Music on Sundays: Arlo Parks zingt “Eugene”

Machteld Moijson
0 reactie(s)
Music on Sundays - Arlo Parks © Alex Kurunis

Tekst Machteld Moijson © Titelfoto Alex Kurunis

Op haar debuut studio album ‘Collapsed In Sunbeams’, uitgegeven door Transgressive Records in januari 2021, zingt Arlo Parks in het super gevoelige lied ‘Eugene’ over liefdesverdriet.

Haar echte naam is Anaïs Oluwatoyin Estelle Marinho - je zou voor minder op zoek gaan naar een pseudoniem – en daarom werd het Arlo Parks, in de stijl van King Krule en Frank Ocean. Deze Britse singer-songwriter groeide op in Hammersmith, Londen, en is half Nigeriaans, kwart Tsjadiër, kwart Frans. Haar moeder werd geboren in Parijs en daardoor sprak Arlo Frans, voor ze Engels sprak. Ze liep school in Hammersmith en behaalde haar A-levels begin 2019. Op haar secundaire school voelde ze zich als “dat zwarte kind dat niet kon dansen, naar te veel emotionele muziek luisterde en verliefd werd op een meisje tijdens de lessen Spaans”. Ze is duidelijk en openhartig over haar biseksueel zijn.

In 2018 begon ze haar demo’s in te zenden naar BBC Music Introducing. Zo kwam ze onder de aandacht van BBC Radio 1- deejay Jess Iszatt, die de demo’s doorstuurde naar Ali Raymond van Beatnik Creative, die laatste werd al vlug haar manager. Beatnik Records bracht in november 2018 haar eerste single ‘Cola’ uit. Het lied viel meteen op wat de tekst betreft met de delicate toon tegen een achtergrond van zacht zwoegende gitaren en het lichte gekraak van vinyl. Tegen 2019 had het lied meer dan 3 miljoen streams gehad op Spotify.

Na het uitbrengen van ‘Cola’ tekende Parks bij Transgressive Records. Onder dit label kwam het titelnummer van haar debuut EP ‘Super Sad Generation’ uit. Ook in dit nummer klonk haar creative writing-achtergrond door met de slimme, genuanceerde en creatieve controle bij het verwoorden van de ontsporende emoties van jonge mensen.

Arlo Parks © Alexandra Waespi - Lochristinaar Music on Sundays
Haar derde single ‘Romantic Garbage’ verscheen in maart 2019, vlak voor het uitbrengen van de volle vier-track EP ‘Super Sad Generation’ in april van datzelfde jaar. Haar eerste grote optreden kwam er in mei op het festival voor nieuwe muziek The Great Escape,  in Brighton, waarvoor ze moest spijbelen. Eind juni 2019 stond ze in Glastonbury op het podium van BBC Music Introducing. In juli volgde dan het Latitude Festival. In september mocht ze in het voorprogramma van Jordan Rake in het deel van zijn tournee in Groot-Brittannië. De laatste helft van 2019 verschenen verschillende singles ‘George’, ‘Second Guessing’, ‘Sophie’ en ‘ Angel’s Song’, gevolgd door haar tweede EP ‘Sophie’ rond de thematiek van gebroken harten en dood, typisch voor vele generatie-Z muzikanten.

2020 zou het jaar geworden zijn van haar eerste tournee in Europa, maar de Covid-19  pandemie stak daar een stokje voor. De singles ‘Eugene’ en ‘Black Dog’ werden op BBC Radio 1 gedraaid en die laatste single werd zelfs Tune of the Week. Arlo Parks kwam op de voorpagina van NME eind juli, ze won de AIM Independent Music Award voor ‘One To Watch’ in augustus en bracht het tot cover van Music Week.

© Arlo Parks - Music on Sundays Lochristinaar

29 januari 2021 werd haar debuut studio album ‘Collapsed In Sunbeams’ gelanceerd door Transgressive Records. Het album werd gelabeld als R&B/Soul. Voorlopig start haar Collapsed In Sunbeams Tour op vrijdag 9 april in Brussel om daarna Luxemburg, Duitsland, Denemarken, Zwitserland, Italië, Frankrijk, Spanje, Nederland, Groot-Brittannië, Ierland en Finland aan te doen. Voor de video van het nummer ‘Hope’ kreeg ze de medewerking van actrice Molly Windsor, British Academy Television Award for Leading Actress in 2018, de jongste winnares ooit.

Het lied ‘Eugene’ dat we u willen laten beluisteren verraadt een van Arlo Parks inspiratiebronnen, de dichteres Sylvia Plath. Het beschrijft hoe de vriendschap van twee meisjes evolueert. Vanaf de leeftijd van 13 jaar waren ze de beste vriendinnen. Plots wordt het andere meisje verliefd op een jongen en dan realiseert Arlo Parks zich dat zij zelf verliefd is op haar vriendin en is ze jaloers op de gemene Eugene omdat haar vriendin de teksten en muziek met hem deelt die zij haar eerder had leren kennen.

Geniet van dit breekbare nummer.

(Foto's © Alex Kurunis, Alexandra Waespi, Arlo Parks)