Music Eva Cassidy – Autumn Leaves

Evarist Ganzelever
0 reactie(s)

Tekst Evarist Ganzelever 

Deze morgen werden we wakker in een andere tijdszone, wintertijd. De naderende herfst kan je niet meer negeren.

En hoe kunnen we die beter tegemoet gaan dan met het nummer Autumn Leaves van Eva Cassidy? Deze in 1963 geboren en op 33-jarige leeftijd gestorven Amerikaanse zangeres kreeg pas postuum bekendheid. Bepaalde nummers zullen dan weer bekend in de oren klinken, ze coverde er veel, maar dan geheel in haar eigen, perfectionistische stijl.

Afkomstig uit een gezin waar muziek prominent aanwezig was leerde ze op 9-jarige leeftijd de beginselen van het gitaarspelen om zich daarna op eigen kracht hierin verder te ontwikkelen. Liedjes die ze op de radio hoorde zong ze mee, wat resulteerde in een bandje bestaande uit haar vader, twee zussen, haar broer en zijzelf. Tijdens haar middelbareschooltijd zat ze in de schoolbands Stonehenge en Excalibur. Haar belangrijkste muzikale invloeden zijn te zoeken in jazz, blues, folk en gospel.

Eind de jaren '80 werd een melanoom (huidkanker) op haar rug ontdekt, dit werd verwijderd. In 1996 kwam aan het licht dat deze eerdere kanker was uitgezaaid naar haar botten. Het laatste lied dat ze ooit zong was haar interpretatie van What a Wonderfull World van Louis Armstrong. Zodanig verdoofd door pijnstillers moest ze het podium op geholpen worden.

Haar compilatiealbum Songbird kende een groot succes in Groot-Brittannië, werd in 2001 zelfs de best verkochte plaat in Engeland.