Minister Schauvliege ontmoet CSA bioboeren

Jean Marie
0 reactie(s)
Joke Schauvliege Alex Floré CSA zelfpluktuin Rawijs Lochristi

© JMDB

Deze voormiddag was Minister Joke Schauvliege op werkbezoek in de CSA-zelfpluktuin Rawijs te Lochristi. Het was een ontmoeting met bio landbouwers van het CSA netwerk die na een rondleiding hun problemen, verzuchtingen en wensen bespraken met de Minister.

Rawijs ( www.rawijs.be ) is al enkele jaren een zelfpluktuin waar momenteel zo’n 375 mensen lid zijn. Binnenkort komt er nog eentje bij in Zeveneken maar ook in Destelbergen vind je er al lang een.

Op de site http://www.csa-netwerk.be/index.asp wordt het opzet toegelicht.

“ Community Supported Agriculture (CSA), dat zijn groenten, fruit en dierlijke producten van een landbouwbedrijf in de buurt. Door zijn ecologische manier van werken, zorgt de CSA-boer voor jouw gezondheid en voor de gezondheid van het milieu en de bodem.

Door je voorafbetaling eet je als deelnemer elke dag lekkere, verse producten en neem je tegelijk verantwoordelijkheid op. Je geeft de professionele landbouwer bestaanszekerheid en zorgt mee voor het voortbestaan van duurzame landbouw.

De deelnemers van een CSA-bedrijf nemen een oogstaandeel. In ruil voor een jaarbedrag worden ze mede-eigenaar van de komende oogst. Het bedrag wordt jaarlijks of volgens een andere periodiciteit vooruitbetaald, zodat de CSA-boer geen duur kaskrediet bij de bank hoeft af te sluiten om zijn productiekosten te kunnen voorfinancieren. Valt de oogst goed mee, dan genieten de aandeelhouders daar rechtstreeks van, valt er iets tegen, dan dragen zij mee dat risico.

Bij sommige CSA-bedrijven helpen de deelnemers bij de aankoop van landbouwgrond. Ze stellen daardoor het voornaamste bedrijfskapitaal veilig voor de toekomst.”

Het is niet altijd evident om naast bio boer ook alle wetgeving te kennen – projectstudies op te maken en eventueel subsidies hiervoor aan te vragen. De Minister vraagt dat ze binnen enkele maanden alvast een dossier indienen zodat kan bekeken worden welke steun noodzakelijk is. Op 8 en 9 december 2018 houdt CSA alvast een congres in Antwerpen en dat zal ongetwijfeld ook onderwerp zijn.