Meer dan Waregem Koerse en voetbal

Kunst in West-Vlaanderen met Lootse bijdrage. Vrijdag 29 maart om 19 uur wordt in Cultureel Centrum De Schakel het startschot of – zo u verkiest – de aftrap gegeven voor de zevende editie van Maart Kunstroute in Waregem. Het hele weekend van 11 tot 17 uur blijft het parcours open.

Alle tentoonstellingen zijn gratis toegankelijk. Het succesvolle kunstparcours verbindt zes locaties in het centrum van de stad en is gemakkelijk bereikbaar met de wagen of trein. Te voet of met de fiets kan het publiek genieten van hedendaagse kunstexpo’s en performances. Via een uitgestippelde wandel-/fietsroute kan de bezoeker halt houden in Be-Part, Bruthaus Gallery, Cultuurcentrum CC De Schakel, Zaal 29 van de Kunstacademie, Claessens Canvas en Verde-Art Gallery.

Het lijkt wel of de curatoren van de Kunstroute in deze editie meer geïnspireerd werden door het ecologische verhaal en kunstenaars gevonden hebben die werken rond de verhouding mens-natuur of aan recyclage doen bij het kiezen van hun materiaal.

In principe kan u het parcours in willekeurige volgorde bezoeken. Ik begin graag in Be-Part, Westerlaan 17. Lara Verlinde uit Lochristi heeft daar meegeholpen aan de tentoonstelling van Stief Desmet ‘Paradise, Prototypes & Other Deconstructions’. Werk ‘Monument for R 35’ van Stief Desmet begroet je bij wijze van spreken al op de rotonde van de R 35 bij het binnenrijden van Waregem. In Be-Part brengt hij hoofdzakelijk nieuw werk en maakt hij een link tussen vertrouwde thema’s in zijn oeuvre: de ambigue verhoudingen tussen mens en natuur en industrieel gefabriceerde bouwmaterialen. Hij koppelt zijn suggestieve, persoonlijke beeldtaal aan de rationaliteit van bouwelementen, die hij zo als het ware van een poëtische lading voorziet en waarbij hij de toeschouwer met een gevoel van Unheimlichkeit confronteert. Als vertrekpunt recupereert de kunstenaar dikwijls iconische beelden uit ons collectief geheugen, inbegrepen de typische voortuinsculpturen in Vlaanderen, vanitasschilderijen, jachttaferelen van oude meesters. Botanische elementen die hij in zijn nabije omgeving aantreft combineert hij met industrieel gefabriceerde bouwmaterialen. Vervolgens herschikt hij deze elementen in de vorm van schilderijen, zeefdrukken, bronzen en betonnen sculpturen, performances. Hij verbindt zijn werk ook met de dwingende architectuur van Be-Part. Er zijn rondleidingen voorzien op vrijdagavond tussen 20.30 en 21.30 uur, en op zondag tussen 14.30 en 17 uur. De tentoonstelling loopt tot 2 juni.

Stief Desmet

Vanop de Westerlaan komt u te voet gemakkelijk in een vijftal minuten in de Molenstraat 84 waar Bruthaus Gallery gevestigd is. De tentoonstelling daar loopt tot 5 mei en toont werk van Hugo Debaere, een Gentse kunstenaar, die spijtig genoeg onverwacht en veel te vroeg gestorven is. Zijn werk met Westerse en Afrikaanse invloeden werd in veel collecties opgenomen en vertoont nog steeds een bijzondere relevantie. Van 1990 tot 1993 creëerde hij grote hangende sculpturen van dierlijke mest waarmee hij verwees naar oermythes. Deze expositie is een samenwerking met het S.M.A.K. Gent, waar ook gelijktijdig werk van hem zal worden getoond. Op zaterdag en zondag, telkens om 14 uur wordt een rondleiding gegeven.

