische zitting. Hij schetste de figuren Manten en Kalle in de historische Vlaamse context. Het reuzenkoppel is eigenlijk afkomstig uit het West-Vlaamse Kortrijk, waar er al in de middeleeuwen melding wordt van gemaakt. Het zijn volkse figuren die bekendheid genoten als onafscheidelijk koppel en symbool staan voor eeuwige trouw. 'Overeenkomen als Manten en Kalle' is dan ook een Kortrijks gezegde dat teruggaat op een eeuwenoude overlevering. Bruno schetste de oorsprong van de volksreuzen, een verhaal samengehouden met wat hij halve waarheden en hele leugens noemde. En dan was er het weetje dat Manten en Kalle ook de mascottes van voetbalploeg KV Oostende zijn en al eens luidruchtig van zich laten horen langs de zijlijn. Zo werd Kalle tijdens een wedstrijd tegen AA Gent in 2018 door de scheidsrechter weggestuurd wegens te aanvallend gedrag. De twee mascottes zijn heel zichtbaar aanwezig binnen de club en worden dan ook opgevoerd tijdens huldigingen en dergelijke. Misschien een idee om hen ook mascotte te maken van SV Zaffelare?

Manten Kalle - Inhuldiging - © Annick Gentier

De Zaffelaarse variant

Bert Vervaet belichtte de lokale variant van het reuzenverhaal, waarbij hij aanstipte dat Zaffelare in het verleden al een heel rijk en gevarieerd sociaal leven kende. Onderlinge concurrentie tussen de katholieke en liberale zuil stimuleerde dit alles. Om de Vlaamse kermissen aantrekkelijker te maken, verschenen Manten en Kalle in het straatbeeld met in hun zog hun gezin. Zes zonen en zes dochters, zowat een afspiegeling van het toen kroostrijke Zaffelaarse gezinsleven. Een oproep in 2016 op Facebook in de groep 'Ge zijt van Zaffelare als ge nog weet' om de reuzen nieuw leven in te blazen, kreeg gevolg. Het resultaat zien we vandaag.

De Zaffelaarse Manten en Kalle zijn geen kopij van de Kortrijkse. 'Zaffelarenaars zijn geen dikke nekken, geen grootdoenerij hier', wist Bert Vervaet de aanwezigen nog mee te geven!

Manten Kalle - Inhuldiging - © Annick Gentier

En dan het huwelijk

Om de inhuldigingsceremonie helemaal officieel te maken nam schepen Sandro Di Nunzio – in functie van waarnemend burgemeester – van ambtswege het plechtigste gedeelte voor zijn rekening. Hij stelde dat de namen Manten en Kalle voor altijd zullen verbonden blijven met het 800 jarig bestaan van Zaffelare. En dan volgde de voltrekking van het huwelijk: 'Meneer Manten, verklaart u mevrouw Kalle tot uw wettige echtgenote te nemen?'... Na een wederzijdse 'ja' verklaarde schepen Di Nunzio hen in naam van de wet gehuwd! Applaus volgde!

Manten Kalle - Inhuldiging - © Annick Gentier

Het ras van Rikus

Geen betere keuze dan het Ras van Rikus om deze inhuldiging muzikaal te omlijsten. Deze authentieke Lootse folkgroep bestaat immers ook al een eeuwigheid. Als geen ander weet zanger Eric Wattenberghe de ziel van het doordeweekse leven raak te verklanken.

Manten Kalle - Inhuldiging - © Annick Gentier

Verrassing

Met de reuzenliederen, die sinds de bevrijdingsstoet van 1945 nooit meer publiekelijk zijn gezongen, wist het Sint-Ceciliakoor uit Zaffelare dit vergeten, maar niet verloren gegane muzikale erfgoed terug te brengen naar waar het thuishoort: te midden van de mensen. Zowaar een ontroerend moment in het aanschijn van het pas gehuwde stel. 

En dan begonnen Manten en Kalle zowaar te dansen. Speciaal hiervoor naar Zaffelare afgekomen dragers, maakten dit mogelijk.

Toen was het tijd voor een Manten en Kalle-biertje!

Lees ook: https://www.lochristinaar.com/nieuws/reuzen-manten-en-kalle-herleven-zaffelare

Fotoreeks

Herbeleef deze heuglijke avond met de sfeerbeelden van Annick Gentier (klikken op onderstaande foto om de reeks te openen).