Music on Sundays: “De eerste sneeuw”

Bennie
0 reactie(s)
De eerste sneeuw Lochristi  © Bennie Vanderpiete

© Bennie Vanderpiete

Gisteren was hij er eindelijk: “De eerste sneeuw”. Stipt om 13 uur kregen we hier de eerste winterse neerslag. Geen grote dikke vlokken maar hele fijne, een beetje natte, sneeuw. Het landschap werd toegedekt met een wit dekentje.  

Het sneeuwtapijt was geen lang leven beschoren, maar toch herinnerde het ons aan de klassieker van Jan De Wilde. Het was Lieven Tavernier die oorspronkelijk het nummer “De eerste sneeuw” schreef. Jan De Wilde was in het begin niet zinnens om het nummer een plaatsje te geven op zijn nieuwe elpee. Toen Lieven Tavernier zei dat hij de song dan maar zou aanbieden aan Raymond van het Groenewoud, besloot Jan om toch een inspanning te doen. Samen met Henny Vrienten (van de groep Doe Maar) bewerkte hij het liedje en bracht het in 1990 uit op de plaat “HéHe”. Op diezelfde elpee staan nog 2 andere bekende nummers van de hand van Lieven Tavernier: “De fanfare van honger en dorst” en “De verdwenen karavaan”.

“De eerste sneeuw” groeide uit tot een echte kleinkunstklassieker die ook elke jaar te horen is in allerlei ranglijsten als de “1000 klassiekers” van Radio 2 of “Belpop 100” op Radio 1.

Vorig jaar werd de single - n.a.v. de 30ste verjaardag van het melancholische nummer – heruitgebracht op vinyl. De 700 exemplaren van de witte plaat (een verwijzing naar de titel van het nummer) waren in voorverkoop in één dag uitverkocht.

Jan De Wilde is ondertussen 76 jaar maar treedt nog steeds op, als het kan en mag natuurlijk.

Bij deze Music on Sundays krijgt u maar liefst 3 versies van “De eerste sneeuw”. Eerst en vooral de versie van Jan De Wilde. Lieven Tavernier zong het nummer in 2015 tijdens de Radio 1 sessies samen met Henny Vrienten en dat werd ook gefilmd. En als toemaatje hebben we nog iets bijzonders. “The Funkloft” vielen gelijkenissen op tussen het nummer van Jan De Wilde en “Sultans of swing” van Dire Straits. Wat resulteerde in een leuke mashup. Zeker ook eens beluisteren!

Fijne zondag en…misschien sneeuwt het binnenkort nog eens?
 

Jan De Wilde – “De eerste sneeuw”

Lieven Tavernier en Henny Vrienten – “De eerste sneeuw”

Mashup “De eerste sneeuw” en “Sultans of swing” (Dire Straits)