Middeleeuws familiespektakel werd erg gesmaakt

In het kader van het Reynaertjaar – Lochristi is in 2018 officieel voorzitter van het Intergemeentelijk Project Land van Reynaert- organiseerde de cultuurdienst van de gemeente op 29, 30 juni en 1 juli een gratis middeleeuws familiespektakel.

Een en ander kaderde in de “Reinaertfeesten” die op dat moment plaatsvonden in Hyfte.

Voor dit familiespektakel contacteerde de cultuurdienst Lochristinaar Luc Vincent. Hij maakt deel uit van de groep “EQUUS GANDAVUS ALBUS” of dus “het witte paard van Gent “. In hun blazoen dus ook een wit paard.
Deze vereniging bestaat ondertussen een tiental jaren en toont aan het grote publiek hoe het leven in de middeleeuwen was. Zij kleden zich daarvoor in de authentieke middeleeuwse klederdracht en geven toelichting en demonstraties aan de hand van allerlei voorwerpen en materialen uit die tijd.
Naast Luc maken ook Lochristinaren Karolien Dedeken (kleuterleidster bij De Weg-Wijzer), Marc Schreyen en Marleen Vernaeve (beiden gepensioneerd) deel uit van het gezelschap.

“Wij zijn maar een kleine groep mensen die dit met hart en ziel doen. Sommigen al meer dan 20 jaar, anderen wat minder lang. In de huidige vorm bestaat onze vereniging al een tiental jaren en
meestal werken we met andere groepen samen. En dat heb ik ook gedaan toen de cultuurdienst me contacteerde voor dit kampement. Eerst en vooral wilde ik er muziek en dans bij hebben en daarvoor zorgen hier de muziekgroep “De Muserie” uit Nederland en Dansgroep “Passi” uit de omgeving van Antwerpen. Die groepen namen in aanloop naar deze tweedaagse met elkaar contact op om af te spreken welke muziek en dans ze zouden brengen.

Het middeleeuws genootschap “De Witte Kaproenen” uit Sint-Lievens-Houtem zorgt hier voor tentenkamp met o.m. een keuken, een heel arsenaal aan wapens en demonstraties zwaardvechten.
In het totaal zijn we met een 40-tal personen aanwezig in het kampement. Een deel ervan overnachtte hier zelfs“ aldus Luc.

En het publiek, dat talrijk het kampement bezocht, kon het wel smaken. Kinderen, en volwassenen, konden middeleeuwse kledij en helmen aantrekken en zich laten fotograferen. Er waren diverse opvoeringen van middeleeuwse dans en muziek waaraan men zelfs kon deelnemen en er werd voorgelezen uit het epos “Van den vos Reynaerde”. Ook graaf Renaud en zijn echtgenote Valerie kwamen proeven van de het middeleeuwse leven.

Heel wat interesse vanwege de bezoekers voor de wapens uit die periode en de bloederige verhalen die ermee gepaard gingen. Van de “bloedgeul” in het zwaard tot “de overgesneden achillespezen en kelen van de boogschutters” en puntige aanvalswapens waarmee men de openingen in het harnas mee kon viseren.

Een aantal mythes werden ontkracht. De goedendag is niet de ijzeren bol met pinnen aan een korte ketting met een handvat, maar een stevige, anderhalf meter lange staf met aan het boveneinde een ijzeren pin. Een goedkoop en effectief wapen waarmee men zowel kon kloppen als steken.

Het hoogtepunt van de dag was dan ook een demonstratie zwaardvechten waar het team van “de beer en de reus” zich het sterkst toonden. Een gevecht dat gelukkig niet te lang duurde, want de zwaardvechters hadden het – in hun zware uitrusting – knap lastig bij deze tropische temperaturen.
De ‘witte Kaproenen’ was in de 14de en 15de eeuw een soort politiekorps te Gent, waarvan de leden een wit hoofddeksel (kaproen) als herkenningsteken droegen.

En dus kregen de aanwezige kinderen eerst een initiatie in het hanteren van een (houten) zwaard en mochten dan mee over het terrein patrouilleren. “Stoute Katrien” werd op de aangrenzende oldtimershow even in de boeien geslagen. Maar het waren twee middeleeuwse bedelaars “die ongetwijfeld geld hadden gestolen” die uiteindelijk opgepakt en afgevoerd werden naar het kampement.

Ondertussen werd het speenvarken aan het spit regelmatig overgoten…want je krijgt honger van de middeleeuwen. Een pluim voor de cultuurdienst!

En wie er niet bij kon zijn – of het nog eens wil herbeleven – kan terecht in onze uitgebreide fotoreeks. Veel plezier!

Scroll naar boven