In dezelfde Molenstraat op nummer 47 huist Claessens Canvas. Deze locatie is alleen al voor de unieke, opengestelde industrieel-historische ruimte de moeite van het ontdekken waard. Claessens Canvas is een topproducent van canvas, geweven en bewerkt linnen voor kunstschilders, die een internationale reputatie heeft. Hier huist tot 5 mei de tentoonstelling ‘Lavandière de la nuit’ van Camille Dufour, die doorlopend performances geeft: vrijdagavond van 20 tot 22.30 uur zaterdag en zondag van 11 tot 14 en van 15 tot 17 uur. Zij drukt dan live houtsneden af met behulp van een stuk zeep uit Aleppo. Ze inkt de matrijs slechts één keer in en drukt meerdere exemplaren tot de inkt op is. Haar werk vormt een hedendaagse performance, bestaande uit meer dan honderd xylografieën (houtsnedes of houtgravures) op Claessens schildersdoek. Het proces is een gelaagd fysieke uitputtingsslag waarmee zij symbolisch de zonden van de mensen wegwast.

Een eindje verder ligt de Kunstacademie, waar tot 6 april Monali Meher de langdurende performance ‘Curve, Carve, Cultus’ brengt en Zaal 29 transformeert tot een installatie waarbij de ruimte en tijd centraal staan. Ze recupereert materialen en speelt met tijd, continuïteit, stilte en geduld. Als publiek voeg je een nieuwe dimensie toe aan de installatie. De performance wordt op beeld vastgelegd. De kunstenares is nog op zoek naar personen die actief willen deelnemen aan deze unieke performance op vrijdagavond van 19.30 tot 21.30 uur. U kan zich hiervoor inschrijven via monalimeher@yahoo.com.

Vanaf de Kunstacademie gaat u richting markt en een paar zijstraten verder komt u dan in CC De Schakel. Mohammed Alani & Guest brengen daar ‘Q or A’. De kunst van deze in Irak geboren, maar in Brussel wonende en werkende kunstenaar kan men onmogelijk in een bepaalde hoek duwen. Met krijt, stof en gevonden materialen maakt hij een speels, aantrekkelijk, maar helemaal niet vrijblijvend oeuvre. Hij spoort de kijker aan om na te denken. Als performer geeft hij de bezoeker de mogelijkheid om te participeren in zijn oeuvre. Ook midden in de stad toont de kunstenaar een aantal ingrepen in de publieke ruimte. Op vrijdagavond van 19 tot 21 uur maakt hij tijd om de bezoekers te ontmoeten en nodigt hij ook uit om in zijn performance te stappen. Een fijne en unieke attentie ligt dan op u te wachten.

Voor Verde Art moet u naar het Emerald Centre in de Pijkstraat 22, dat een beetje uit het centrum ligt. Hier brengen Lieven Desloover, Matthias Nuytten, Pieter Jossa, Lieven Verhelst en Nina Verhelst ‘Zero Waste’. Deze tentoonstelling gaat over niets en alles, kunst ter uitdrukking van ervaring en ter lezing van het ongeziene. Lieven Desloover maakt compilaties van gevonden materialen en stelt het volledige wezen van ‘zijn’ hiermee in vraag. De nieuwe reeks schilderijen van Matthias Nuytten daagt uit tot een spel van resonantie en verlatenheid. Nina en Lieven Verhelst werken als vader en dochter samen aan een beeldend oeuvre via intuïtie, vrijheid en verwondering. Op vrijdag kan u er terecht van 19 tot 23 uur, op zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur.

Wie milieubewust en dus dichter bij huis ontdekkingen wil doen, mag Maart Kunstroute in Waregem niet overslaan. Met de trein is het altijd een beetje reizen en Waregem ligt op de lijn Gent Dampoort – Poperinge, nauwelijks een half uur ver.

Voor meer informatie kan u de volgende adressen en telefoonnummers raadplegen.

Be-Part  Westerlaan 17 – T 056 62 94 10 – www.bepartlive.org

Bruthaus Gallery Molenstraat 84 – T 0473 63 69 63  – www.bruthausgallery.be

Canvas Claessens Molenstraat 47 – T 056 60 20 25 – www.claessenscanvas.com

CC De Schakel Schakelstraat 8 T 056 62 13 40 – www.ccdeschakel.be

Kunstacademie Waregem Olmstraat 25 – T 056 60 09 18 – onthaal@academiewaregem.be

Emerald Centre Pijkstraat 22 – T 0474 80 27 41 –

De gebruikte foto’s van het werk van Stief Desmet werden gemaakt door Tom Callemin.

Scroll naar boven