#mercivanuitmijnkot : ook Lochristi deed mee!

Bennie
0 reactie(s)
Merci van uit mijn kot Lochristi

Tekst - Foto Bennie Vanderpiete

Vele honderden mensen in Lochristi applaudisseerden gisterenmiddag – of hingen een doek of boodschap - voor “de helden van de zorg. Al werden ook de andere sectoren die ons helpen de crisis door te komen, niet vergeten.

In onze bijdrage van donderdag ll. deelden we de oproep om gisterenmiddag, stipt om 12 uur, een wit laken of een witte doek uit te hangen en te applaudisseren. Vanuit deuren en ramen, vanop balkons of vanop de oprit. Dit om zorgverleners, vrijwilligers en iedereen die ons door deze moeilijke corona-tijden helpt, een hart onder de riem te steken.

En die oproep werd erg talrijk gevolgd. Niet enkel in het centrum van Lochristi, maar ook in de deelgemeenten hingen vele honderden handdoeken, lakens of oude gordijnen te wapperen: uit dakramen, aan balkons, aan de takken van een boom of over de haag, op brievenbussen of gewoon aan de voordeur. In Zeveneken werden om 12 uur de kerkklokken geluid.

Een paar families hingen niet enkel een wit doek, maar ook een vlag. In het centrum van Lochristi was het de Belgische driekleur, in Beervelde hing de Amerikaanse Stars & Stripes uit, maar ook de Italiaanse en Turkse vlag waren te zien.

Hartverwarmend ook het succes van de actie in de ”nieuwere verkavelingen”, waar dikwijls een jongere generatie woont. Het toont aan hoe er steeds meer samenhorigheid en solidariteit groeit in deze crisisperiode. Alhoewel die solidariteit voor sommige hamsteraars abrupt durft stoppen eens ze een winkelkar in handen hebben.

De gemeente, die ook de oproep van de actie “#Mercivanuitmijnkot” gedeeld had, gaf zelf ook het goede voorbeeld. Aan het oud gemeentehuis hing een groot wit laken en het gemeentebestuur en -personeel bracht om 12 uur – o.l.v. burgemeester Yves Deswaene - hulde aan allen die zich inzetten voor de medeburgers. “Keep strong, folks!” was hun boodschap.

Minstens zo leuk waren de boodschappen die geafficheerd werden. In de Vogelwijk een groot doek met daarop de tekst “Bedankt post, zorg, voeding, transport, opvang en nog vele anderen. MERCI!” Anderen versierden hun wit doek met hartjes en rode kruisen of schreven enkele woorden van dank.

#Mercivanuitmijnkot was gisteren trouwens niet de enige hartverwarmende actie. De Nederlandse dj Sander Hoogendoorn van radiozender 3FM lanceerde het idee om tijdens zijn ochtendshow “You’ll Never Walk Alone” van Gerry & The Pacemakers te draaien. Hij riep andere radiostations op om dit, op hetzelfde tijdstip, ook te doen. De keuze voor dit nummer is niet toevallig, want voor heel wat voetbalsupporters - de fans van FC Liverpool voorop – is dit het lijflied waarmee ze hun onderlinge verbondenheid en clubliefde bezingen.
Het idee van Sander Hoogenboom werd massaal opgevolgd en zo speelden gisterenochtend, iets voor 9 uur, meer dan 180 Europese radiostations “You’ll Never Walk Alone”. Een boodschap van hoop, die we hier graag delen, onder onze fotoreeks (klikken op de foto om fotoreeks te openen).

#Mercivanuitmijnkot - Fotoreeks

 

"Youll Never Walk Alone" - Gerry & The Pacemakers