Mountainbike seizoen 2015 met Alicia Franck – Bike7 Racing Team

Jean Marie
0 reactie(s)
Alicia Franck MTB seizoen 2015

Het MTB-seizoen is afgelopen en dus werd het tijd voor een eindbalans met Alicia Franck. Ze won negen maal, stond 15x op het podium en toch halen vrouwen en nichesporten zelden de krantenkoppen.

Alicia Franck doet aan topsport en studeert en die combinatie is niet altijd even gemakkelijk. Mechanisch ontwerpen en productietecnologie volgen in Gent om zo de toekomst te verzekeren en nu aan de top, het is niet altijd evident. Lochristinaar zocht haar op.

Kun je heel kort zelf je seizoen schetsen?

" In het begin van het jaar was alles nieuw voor mij. Ik kwam terecht in een nieuwe ploeg, reed op een nieuwe fiets, ging helemaal anders trainen etc. Er waren ook veel dingen om over te twijfelen tijdens de voorbereidingen afgelopen winter.

Maar na de eerste wedstrijd wist ik dat het goed zat. Het seizoen begon met een aantal wedstrijden van de Wallonia Cup en de Flanders Cup. In april won ik mijn eerste van het seizoen en dan valt er altijd een beetje druk van m’n schouders. Maar dat was pas het begin.

Ik bleef het hele seizoen door hard trainen en beschouwde de trainingen soms belangrijker dan de wedstrijden, omdat het hele jaar in teken stond van fysieke vooruitgang. Die vooruitgang is noodzakelijk voor mijn doelen op lange termijn.

In mei had ik wat tegenslag met een blessure aan mijn voet door een Vespa-accident en moest ik noodgedwongen een wedstrijd laten vallen en de trainingen aanpassen. Het herstel ging traag, maar gelukkig had ik er op de fiets al snel weinig last van.

In juni volgde een rustigere periode voor mij op sportief vlak, omdat ik examens had op school. Ik slaagde voor alle vakken en keek uit naar een lange zomervakantie.

In de eerste weken van juli het Belgisch Kampioenschap met stip op mijn kalender. Ik had als doel gesteld op het podium te staan en dat lukte ook. Ik haalde brons bij de’ Dames Elite’ na 2 meisjes die voltijds met sport bezig zijn. Meer kon ik die dag niet van verwachten.

De rest van het seizoen voelde ik me nog elke wedstrijd sterker worden en genoot ik van alle mooie koersen. Uiteindelijk kon ik 9 overwinningen halen in de manches van de Wallonia Cup, Flanders Cup, Benelux Cup en de meerdaagse Houffachallenge.

Ik bracht ook mijn eerste wedstrijd op de weg tot een goed einde, maar dat is dan eerder een persoonlijke prestatie."

Alicia Franck MTB seizoen 2015

Mooiste overwinning?

" De Benelux Cup manche in Esch-sur-Alzette. Ik reed er niet mijn beste eerste ronde, maar kon in de tweede ronde naar de kop rijden en op een heel mooi parcours mijn grootste overwinning tot nu toe boeken. Ik ben er best trots op dat ik kon winnen op een parcours dat niet 100% op mijn lijf geschreven was en waar ook grote namen aan de start stonden.

Los van wedstrijden is het mooiste aan dit seizoen dat ik een entourage heb die in mij gelooft en dat ik steeds sterker kon worden. Er waren ook tegenslagen en daar heb ik uit geleerd. De positieve dingen neem ik mee in de voorbereiding voor volgend seizoen want ik wil enkel nog beter doen. "

Pijnlijke nederlaag

" De eerste manche van de Benelux Cup was in Houffalize, een van mijn lievelingsparcours. Ik was goed mee in een snelle start maar maakte in de eerste ronde een stuurfout en kwam hard ten val. Ik had mijn duim en arm bezeerd en was helemaal uit het ritme. Het vervolg van de wedstrijd kon ik me niet goed meer concentreren en reed ik onder mijn niveau. Ik werd 9e en was erg teleurgesteld."

Alicia Franck MTB seizoen 2015

Top

" Fysiek had ik het beste gevoel toen ik de wedstrijd van de Flanders Cup in Beringen won. Dat was de week na het Belgisch Kampioenschap. Het gevoel zat al goed en het vertrouwen was sterk na mijn podiumplek. Beringen blijft een speciaal parcours voor mij omdat ik er in 2012 Belgisch Kampioene werd bij de junioren. Er moest veel geklommen worden op de terril en ik voelde instant dat ik een goede dag had. Na de eerste ronde reed ik alleen weg en ik kon finishen met 4 minuten voorsprong. Tijdens de wedstrijd deed het pijn maar achteraf heb ik genoten."

Ook een beetje ziek

" Ik moest forfait geven voor de Flanders Cup in Ravels wegens ziekte en toen ik de week erna de Roc d’Azur ging rijden in Fréjus (Frankrijk) was ik nog lang niet hersteld. De Roc d’Azur is een heel mooie wedstrijd en doordat die helemaal op het einde van het seizoen valt, is er altijd een speciale sfeer. Bij de start was ik goed mee, en ik kon tot mijn verbazing met de kopgroep bovenkomen op de eerste zware klim. Toen voelde ik dat er toch wel 2 weken ziekte in mijn lichaam waren blijven steken en moest ik lossen op een stuk waar iedereen kon recupereren.

Ik probeerde vanaf toen de schade te beperken, maar ik verloor nog een aantal plaatsen. Ik werd 11e en 6e U23 maar bij de aankomst was ik teleurgesteld omdat er had zoveel meer ingezeten. De overwinning was voor Olympisch Kampioene Julie Bresset. Zo is het niveau van de wedstrijd wel geschetst denk ik.

Achteraf blik ik terug op een mooie wedstrijd waarin ik er het beste van gemaakt had, en ben ik toch best trots op mijn koers."

Volgend jaar zal Alicia ongetwijfeld weer topprestaties neerzetten bij haar studies en sport. We duimen! Zij zorgde ook mee voor de foto's.

Alicia Franck MTB seizoen 2015