Music on Sundays - Iedereen wil Respect

Machteld Moijson
0 reactie(s)

© Tekst Machteld Moijson

Otis Redding schreef in 1964 het soulnummer ‘Respect’.  Een jaar later nam hij het op en het werd één van zijn favoriete songs omdat het, naar eigen zeggen, een betere groove heeft dan zijn andere nummers.

In de lyrics, geschreven vanuit het mannelijk standpunt, vraagt hij om respect van zijn vrouw omdat hij als kostwinner haar zijn zuurverdiende geld geeft. Opvallend is dat de man hiermee ook meent dat hij zijn eigen gang mag gaan en dat ze hem niet om de oren moet zeuren.

In 1967 bracht Aretha Franklin haar vrouwelijke versie van het nummer. Samen met haar zus Carolyn bewerkte ze het nummer van Redding door bij de verses een chorus en een bridge te bedenken. Voor dat laatste nam ze de sax solo van King Curtis’  ‘Sam & Dave’s’ ‘When Something is Wrong with my Baby’. Ook de regel ‘Sock it to me’ voegde ze eraan toe en ze introduceerde de piano.

Dit nummer en 111 andere opnames van Aretha Franklin kwamen in de hitlijsten van de VS en ze werd de zangeres met de meeste hits in de geschiedenis van de lijstjes. Tegen het einde van de jaren ’60 noemde men haar ‘Queen of Soul’. Ze won 17 Grammy Awards, de eerste was voor ‘Respect’ in 1968.

Het leven van Aretha begon in 1942, in Memphis Tennessee. De familie verhuisde naar Detroit en het was daar dat ze als kind al gospelzangeres werd in de New Bethel Baptist Church waar haar vader dominee was. Ze was amper 14 toen ze haar eerste plaat opnam. In 1960 koos ze voor een seculiere carrière, eerst bij Columbia Records waar ze weinig succes had, daarna bij Atlantic Records. Dit label bracht haar commercieel naar de top en ze kreeg lof van de critici. In 1979 werd haar vader doodgeschoten en verliet ze Atlantic Records. Arista Records werd haar nieuwe stek. Ze werd moeder van vier zonen van vier verschillende vaders. Haar grootmoeder en haar zus Erma brachten de kinderen groot terwijl zij aan haar carrière werkte. Vliegangst zorgde ervoor dat ze ooit maar één Europese tournee maakte.

Er werden verschillende documentaires gedraaid over het leven van Aretha Franklin. Haar hits kwamen op de soundtracks van vele films, o.a. van ‘Platoon’, ‘Forrest Gump’, ‘Mystic Pizza’, ‘Back to School’, ‘The Blues Brothers’. In de film ‘Blues Brothers 2000’ kreeg ze zelf een rolletje.

In januari 2018 werd aangekondigd dat zangeres en actrice Jennifer Hudson de rol van Aretha Franklin zou vertolken in een film over haar leven met de titel ‘Respect’. Hudson was door Aretha zelf gekozen voor deze rol. Jennifer Hudson werd bekend als deelneemster aan ‘American Idol’. Later won ze een Oscar voor haar rol in de musical ‘Dreamgirls’.

De regie is in handen van Liesl Tommy, die vooral bekend is als toneelregisseur. Ze kreeg een Tony Award voor ‘Eclipsed’.  Het scenario werd geschreven door Callie Khouri, Oscarwinnares voor het scenario van ‘Thelma and Louise’ en geprezen voor het scenario van ‘Nashville’. De film ‘Respect’ zal worden uitgebracht op 14 augustus 2020 door filmstudio MGM, twee jaar na de dood van Aretha Franklin op 16 augustus 2018. Het is nog niet duidelijk op welke periode in haar leven zal worden gefocust, maar dat het zal gaan over haar gevecht voor zelfontplooiing is duidelijk. Zoals ze zelf altijd zei: “Everyone wants to be respected.”.

De versie van Otis Redding kan u beluisteren via

De versie van Aretha Franklin uit 1968 staat op

Bepaal zelf welke versie u verkiest. De biopic ‘Respect’ is alvast een film om in 2020 naar uit te kijken.