“Matilda” van Muziekschool Lochristi is primeur voor zaal Uyttenhove

Bennie
0 reactie(s)
Muziekschool Lochristi - Matilda - © Bennie Vanderpiete

© Bennie Vanderpiete

Vorig weekend was er terug een toonmoment van Muziekschool Lochristi. In het nieuwe complex Uyttenhove voerden ze een eigen, verkorte, versie van de musical Matilda op. Het was de eerste opvoering in de multifunctionele ruimte.

Muziekschool Lochristi - Matilda - © Bennie Vanderpiete

Musicalkamp met muziekschool en Joepla

Het is al de 6de of 7de keer dat we een musicalkamp afsluiten met een toonmoment. Deze keer kozen we voor (een verkorte versie van) de musical Matilda, gebaseerd op het boek van Roald Dahl. De 46 kinderen die zich inschreven – 41 meisjes en 5 jongens – hadden we onderverdeeld in 3 leeftijdscategorieën. Die repeteerden de voorbije week ’s voormiddag in de vernieuwde Lodejo om hun tekst uit het hoofd te leren, de liedjes onder de knie te krijgen en de dansjes te oefenen. ’s Namiddags was er dan tijd voor ontspanning bij speelplein Joepla” lichtte Simon Neyt, directeur van Muziekschool Lochristi, ons toe.

Zaterdag volgden er een aantal repetities en omstreeks 16 uur was er dan de grote première. Publiek was (nog) niet toegelaten. Maar de opvoering werd gefilmd en de ouders van de deelnemende kinderen mogen die opname binnenkort verwachten.

Muziekschool Lochristi - Matilda - © Bennie Vanderpiete

Matilda

“Matilda” is de meervoudig bekroonde musical van de Royal Shakespeare Company, geïnspireerd op het boek van de meesterverteller Roald Dahl uit 1988. De musical vertelt het verhaal van Matilda, een buitengewoon meisje dat met een levendige fantasie en een scherpe geest, een standpunt durft in te nemen en haar eigen lot weet te veranderen.
Voor dit musicalkamp hebben we ons beperkt tot het gedeelte dat zich afspeelt op de strenge kostschool” vervolgt Simon Neyt. 

Muziekschool Lochristi - Matilda - © Bennie Vanderpiete

“Het is begin september en de nieuwe leerlingen komen toe op een school die gebukt gaat onder het strenge regime van een onbarmhartige directrice die niet terugdeinst voor lijfstraffen. De oudere scholieren onthalen de nieuwtjes nogal koeltjes. Maar na verloop van tijd gaan alle kinderen samenwerken om het juk af te schudden en de directrice te verdrijven. Die directrice brengen we niet in beeld, maar suggereren we in onze opvoering”.

En het resultaat van één week oefenen is verbluffend. De dialogen werden tijdens de repetities nog wel wat schuw gebracht, maar het enthousiasme was des te groter bij de dansjes en de gezongen partijen. En, onder de 46 deelnemers, heel wat zangtalent!

Muziekschool Lochristi - Matilda - © Bennie Vanderpiete

Niet onverdeeld gelukkig met multifunctionele zaal

Het toonmoment was ook een primeur voor het complex Uyttenhove. Voor het eerst vond er een opvoering plaats in de multifunctionele zaal. En dus polsten we eens bij Simon, toch een ervaringsdeskundige, naar zijn bevindingen.

“Het is een eer voor ons om hier als eerste te kunnen optreden. De zaal is een stap vooruit, maar het had zoveel meer kunnen zijn. Het huren van de ruimte is vrij goedkoop, dat is al zeker een pluspunt. Maar we moeten zelf zorgen voor het geluid en voor het licht. Heel wat werk en het ontlenen van het nodige materiaal maakt het onmiddellijk een pak duurder. En dan is er ook nog de vloer die, bij rubberen zolen, “piept”. Niet echt handig.”

Ook andere potentiële gebruikers wezen ons al op enkele nadelen, bijvoorbeeld bij het gebruik voor toneelopvoeringen (denk maar aan de decors, de souffleur enz). De vraag is maar of er niet te veel compromissen gemaakt werden. De toekomst zal het uitwijzen.

Muziekschool Lochristi - Matilda - © Bennie Vanderpiete

Ook deelnemen?

Voor het musicalkamp van 26 t/m 31 juli zijn er nog plaatsjes vrij. Inschrijven kan via de website van muziekschool Lochristi waar u dan bovenaan “Agenda aanklikt”.
Rechtstreekse link: https://www.muziekschoollochristi.be/agenda

Lochristinaar mocht zaterdag, bij de generale repetitie, aanwezig zijn. We genoten van een mooie opvoering en kwamen met onderstaande fotoreeks thuis. De muziekschool bezorgde ons een compilatie met enkele highlights. Veel kijkgenot.

Fotoreeks “Matilda”
(klikken op onderstaande foto om de reeks te openen.

Filmpje met hoogtepunten
(© Muziekschool Lochristi)