Music on Sundays - De lente wist van niets

Bennie
0 reactie(s)
Buurman Gentse Feesten 2018 Lochristinaar ©

©  Bennie Vanderpiete

De coronacrisis zorgt - nog steeds - voor heel wat ellende. Maar er is ook ruimte voor schoonheid. Dat bewijst Buurman met “De lente wist van niets”, een song gebaseerd op een Italiaans gedicht.

Het is een tijdje stil geweest rond Buurman.  De Limburgse band kreeg in het voorjaar van 2008 bekendheid in heel Vlaanderen toen de groep tweede werd in een aflevering van het muziekprogramma “Zo is er maar één”. Hun debuutalbum “Rocky komt altijd terug”  verscheen later dat jaar en werd voorgesteld in een uitverkochte Ancienne Belgique. Op de CD een hele resem prachtige nummers, denk maar aan “De pruimelaar” en “Middelllandse zee”.
 Na “Mount Everest” en “De kus in ruil voor een koninkrijk” bracht de groep op hun vierde album “Dans en Dwaal” - dat eind 2017 verscheen - een dansbaarder geluid. Er volgde een tournee die hen ook naar het podium van Sint-Jacobs op de Gentse Feesten bracht.

In afwachting dat er later dit jaar nieuw werk van de groep zou verschijnen, bracht frontman Geert Verdickt in september 2019 het album “Einzelgänger” uit. Een soloplaat waarmee hij ook - erg succesvol - op tour ging. Tot het coronavirus de kop op stak en ook Geert noodgedwongen werkloos in zijn kot moest blijven. Maar op een goede dag - midden maart - kreeg de Limburgse troubadour van 4 verschillende mensen hetzelfde gedicht toegestuurd van Irena Vella.

Deze Italiaanse blogster en freelance journaliste postte op 11 maart een ontroerend dichtstuk over hoe haar thuisland er uitzag op het moment de coronacrisis loeihard toesloeg . Het was een erg hoopvolle tekst. Ze plaatste er foto’s van magnolia-bloesems bij. Het gedicht ging viraal en werd massaal opgepikt door de Italiaanse pers. De post op haar facebook-pagina werd meer dan 7.400 maal gedeeld.

“Het gedicht deed de ronde op internet, en het was zo hoopvol. Schoonheid. Eenvoud. Het raakte me, en het leek alsof ik er wat mee moest, met die tekst” aldus Alkenaar Geert Versnick.
En dus nam Buurman contact op met de Italiaanse en kreeg toestemming om de tekst te verwerken in een nummer. Maar de bandleden zaten allemaal in lockdown. En dus werd het nummer geschreven, opgenomen en gemixt, elk vanuit zijn kot. Het resultaat is een erg mooi nummer met - vooral - een erg sterke tekst.

In het eerste deel beschrijft Buurman de angst en de leegheid tijdens het begin van de lockdown.

De lente begon
En de mensen gingen schuilen
In het donker van de huizen
Het was maart, het werd april

De lente begon
Zonder mensen in het park
Of kinderen op de pleinen
of meisjes op de fiets

De lente wist van niets

Halverwege de song voel je dan de kentering. De toestand raakt onder controle, angst maakt plaats voor hoop.

We wisten toen,
In de lome lentedagen
Dat er andere tijden kwamen
Dat dit ook voorbij zou gaan

De zomer begon
En de wereld bleef bestaan
De bloemen bleven bloeien
Een nieuwe tijd brak aan

Een stukje poëzie op muziek. Maar, luister zelf en geniet van “De lente wist van niets” van Buurman. Fijne vaderdag nog.