Mollenweekend

Jean Marie
0 reactie(s)
telweekend mollen natuurpunt

Tekst - Foto JMDB ©

Vandaag 8 en morgen 9 februari 2020 organiseert Natuurpunt het ‘Mollenweekend’. De natuurvereniging wil zoveel mogelijk waarnemingen verzamelen en zo een beter zicht krijgen op de verspreiding van de mol hier.

Na vlinders en vogels kunnen we nu - bij dit aankomende stormweer - eventueel van uit de zetel de molshopen tellen. Hun hoopjes zijn niet altijd welkom in strakke verkavelingstuintjes. Vaak worden ze dan ook met allerlei middelen bestreden.

De glooiingen, die ze creëren, zijn precies zoals de Vlaamse Ardennen in Kabouterland of de terrils rond steenkoolmijnen. Je kunt er ook de heuveltjes van Erika in fantaseren.

mollentelweekend

We kennen de mol (Talpa europaea) allemaal. Deze fluweelzachte ondergrondse wroeter laat zijn sporen na. Hoewel dit zoogdier in Vlaanderen een algemene soort is, is er over zijn verspreiding maar weinig geweten. Natuurpunt nodigt in het weekend van 8 en 9 februari iedereen uit om mee te helpen om gegevens te verzamelen over de verspreiding van de mol. Dit is een ideaal moment omdat het gras nu nog kort is en je molshopen beter kan zien.

Wat moet ik doen?

Heb je een molshoop gezien of zelfs een echte mol? Maak er dan een foto van en registreer je waarneming. Zie  https://www.natuurpunt.be/pagina/mollenweekend

En wat doe je met die molshopen? Als je liever geen kale plekken in het gazon krijgt door molshopen, dan kan je op deze pagina ook terecht voor duurzame oplossingen om conflictloos samen te leven met de mol.

Lookalikes

Er zijn natuurlijk die molshopen maar ook woelratten maken er al graven die met hun tanden. De nestbult van de weidemier is er nog zo eentje.

Mollenweekend

(Foto's © JMDB -  Puyenbroeck 7.2.2020)