Music on Sundays: “De tijd” van Jimmy Colman

Bennie
0 reactie(s)
Music on Sundays - Jimmy Colman - © Deborah Gaytant - Pixelrush.eu

Tekst Bennie Vanderpiete  © Foto's Deborah Gaytant - Pixelrush.eu

Jimmy Colman bracht op 1 maart zijn 2de Nederlandstalige single uit. Met “De tijd” wil hij de aandacht vestigen op het feit dat muzikanten en artiesten het steeds moeilijker krijgen in deze tijd. Erg mooie song en schitterende clip!

Muziek studeren

Jimmy Colman (42) uit Geraardsbergen - de zoon van een Belgische moeder en Paraguyaanse vader – is van jongs af gebeten door de muziekmicrobe. Als tiener leert hij gitaar spelen aan de kunstacademie. Op zijn 15de start hij met zijn eerste band en begint songs te schrijven.  
Op advies van zijn ouders studeert hij toch voor industrieel ingenieur en gaat aan de slag bij de Stad Gent. Maar uiteindelijk besluit hij om zijn passie te volgen en gaat nog muziek studeren. Jimmy is 28 als hij een master in muziekproductie behaalt, waarna hij zich nog specialiseert in het schrijven van songs.
Music on Sundays - Jimmy Colman - © Deborah Gaytant - Pixelrush.eu - Foto 2
Solo

De groep dijenik, waarvan Jimmy de spil is, wint in 2001 het Oost-Vlaamse Rockconcours (OVRC). Sioen eindigt dat jaar tweede. Toch besluit Jimmy om solo te gaan. Eerst met Engelstalig werk en als “Jim Cole” brengt hij 2 albums uit. Voor zijn debuutplaat “Soul in 2” (2008) ontvangt hij de prijs voor Popmuziek van de provincie Oost-Vlaanderen. In 2011 verschijnt dan “When Love is not Enough” met daarop een duet met Lady Linn.

Backing vocal

De mooie stem en het zangtalent van Jimmy blijven niet onopgemerkt. In 2008 mag hij achtergrondzanger zijn bij de 11 optredens van Clouseau Crescendo in het Sportpaleis. Twee jaar later is hij een van de backing vocals van Tom Dice tijdens het Eurovisiesongfestival in Oslo. Dat jaar werkt Jimmy ook mee aan de single “Dos Cervezas” van Tom Waes.

The Voice en Prince

In 2015, het jaar waarin Jimmy Colman ook zijn Master “Zang” (Pop, Jazz) behaalt aan het KASK wordt hij gevraagd om deel te nemen aan The Voice van Vlaanderen. De 4 coaches draaien hun stoel als hij tijdens de Blind Auditions zijn versie van “Kiss” van Prince brengt. Hij kiest voor Natalia en schopt het tot in de finale waar hij op een vierde stek eindigt. Twee jaar later komt hij op de proppen met Minneapolis, een tributeband ter ere van zij grote voorbeeld Prince. Het mini-album “MNPLS” met 5 nummers opgedragen aan Prince verschijnt begin 2019.

Music on Sundays - Jimmy Colman - © Deborah Gaytant - Pixelrush.eu

Nederlandstalig met “De tijd”

Waarna Jimmy besluit om te beginnen aan een Nederlandstalig verhaal, deze keer onder zijn eigen naam. Hij gooit onmiddellijk hoge ogen met “Zonder zorgen”, een nummer dat hij voor zijn moeder schrijft. Vorige maand volgde dan de single “De tijd” met bijhorende videoclip.

Jimmy Colman komt binnen in een gezellig bruin café waar de tijd – letterlijk een figuurlijk – stil is blijven staan. De barman droogt al maandenlang hetzelfde glas boven een spoelbak met lekkende kraan. Er zijn geen gasten, de stoelen staan bestoft op de tafels en de muziekband is als versteend.  
En dan zet Jimmy de eerste tonen in en neemt de basgitaar in de hand:

“Hoor de tijd,
tikkend heen en weer
Maar in realiteit staat m’n klok weer stil
Ik weet het nog alsof het gisteren was
We waren heel dichtbij maar ergens liep het vast
Oh de tijd...
Zoveel tijd is er voorbijgegaan

En ik vergat het feit, het feit van jouw bestaan…”

Een na een vallen de muzikanten in. 

“Met dit nummer wil ik de aandacht vestigen op het feit dat muzikanten en artiesten het steeds moeilijker krijgen in deze tijd” laat Jimmy weten. “Ik greep ook terug naar de essentie van een song: een stem, een piano, een saxofoon en een ritmesectie. Geen extraatjes, alleen de pure kracht van een liedje...en de muzieksector terug tot leven wekken, dat is mijn doel met deze single. Samen met een plaat die volgt.”

Het resultaat is een erg mooie melancholische song en een schitterende videoclip waarin Jimmy Colman – met een mooie grain in de stem – een beetje klinkt als Ronny Mosuse.

Ondertussen is er toch al een lichtpuntje aan het eind van de tunnel, vanaf 8 mei mogen terrasjes terug open en zijn buitenevenementen tot 50 personen toegestaan.
Geniet in afwachting van “De tijd” met Jimmy Colman. 

( Foto's © Deborah Gaytant - Pixelrush.eu )